Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Χριστόφιας ζητάει επιστροφή της Αμμοχώστου

Θα κοστίσει 4-8 δισ. Ευρώ

Επιστολή προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, με την οποία εγείρει θέμα επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, απέστειλε ο πρόεδρος Χριστόφιας. Στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας υπενθυμίζει τη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979, η οποία προνοεί την επιστροφή, κατά προτεραιότητα, των Βαρωσίων, χωρίς αυτό να εξαρτάται από τη συζήτηση των άλλων πτυχών του Κυπριακού.
Ελληνοκύπριοι κοιτούν πίσω από τα σύρματα την κατεχόμενη Αμμόχωστο Ελληνοκύπριοι κοιτούν πίσω από τα σύρματα την κατεχόμενη Αμμόχωστο Υπενθυμίζει επίσης το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο προνοεί την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Χριστόφιας εισηγείται την αποστολή, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, με στόχο την προετοιμασία για άνοιγμα της πόλης και την αναδόμησή της, με πρώτο βήμα την αποστολή των εμπειρογνωμόνων στο μεσαιωνικό τμήμα της κατεχόμενης πόλης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος για επανεγκατάσταση στη σημερινή πόλη-φάντασμα θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θα είναι διπλάσιο το ποσόν.
Οκτώβριο το «πάρε-δώσε»
Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2009. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν συνταγή αποτυχίας τυχόν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και τονίζουν ότι «αφέντες» της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για λύση του Κυπριακού είναι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Αυτά δήλωσε στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Χοσέ Ντίαζ, ο οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει πληροφορίες για επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας από τα Ηνωμένα Εθνη. Ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του διεθνούς οργανισμού είναι υποβοηθητικός. Τα Ην. Εθνη, είπε, δεν μπορούν να αναλάβουν κάποιο ρόλο, όχι γιατί το ανέφερε η μία ή η άλλη πλευρά, αλλά απλώς διότι αυτό δεν θα απέδιδε. Νομίζει, πρόσθεσε, ότι αυτό είναι μία συνταγή αποτυχίας.
Ο εκπρόσωπος των Ην. Εθνών, αποτιμώντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, ύστερα από τις 35 συναντήσεις των Χριστόφια-Ταλάτ, ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός αναμένει πως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα αρχίσει η φάση του «πάρε-δώσε» που θα οδηγήσει την όλη προσπάθεια σε θετική κατάληξη, όπως πιστεύεται.
Στο μεταξύ αύριο πραγματοποιείται η 36η συνάντηση των Χριστόφια και Ταλάτ, κατά την οποία θα αρχίσει η συζήτηση του κεφαλαίου «Ασφάλεια-εγγυήσεις».
Δύσκολη η διαπραγμάτευση
Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι φοβερά δύσκολη η διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέπει όπως η Τουρκία αντιληφθεί ότι βασιζόμαστε στις αρχές και αξίες της Ε.Ε. και πάνω σε αυτές πρέπει να λυθεί το Κυπριακό.
Ο κ. Χριστόφιας μιλούσε στο Ερεβάν της Αρμενίας, όπου εκτελούσε επίσημη επίσκεψη. Χαρακτήρισε την Τουρκία δύσκολο συνομιλητή, λέγοντας ότι μιλάει εκ πείρας. Ωστόσο, είπε, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός για λύση του Κυπριακού. Ομως, τόνισε, αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος θα απεμπολήσει αρχές. Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε την Αρμενία για τις σταθερές θέσεις της στο Κυπριακό.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]