Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επί υπουργίας Ντόρας το προξενείο Σμύρνης λειτουργούσε επικίνδυνα!

Έδωσε 3.000 παράνομες βίζες μέσα σε ένα μόνο καλοκαίρι...!

Διάτρητο περιγράφεται το σύστημα παροχής ελληνικής βίζας από το προξενείο μας στη Σμύρνη, σε πόρισμα του υπουργείου Εξωτερικών που έγινε έπειτα από καταγγελίες του ίδιου του Ελληνα προξένου.
Σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 2005, εκδόθηκαν παράνομα βίζες για τουλάχιστον 3.000 Τούρκους υπηκόους, μεγάλος αριθμός των οποίων είναι άγνωστο αν επέστρεψε ποτέ στην Τουρκία ή με την ελληνική βίζα βρέθηκε σε χώρα της Ε.Ε. Για το θέμα έχουν υπάρξει και καταγγελίες για καταβολή από πλευράς «ενδιαφερομένων» ποσών της τάξης των 3.000-3.500 ευρώ για την εξασφάλιση βίζας, καταγγελίες ωστόσο οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα.
Επί υπουργίας Ντόρας το πειθαρχικό συμβού­λιο του ΥΠΕΞ απάλ­λαξε τους 3 δι­πλω­ματικούς υπάλληλους.
Σοβαρές αδυναμίες
Σε ένορκη διοικητική εξέταση που διεξήγαγε το 2007 ο γενικός επιθεωρητής του ΥΠΕΞ, μετά τις καταγγελίες που αφορούσαν την κατάσταση του προξενείου το 2005, οι αναφορές που γίνονται στο σύστημα παροχής βίζας αφήνουν άφωνο τον οποιονδήποτε για το πώς λειτουργούσε το προξενείο, καθώς διαπιστώνονται «σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία της προξενικής αρχής». Αποτέλεσμα ήταν να λάβουν παράνομα βίζες άγνωστος αριθμός ατόμων, όμως τελικά δεν... διαπιστώθηκε καμία υπαιτιότητα όσων υπηρετούσαν τότε στο προξενείο Σμύρνης.
Οι καταγγελίες του προξένου στράφηκαν κατά τριών διπλωματικών υπαλλήλων και τη σκυτάλη πήρε ο γενικός επιθεωρητής του ΥΠΕΞ. Ομως εν τέλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών (επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη), ομόφωνα τους απάλλαξε. Σύμφωνα με το σκεπτικό απαλλαγής, «η μη καταχώριση στο Σύστημα Σένγκεν σημαντικού αριθμού ατόμων που περιλαμβάνονταν σε αιτήσεις για χορήγηση ομαδικής θεώρησης (βίζας), οι οποίοι εν τέλει εισήλθαν στη χώρα μας και στον χώρο Σένγκεν, χωρίς τον υποτυπώδη έλεγχο του συστήματος, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση πειθαρχικό παράπτωμα». Διότι, όπως αναφέρεται στα απαλλακτικά πορίσματα, απλώς «δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο της δικογραφίας ότι ετέθη σε κίνδυνο καθ’ οιονδήποτε τρόπο η ασφάλεια της χώρας»!
Ερευνα: Τι αντίκρισε ο πρόξενος
Ο ίδιος ο διατελέσας πρόξενος Σμύρνης, κατέθεσε ότι έπειτα από διερεύνηση διαπίστωσε ότι:
Χορηγούνταν παράνομα άδειες εποχικής εργασίας σε υπηκόους Τουρκίας, αν και η ελληνική νομοθεσία προβλέπει έκδοση παρόμοιων αδειών μόνο σε υπηκόους Βουλγαρίας και Αλβανίας.
Οι ομαδικές θεωρήσεις εκδίδονταν παράνομα, καθόσον στο Σύστημα Σένγκεν έμπαινε μόνο ο αρχηγός του γκρουπ και όχι το σύνολο των συμμετεχόντων. Τo γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο έλεγχος παραμέτρων ασφαλείας ατόμων που εισήρχοντο στη χώρα μας.
Δεν εδίδετο η δέουσα προσοχή στο στάδιο της συνέντευξης των αιτουμένων θεώρηση εισόδου.
Κανένας έλεγχος στις εγκρίσεις, παραβίαζαν και το Σύστημα Σένγκεν
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαπιστώσεις από τις έρευνες που διεξήγαγε η Επιθεώρηση του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες, στην καλύτερη περίπτωση, το ελληνικό προξενείο Σμύρνης παρουσιάζεται κυριολεκτικά «ξέφραγο αμπέλι». Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΥΠΕΞ:
1. Δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός έλεγχος από πλευράς μονίμων υπαλλήλων κατά την παραλαβή των δικαιολογητικών, τις απορρίψεις αιτήσεων, αλλά και τις εγκρίσεις (για βίζες). Ο φόρτος και η πίεση για τη χορήγηση των ομαδικών αυτών θεωρήσεων (άλλοτε 200-300 ή ακόμη και 700 ατόμων) είχε ως αποτέλεσμα να μην καταχωρίζονται τα μέλη των ομάδων στο Σύστημα Σένγκεν, εκτός του αρχηγού και ενός ακόμη ατόμου από την κάθε κατάσταση των επισκεπτών. Οι αιτήσεις των ταξιδιωτών ήταν ελλιπέστατες, χωρίς να κρατούνται φωτοαντίγραφα διαβατηρίων κ.λπ. Οι σοβαρότατες αυτές παραλείψεις έχουν γίνει αποδεκτές από όλους τους καταθέσαντες υπαλλήλους, αλλά αποδεικνύονται και από το Βιβλίο Θεωρήσεων και τις συναφείς καταστάσεις του Αρχείου του προξενείου.
2. Καμία καταχώριση στο Σένγκεν των μελών της ομάδας. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ταξιδεύουν στα νησιά εκατοντάδες Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είναι δυνατό να διοχετευθούν σε όλη τη χώρα και από εκεί στο εξωτερικό (ενιαίος χώρος Σένγκεν). Δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της επανεισόδου τους από πλευράς προξενικής αρχής. Αρα, ο έλεγχος της επιστροφής των μελών της κάθε ομάδας επαφίεται πλέον στις ελληνικές αστυνομικές αρχές εισόδου, οι οποίες και μόνον αυτές καταγράφουν, όπως δήλωσαν, την έξοδο και επιστροφή τους.
3. Ανεξάρτητα από τους όποιους ελέγχους των ελληνικών αστυνομικών αρχών, προκύπτει ότι η τηρούμενη διαδικασία στο προξενείο Σμύρνης «πάσχει» από κάθε πλευρά και άποψη και, όπως διεξάγεται, δεν παρέχει εχέγγυα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν.
4. Η πληροφορία που προήλθε από την ΕΥΠ και το γενικό προξενείο Κωνσταντινουπόλεως ότι Τούρκος ιδιώτης (20-25 ετών) «πλήρωσε» στο προξενείο ποσό 3.000-3.500 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει θεώρηση εισόδου, δεν επαληθεύεται. Οπως προέκυψε από το Αρχείο του προξενείου, έλαβε πράγματι θεώρηση, διότι είχε άδεια εποχικής εργασίας από τη Νομαρχία Χίου (ωστόσο δεν προβλέπονται άδειες εποχικής εργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πώς είναι δυνατόν η Νομαρχία Χίου αλλά και το προξενείο να το αγνοούν;).
Ειδικά αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι οι καταγγελίες για «ύπαρξη κυκλώματος που έχει ως στόχο τη χορήγηση θεωρήσεων σε Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις σχετικές προϋποθέσεις, έναντι σημαντικής χρηματικής αμοιβής», δεν στηρίζονται ούτε παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία ή ακόμη αποχρώσες ενδείξεις... Οι υπόνοιες ορισμένων υπαλλήλων ή των Ελλήνων αστυνομικών δεν παρέχουν κανένα στοιχείο για περαιτέρω διερεύνηση ή συνεκτίμηση».
5. Για τις πολυπληθείς εκδρομές «700 ιστιοπλόων της Σμύρνης» ή 300 χρυσοχόων στην Κάλυμνο (ζήτημα είναι αν υφίσταται τόσος μεγάλος αριθμός παρόμοιων αθλητών ή επαγγελματιών σε όλη την Τουρκία), «εξηγήσεις» θα πρέπει να αναζητηθούν σε αυτούς τους ελληνικούς φορείς (επαγγελματικά πρακτορεία κ.λπ.), οι οποίοι, στον βωμό του τουριστικού κέρδους, τους προσκαλούν και τους δίνουν οποιαδήποτε επαγγελματική υπόσταση.
6. Η επιφορτισμένη για τον έλεγχο και υπογραφή υπάλληλος έχει πλήρη άγνοια και αδυναμία ελέγχου της όλης διαδικασίας. Αυτό μετά δική της παραδοχή, αλλά και κατά κοινή ομολογία.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Διότι, όπως αναφέρεται στα απαλλακτικά πορίσματα, απλώς «δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο της δικογραφίας ότι ετέθη σε κίνδυνο καθ’ οιονδήποτε τρόπο η ασφάλεια της χώρας»!"

    Τα τετραποδα του υπ.Εξωτερικων καλο θα ηταν να θυμουνται ποσοι πρακτορες της ΜΙΤ στην Θρακη και στην Κυπρο εχουν συλληφθει απο τα μεσα της δεκαετιας του '90!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]