Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Τρίζει τα δόντια» η Κύπρος στην Άγκυρα

Η Κύπρος θα μπλοκάρει το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου άφησε σαφώς να εννοηθεί ο Κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας.
Ταυτόχρονα όμως σημείωσε πως «ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος έχουν συμφέρον να σταματήσει η Τουρκία την ενταξιακή της πορεία ούτε θέλουμε να τιμωρηθεί».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι αποτελεί συναπόφαση Αθήνας - Λευκωσίας «Ελλάδα και Κύπρος να πάνε μαζί τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπου θα συζητηθεί η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για να συζητήσει το θέμα.
Η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι να πεισθούν οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσουν την Άγκυρα να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και να αποσπάσουν έμπρακτα πολιτικές και υποσχέσεις για συμμόρφωση στις υποχρεώσεις της. Εάν δεν το πράξει, δεν μπορεί να περάσει αλώβητη τον Δεκέμβριο, είπε ο κ. Χριστόφιας.
Προκλήσεις
Με προκλήσεις, παρελάσεις και λόγους γιόρτασαν στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας την 26η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς στις 15 Νοεμβρίου 1983. Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της Κύπρου, ενώ δύο τουρκικά πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν στα ανοικτά του λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας. Την Άγκυρα εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας Τζεμίλ Τσιτσέκ.
Γκάλοπ
Την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδίκασαν κυβέρνηση και κόμματα στην Κύπρο, ενώ αίσθηση προκάλεσε δημοσκόπηση της εταιρείας Ίνσαϊτς που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σημερινή», σύμφωνα με την οποία το 60% της ελληνοκυπριακής νεολαίας τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης. Στο σύνολο του πληθυσμού το ποσοστό εκείνων που λέει ναι στη διχοτόμηση ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό του 40%.
Υπέρ της ομοσπονδίας που συζητείται τώρα ως λύση τάσσεται μόνον το 38%, ενώ ενιαίο κράτος θέλει το 17% των ερωτηθέντων.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]