Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σήμερα στην Αθήνα ο Νίμιτς με παλιές προτάσεις

Παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»


Στην πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε την ονομασία «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» για την ΠΓΔΜ, με κάποιες τροποποιήσεις σε επιμέρους σημεία του πακέτου προτάσεων, καταφθάνει στην Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, έπειτα από κύκλο επαφών στα Σκόπια.
Ο κ. Νίμιτς θα την Τετάρτη και την Πέμπτη σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, προκειμένου να συζητήσει τις παραπάνω τροποποιήσεις, τις οποίες δεν θέλησε να αποκαλύψει.
Παράλληλα, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την άποψη ότι είναι εφικτό να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη του έτους, σημειώνοντας, όμως, ότι δεν υπάρχουν και δεν τίθενται χρονοδιαγράμματα.
Πριν από την άφιξή του ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε, το πρωί της Τρίτης στα Σκόπια, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. «Εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό κάποιες συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί της πρότασης του Οκτωβρίου και ζήτησα από την κυβέρνηση να εξετάσει το πακέτο στο σύνολό του μαζί με αυτές τις αλλαγές », ανέφερε ο κ. Νίμιτς.
Ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να γνωστοποιήσει ποιες αλλαγές προτείνει. «Πρέπει να σημειώσω ότι το όλο ζήτημα είναι περίπλοκο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γι' αυτό. Άλλες που αφορούν το θέμα της ονομασίας και κάποιες άλλες που συνδέονται με το όνομα. Κάποια θέματα είναι πιο σημαντικά από τα άλλα και απομένει στα δύο μέρη να πάρουν θέση επ' αυτών», ανέφερε.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν «η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδεχτεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος» ο κ. Νίμιτς είπε: «Εξετάζουμε και μιλάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι το πρωταρχικό. Ποτέ δεν άκουσα από κάποιο επίσημο πρόσωπο κάποιας κυβέρνησης και στην Ελλάδα ότι αμφισβητείται η ύπαρξη ξεχωριστής ταυτότητας και γλώσσας».
«Όσον αφορά εμένα, έρχομαι στη χώρα από το 1994. Δεκαπέντε χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα και γνωρίζω ότι η χώρα έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα. Νομίζω ότι κανένας στον κόσμο δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό», πρόσθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο των επαφών του στην Αθήνα, ο κ. Νίμιτς θα έχει συνάντηση, την Τετάρτη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Η εκπρόσωπος του Κινήματος Μαρία Καρακλιούμη επιφυλάχθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ μέχρι τότε.
«Εμείς είχαμε διατυπώσει από καιρό την κόκκινη γραμμή την οποία διατύπωσε ο Πρόεδρος προσωπικά. Να θυμίσω και σχετική συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό η οποία κόκκινη γραμμή έγινε και εθνική κόκκινη γραμμή και έχουμε μιλήσει για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» είπε η κα Καρακλιούμη.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε: «Ο κ. Νίμιτς, όπως έχει κάνει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν, χαρίζει το όνομα 'Μακεδονία' στους Σκοπιανούς. Βρίσκει και τα κάνει...».

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Να λύσει το πρόβλημα με το όνομα ο Μητσοτάκης (σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει) και η οικογένειά του !!

    ΔΕΝ υπάρχει Μακεδονική Εθνότητα !
    ΔΕΝ υπάρχει Μακεδονική Γλώσσα !

    Αν παίξουν άτεχνα με αυτό το ζήτημα η συντηρητική παράταξη δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ΠΟΤΕ !

    Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Θεοδώρα Μητσοτάκη (... αυτή του Μακεδονικού (sic) αεροπλάνου) είναι να στείλει το θέμα στις καλένδες ώστε να το φορτώσει στην επόμενη κυβέρνηση ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ !!

    Τέτοιοι είμαστε τέτοιους ηγέτες έχουμε ΝΤΡΟΠΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με ποιον συζειταμε με των πρακτορα του ΣΟΡΟΣ γιατι αυτο ειναι ο κυριος νιμιτζ ενα πυθινιο οργανο του σορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θεμα δεν ειναι τι λεει ο Νιμιτς, αλλα τι κανουμε εμεις.
    Η "μεθοδος του σαλαμιου" εφαρμοζεται περιτεχνα.
    Ενω στην αρχη το πολιτικο συστημα δεν δεχοταν λυση που να εμπεριεχει τον ορο "Μακεδονια",τωρα η συνθετη ονομασια ειναι μονοδρομος.
    Ενω δεν επιτρεποταν στις αεροπορικες τους εταιριες να πετουν πανω απο τον ελληνικο εναεριο χωρο,τωρα μπορουν "κατα εξαιρεση" να πετουν.
    Ενω οι διαπραγματευσεις αφορουσαν μονο την ονομασια ,τωρα γινεται λογος για ταυτοτητα, γλωσσα και "εθνος".
    Απορω με το θρασος και την υποκρισια των πολιτικαντηδων μας.Αυτα τα δυο μεγεθη θα γραφτουν στις πιο μελανες σελιδες της
    νεοελληνικης Ιστοριας.
    Ο Νιμιτς περιεργως δεν αναφερει χαρακτηρισμο της ταυτοτητας ,της γλωσσας και του "εθνους" των Σκοπιανων.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι απίστευτα απλό :
    ΔΕΝ υπάρχει Μακεδονική γλώσσα
    ΔΕΝ υπάρχει Μακεδονική εθνότητα

    Ο Μητσοτάκης (αρσενικός και θηλυκός) να τσακιστούν και να λύσουν το πρόβλημα διότι πέρασαν δέκα χρόνια αλλά ΔΕΝ το ξεχάσαμε !

    Αν παίξουν άτσαλα με το θέμα η συντηρητική παράταξη ΔΕΝ θα ορθοποδήσει ΠΟΤΕ ! Αυτό δεν θα είναι σαν την δολοφονία του Λαμπράκη, θα είναι η απόλυτη καταστροφή ... ο υπέρτατος κόλαφος της ζημιάρας παράταξής τους !

    Το ΜΟΝΟ σχέδιο που έχει η Θεοδώρα Μητσοτάκη(*) είναι να κάνει πάσα το ζήτημα στην επόμενη κύβέρνηση ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ! Αυτό είναι ο ορισμός της ευτελούς ιδιοτέλειας !

    (*) είναι ΑΥΤΗ με το Μακεδονικό (sic) αεροπλάνο στην Κέρκυρα !

    Οι εξωγήινοι πασόκοι έχουν φυσικά ευθύνη, μεγάλη ευθύνη, όσο και οι νεοδημοκράτες !

    Αλλά ο βαφτιστικός του Βενιζέλου (Κ. Μητσοτάκης ! ) μου είπε (και σε άλλα 11 εκατομ. Έλληνες) με περισσή αλαζονεία ότι ... εντάξει μωρέ και τι έγινε ... σε δέκα χρόνια θα το έχετε ξεχάσει !

    ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ !!!

    Επί πλέον η παράταξη αυτουνού και της κόρης του είναι η 'εθνικόφρων' που 'δεν δέχεται μύγα στο σπαθί της' ... ορίστε λοιπόν ρε ... ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα !

    Επί πλέον αυτοί είναι η κυβέρνηση σήμερα ρε γαμώ το ! Δεν με ενδιαφέρει τι γινόταν πριν από πέντε ή δεκαπέντε χρόνια. Για ΟΛΑ τα τρέχοντα προβλήματα, ΓΙΑ ΟΛΑ, την ΑΠΟΛΥΤΗ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη την έχει η τρέχουσα κυβέρνηση. Αν δεν αρχίσουμε όλοι να σκεφτόμαστε έτσι δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη ποτέ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως τελικά, θα πρέπει να δούμε αλλά και να τονίσουμε τι πραγματικά συνέβη όλο αυτό το μεσοδιάστημα (από την κοινή απόφαση Κ. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου) και άλλαξε τόσο η εξωτερική αλλά και η εθνική πολιτική της χώρας; Μήπως θα πρέπει να βγάζουμε στη φόρα τους πραγματικούς ενόχους και να τους ξεγυμνώνουμε με την μέθοδο του λύκου που τραβάει τα πρόβατα από το κοπάδι; Η κυβέρνηση αυτή, η σημερινή, έχει αποδείξει πως είναι ανίκανη και άκρως επικίνδυνη για όλα τα ευαίσθητα ζητήματα της χώρας. Παιδεία, Υγεία, Άμυνα, Ασφάλεια, Οικονομία... πού τα έχει πάει καλά; ΠΟΥΘΕΝΑ!!! Οι μέθοδοι που σήμερα χρησιμοποιούνται δεν απέχουν από τις προβοκατόρικες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν πάντα οι στυγνές κυβερνήσεις για να βρίσκουν άλλοθι να σκληρύνουν περισσότερο τη στάση τους και τις θέσεις τους απέναντι στους λαούς... Σήμερα, ένας φιλέλληνας βρίσκεται στην φυλακή, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να βγει στους δρόμους και να ζητήσει την απελευθέρωσή του!!! Ο Βάσκο βρίσκεται σε ένα κελί, με διαταγή του Γκρούεφσκι, επειδή έκανε όσα δεν έκανε η Ντόρα και όλα τα άλλα τα "καλά παιδιά". Χρέος όλων μας είναι να συνεννοηθούμε και να διαδηλώσουμε στους δρόμους υπέρ αυτού του ανθρώπου που τοποθέτησε την ζωή του και την κυριάρχησε με ιδανικά υψηλότερα και από τα δικά μας... Πρέπει να βγούμε και να φωνάξουμε και να απαιτήσουμε την παρέμβαση της Ντόρας για την απελευθέρωσή του, λέγοντάς της πως πέρασαν πολλά περισσότερα από 10 χρόνια, αλλά συνεχίζουμε να μην ξεχνάμε... Πρέπει να στείλουμε το μήνυμά μας σε όλους αυτούς που ελπίζουν στην φυλάκιση του πνεύματος και των ιδανικών... Όλοι στους δρόμους, όχι για τα παιδιά της Μανάγκουα ή για τους επαναστάτες της Νικαράγουα, αλλά για την δημοκρατία που φυλακίζεται δίπλα από την πόρτα μας, στα Σκόπια... για την δημοκρατία που ευτελίζεται και που χτυπιέται με λύσσα, από δικτατορίσκους (ένθεν και κείθεν)... για την δημοκρατία που γέννησε ετούτη η χώρα και που οφείλουμε να υπερασπίζουμε οπουδήποτε αυτή παραβιάζεται ή και (κατά σύστημα) βιάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Κωνσταντίνος

    " Όλοι στους δρόμους, όχι για τα παιδιά της Μανάγκουα ή για τους επαναστάτες της Νικαράγουα, αλλά για την δημοκρατία που φυλακίζεται δίπλα από την πόρτα μας ..."

    ... τι να προσθέσω και τι να πω ... μπράβο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]