Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρωτοφανείς εξελίξεις στην Άγκυρα με νέες συλλήψεις στρατιωτικών

  • Σύλληψη των πρώην αρχηγών αεροπορίας και ναυτικού στην Τουρκία
  • Ο Ερντογάν δείχνει πως προσπαθεί να αποφύγει το πραξικόπημα και μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει την δυνατότητα να προλαβαίνει...
Την κορυφή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αγγίζει πλέον το κύμα συλλήψεων ανώτατων αξιωματικών. Στο πλαίσιο των ερευνών για απόπειρα πραξικοπήματος, συνελήφθησαν μεταξύ άλλων οι πρώην αρχηγοί της αεροπορίας, του ναυτικού, ο διοικητής της Α’ Στρατιάς και ο αντιστράτηγος που διηύθυνε την επιχείρηση σύλληψης του Οζταλάν στην Κένυα.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στην Αγκυρα έντεκα ανώτατους και ανώτερους αξιωματικόύς μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, ο πρώην διοικητής της Α’ Στρατιάς (με έδρα την Κωνσταντινούπολη) στρατηγός Εργκίν Σαΐγκούν και ο αντιστράτηγος ε.α. Ενγκίν Αλάν. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός που συντόνιζε από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων την επιχείρηση απαγωγής από την Κένυα και σύλληψης του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλαν το 1999.
Συνελήφθησαν επίσης τρεις ακόμη απόστρατοι στρατηγοί, τρεις απόστρατοι αντιναύαρχοι, ένας πρώην συνταγματάρχης και ένας επίσης απόστρατος πλοίαρχος.
Τα ονόματα των στρατηγών και των ανωτέρων αξιωματικών που σνυελήφθησαν σήμερα από την τουρκική αστυνομία, για συμμετοχή σε σχεδιασμό και απόπειρες πραξικοπήματος εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας.
Αναλυτικά συνελήφθησαν οι εξής:
# Πτέραρχος İbrahim Fırtına, πρώην αρχηγός πολεμικής αεροπορίας
# Ναύαρχος Özden Örnek, πρώην αρχηγός πολεμικού ναυτικού
# Στρατηγός Ergin Saygun, πρώην διοικητής 1ης στρατιάς
# Στρατηγός Çetin Doğan, πρώην διοικητής 1ης στρατιάς
# Αντιστράτηγος ε.α. Engin Alan
# Αντιστράτηγος ε.α. Ayhan Taş
# Αντιναύαρχος Feyyaz Öğütçü, πρώην διοικητής Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής
# Αντιναύαρχος Lütfi Sancar, πρώην διοικητής Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής
# Αντιστράτηγος ε.α. Ayhan Poyraz
# Αντιστράτηγος ε.α. Mustafa Çalış
# Αντιστράτηγος ε.α. Yavuz Yalçın
# Υποστράτηγος ε.α. Özer Karabulut
# Υποστράτηγος ε.α. Ali Deniz Kutluk
# Υποναύαρχος Ramazan Gündeniz
# Υποναύαρχος Semih Çetin
# Αρχιπλοίαρχος Aziz Çakmak
# Αρχιπλοίαρχος Turgay Erdağ
# Πλοίαρχος ε.α. Ümit Özcan
# Συνταγματάρχης ε.α. Emin Küçükkılıç
# Συνταγματάρχης ε.α. Kubilay Aktaş
# Συνταγματάρχης ε.α. Ahmet Metin Dikici
# Συνταγματάρχης ε.α. Yusuf Ziya

Εκκλήσεις για παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου
Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ ζητούν οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας, αλλά και δεκάδες εν αποστρατεία αξιωματικοί, μετά τη νέα αποκάλυψη ηχογραφημένης ομιλίας του στρατηγού που έμμεσα αποδέχεται την εμπλοκή του στρατού στην απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της σημερινής κυβέρνησης και πρώην προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.
Στην ηχογραφημένη ομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο αρχηγός του Επιτελείου λέει σε ομάδα αξιωματικών με υπερηφάνεια ότι «Ναι. Εγώ έδωσα την εντολή», αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αξιωματικούς που κρατούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ανάκρισης για την απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Στην ίδια ομιλία ο αρχηγός του Επιτελείου φαίνεται να υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει η έρευνα της αστυνομίας στην έδρα των ειδικών δυνάμεων του επιτελείου στην Άγκυρα, αν ο ίδιος δεν έχει συγκατατεθεί.
Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο, ζητώντας την παραίτηση του αρχηγού του Επιτελείου.
Δεκάδες εν αποστρατεία στρατηγοί εξοργίστηκαν μετά τις δηλώσεις αυτές, πλημμυρίζοντας τα μέσα ενημέρωσης με εκκλήσεις αποδοκιμασίας προς το σημερινό αρχηγό και εκκλήσεις για την άμεση παραίτησή του.
«Το Γενικό Επιτελείο προσπαθούσε να φτιάξει μια εικόνα δημοκρατική για τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Το καλύτερο που έχει να κάνει τώρα είναι να παραιτηθεί», δήλωσε ο απόστρατος Μουσταφά Χατζιμουσταφάογλου. Άλλοι αξιωματικοί επισημαίνουν τη διγλωσσία του αρχηγού του Επιτελείου που άλλα λέει στα μέσα ενημέρωσης και με άλλη γλώσσα μιλάει στα στελέχη του στρατού.
Το Επιτελείο αποδέχθηκε την αυθεντικότητα του ηχογραφημένου μηνύματος του αρχηγού.
Ο σημερινός αρχηγός του Επιτελείου έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών δημοσίων αντεγκλήσεων από τη στιγμή που ανεδείχθη στη νέα αυτή θέση.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μομίζω πωs η Τουρκία οδεύει ταχύτερα απο ότι νομίζαμε σε στρατιωτικη εκτροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]