Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σουηδία: Πολύ νωρίς για την ένταξη της Τουρκίας

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, Σεσίλια Μάλστρομ, ύστερα από συνομιλίες με μέλη της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ πρόωρο να λεχθεί τι θα αποφασισθεί σχετικά με την αξιολόγηση της προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
«Βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου και απομένει πολύς χρόνος μέχρι την αξιολόγηση της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο», δήλωσε η κ. Μαλστρομ μετά τη συνομιλία της με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής της, από χθες, στην Κύπρο.
Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας και το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, εφόσον δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ένωσης και κατ' επέκταση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Μάλστρομ είπε ότι δεν μπορεί να προδικάσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Υπήρξε από την αρχή η θέση ότι εφόσον η Τουρκία εκπληρώνει τα κριτήρια, τότε θα ανοίγει και ένα κεφάλαιο. Αν αυτό γίνει πράξη, τότε το επόμενο κεφάλαιο, που ενδέχεται να ανοίξει, είναι το κεφάλαιο για το περιβάλλον», είπε η Σουηδή υπουργός.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, δήλωσε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: H Αγκυρα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ενωσης και κατ' επέκταση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Δεν υπάρχει επιλογή άλλη από το να υλοποιήσει η Αγκυρα τις υποχρεώσεις της και πρέπει να υπάρξει και απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο κ. Κυπριανού, αναφέροντας πως, το τι θα πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασιστεί το Δεκέμβριο, όταν θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Νωρίτερα, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Συναντήθηκε, εξάλλου, και με τον πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν, ο οποίος δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να τη «βγάλει καθαρή» τον Δεκέμβριο», προσθέτοντας πως είναι η ίδια η Τουρκία, «που κρατά το κλειδί της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».
«Η περίοδος ανοχής από την πλευρά της Κύπρου έχει τελειώσει και η Τουρκία οφείλει να πληρώσει για όλα αυτά, που δεν έκανε», είπε ο κ. Καρογιάν και πρόσθεσε:
«Αρα λοιπόν, ας μην μέμφονται εμάς, αλλά την Τουρκία που είναι και η μοναδική υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αλλά και για τη δύσκολη θέση στην οποία θέτει την ΕΕ».
Η Σουηδή υπουργός είχε, επίσης, συζήτηση για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό με τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ-Ζεριχούν.
Δυναμική για λύση του Κυπριακού διαπιστώνει η Σ. Μάλστρομ
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι υπάρχει μια δυναμική για λύση του Κυπριακού, που αν χαθεί θα έχει ως αποτέλεσμα η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο να συνεχιστεί για δεκαετίες.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η κ. Μάλμστρομ κάλεσε και τις δύο πλευρές να προβούν σε συμβιβασμούς για την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Πρόσθεσε ότι η σουηδική κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, σημειώνοντας ότι ασκεί πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κ. Μάλμστρομ επεσήμανε ότι η χώρα της τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
Είπε ακόμη ότι η Σουηδία θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, γιατί αποτελούν τρόπο άσκησης πίεσης στην Αγκυρα για λύση του Κυπριακού. Είπε, επίσης, ότι η χώρα της στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει το νησί.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Να δουμε τι θα λενε οι Σουηδοι τον Δεκεμβριο!!
    Διοτι μεχρι σημερα ο υπ.Εξωτ. της Σουηδιας (Μπιλντ) τους υποστηριζει(τους Τουρκους) μεχρι αηδιας!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας παρατάνε, πουλημένοι όλοι τους. Να περιμένετε θετική έκθεση της Τουρκίας το Δεκέμβριο. Απ'ο,τι φημολογείται εξάλλου η έκθεση του Οκτωβρίου για την πρόοδο της Τουρκίας δε θα είναι αρνητική, ενώ στην ουσία το μόνο που έχει κάνει είναι η 'χαλκευμένη' και λευκή συμφωνία με την Αρμενία, υπό την πίεση της μαίγερας Κλίντον.
    Ίδωμεν αλλά δεν περιμένω και πολλά.
    Τουλάχιστον, αν τόσο τους χρειάζονται τους Τουρκαλάδες, ας τους δεχτούν μια και καλή και ας αφήσουν τα κόλπα, να ξέρουμε κι εμείς που πατάμε και τι κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]