Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζητά αλλαγές στους όρους για τον πετρελαιαγωγό η Βουλγαρία

Αντιρωσικά σύνδρομα στη νέα κυβέρνηση

Τι θα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση;

Η τροποποίηση των όρων συμμετοχής της Βουλγαρίας στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και η ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης που θα υποστεί, βρίσκονται πίσω από την αρνητική στάση που τηρεί η νέα κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοβ για το σχέδιο αυτό.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της κοινοπρακτικής εταιρείας Trans-Balkan Pipeline, Vladimir Nemtsov, σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστεί η Βουλγαρία.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, και αντιπρόεδρος της ρωσικής Transneft, η οποία θα έχει και τη διαχείριση του αγωγού, δήλωσε στη ρωσική οικονομική εφημερίδα RBK, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει την επιβάρυνση που προκαλεί στη βουλγαρική πλευρά η συμμετοχή της με 24,5% στην κοινοπρακτική εταιρεία του αγωγού. Συμπλήρωσε δε, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, εφόσον η Βουλγαρία το κρίνει απαραίτητο και επιτευχθεί η σχετική συμφωνία.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου Novinite, το οποίο και μεταδίδει τις σχετικές πληροφορίες, με την κίνησή της αυτή η ρωσική εταιρεία επιχειρεί να διατηρήσει τη Βουλγαρία στο επενδυτικό σχέδιο. Η ανησυχία για τη συμμετοχή της γειτονικής χώρας στον πετρελαιαγωγό εντάθηκε μετά τις δηλώσεις του υπερυπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Simeon Djankov, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, μέσω του περιορισμού της συμμετοχής της χώρας του σε επενδυτικά σχέδια αμφίβολης αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας, μεταξύ των οποίων περιελάμβανε και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Για την αρνητική τοποθέτηση της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας στο συγκεκριμένο σχέδιο, είχε προϊδεάσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Rosen Plevnaliev, ο οποίος χαρακτήριζε μη βιώσιμο τον αγωγό.
Με τις κινήσεις της, η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία -μην έχοντας την πλειοψηφία στη Βουλή των 240 βουλευτών- στηρίζεται στις ψήφους μικρότερων κομμάτων, προσπαθεί να ικανοποιήσει τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δηλαδή την ύπαρξη αντιρωσικού κλίματος που επικρατεί σε σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης και τα μεγάλα ελλείμματα που κληρονόμησε.
Ετσι, με δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα ΒΕRG, στηρίζεται από μικρότερα κόμματα, τα οποία επιδιώκουν τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στη Βουλγαρία, θα πρέπει να δείξει ότι κινείται σε μία τέτοια κατεύθυνση και κυρίως ότι επιδιώκει να βελτιώσει τη θέση της Βουλγαρίας, έναντι της Ρωσίας, σε όλα τα μεγάλα κοινά επενδυτικά σχέδια.
Η Ελλάδα
Από ελληνικής πλευράς, μέχρι στιγμής δεν διατυπώνεται καμία έντονη ανησυχία, καθώς οι θέσεις του κυβερνώντος κόμματος της Βουλγαρίας ήταν γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση, πριν ακόμη από τις πρόσφατες εκλογές. Επιπλέον επαφές με υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος GERB, είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκρίνει τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, ιταλορωσικών συμφερόντων, ενώ ανέθεσε σε ρωσικές εταιρείες και σε τράπεζες ελεγχόμενες από την Gazprom την κατασκευή και χρηματοδότηση του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε.
Τουρκία
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην αντιρωσική "μανία" του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, αξιοσημείωτη όμως είναι η συμπάθεια και η πολύ καλή συνεννόηση και προβλεπόμενη συνεργασία που πρόκειται να αναπτυχθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ του κυρίου Ερντογάν και του Βούλγαρου ομολόγου του Μπορίσοφ. Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ των δύο ανδρών, ο κύριος Ερντογάν δεν παρέλειψε να δηλώσει την φιλική του διάθεση αλλά και την ευχαρίστησή του απέναντι στη νέα Βουλγαρική κυβέρνηση, στην οποία όπως τόνισε, συμμετέχει και Τούρκος! Μάλιστα ο τούρκος πρωυπουργός δεν παρέλειψε να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί η νέα Βουλγαρική κυβέρνηση...
Ύστερα από τις εξελίξεις αυτές, η κυβέρνηση της Ελλάδας και το υπουργείο Εξωτερικών, οφείλουν να επαναπροσανατολιστούν σε ότι έχει να κάνει με την Βουλγαρία και να εξασφαλισθεί ίσως το σημαντικότερο: πως η Βουλγαρία δεν συνεχίζει να έχει βλέψεις προς το Αιγαίο και προς τα λιμάνια της Καβάλας ή του Πόρτο Λάγος, τα οποία πάντα έβλεπε με πολύ ιδιαίτερο "μάτι"...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ΜΑΘΑΝ ΟΤΙ ΠΗΔ.....ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥ....
    ΑΛ-ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποιες βλεψεις και να εχει η Βουλγαρια κατα της Ελλαδας ,απο την στιγμη που εγινε μελος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ειναι πολυ δυσκολο και ασυμφορο να κανει κατι εναντιον μας.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βουλγαροκτόνος;Λέω εγώ ή εθνικίστρια!Διότι δέν ζητάν μόνο έξοδο στό Αιγαίο,αλλά καί τόν Ορφέα γιά Βούλγαρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]