Η Ευρώπη χρειάζεται σύνορα, όχι άλλη διεύρυνση
Ο Γαλλογερμανικός άξονας οσημέραι ενισχύεται και ισχυροποιείται. Το Παρίσι και το Βερολίνο σε στενή συνεργασία καθορίζουν τις προτεραιότητες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπροστά στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τις δυνατότητές της να υπερασπίσει τις κοινές αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.
Σε κοινή παρέμβασή τους, που δημοσιεύθηκε την περ. Κυριακή στη γαλλική εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διασαλπίζουν την αποφασιστικότητά τους για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρώπης, που θα αφουγκράζεται τους πολίτες, θα πρωτοπορεί και θα είναι δυναμική.
Μια Ευρώπη αποφασιστική και ενωμένη, που θα απαντά με θαρραλέες προτάσεις στις προκλήσεις των καιρών και θα διασφαλίζει την ευημερία μας. Οι Σαρκοζί και Μέρκελ τάσσονται υπέρ της στρατηγικής της Λισαβόνας. Μπροστά στη σημερινή κρίση προτάσσουν το μοντέλο της οικονομίας μιας αγοράς υψηλά ανταγωνιστικής, που θα τείνει στην πλήρη απασχόληση και στην κοινωνική πρόοδο.
Σαρκοζί και Μέρκελ αναφέρονται στα διάφορα κρίσιμα προβλήματα, που απαιτούν άμεσες απαντήσεις και διακηρύσσουν ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στον κόσμο, με την αποτελεσματική εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Και υπογραμμίζουν: «Για να μπορέσουμε να δράσουμε, η ΕΕ έχει ανάγκη συνόρων. Μια απεριόριστη διεύρυνση δεν είναι δυνατή». Οι δύο ηγέτες στέλνουν δύο ξεκάθαρα μηνύματα. Πρώτον, η Ευρώπη πρέπει να προσδιορίσει τα σύνορά της. Όσο διευρύνεται, τόσο αποδυναμώνεται και καθίσταται ευάλωτη. Αυτό θέλουν και επιδιώκουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, με τους νεοαποκτηθέντες συμμάχους των, τις πρώην ανατολικές χώρες. Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι ένταξη της Τουρκίας στη δημοκρατική Ευρώπη θα τη διαλύσει: Πολιτικά, δημογραφικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά.
Ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι υπήρξε σύμβουλος Αμερικανών Προέδρων και ένας εκ των μεγάλων θεωρητικών για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Στο σημαντικό έργο του «Η μεγάλη σκακιέρα» (1997), ο Μπρζεζίνσκι παραδέχεται μεν ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς τη Γαλλία ή τη Γερμανία, αλλ’ αμέσως διερωτάται τι είδους Ευρώπη θα έπρεπε οι ΗΠΑ να προτιμούν: Έναν ισότιμο εταίρο ή ένα νεαρό σύμμαχο.
Ο Μπρζεζίνσκι είναι κυνικός στις διαπιστώσεις του: Ενώ επίσημα οι ΗΠΑ διακηρύσσουν ότι επιθυμούν μια ισότιμη Ευρώπη, στην πραγματικότητα δεν θέλουν μια ισχυρή ΕΕ, που να μοιράζεται μαζί τους τη διαχείριση π.χ. της Μέσης Ανατολής ή να έχει σημαντικό λόγο και ρόλο σε διεθνή ζητήματα. Εξάλλου, η Ουάσινγκτον, γράφει, δεν αποθάρρυνε ποτέ το διαιρετικό ρόλο της Βρετανίας, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Και υπογραμμίζει ότι όσο πιο πολύ διευρύνεται η ΕΕ τόσο περισσότερο εξυπηρετούνται τα αμερικανικά συμφέροντα.
Γι’ αυτό Σαρκοζί και Μέρκελ θέλουν να προσδιορίσουν πού σταματούν τα σύνορα της Ευρώπης, χωρίς τη συμπερίληψη ενός ακόμα Δούρειου ίππου των ΗΠΑ, της Τουρκίας. Επιδιώκουν να τερματίσουν ένα καθεστώς εξελισσόμενης προτεκτορατοποίησης της Ένωσης και να την καταστήσουν ισχυρή πολιτικά και αμυντικά, έναντι του Αμερικανού ηγεμόνα. Μια συνεχώς διευρυνόμενη ΕΕ θα εξυπηρετεί μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα και θα διευρύνει την επιρροή ΗΠΑ.
Η εισδοχή νέων μελών θα αυξήσει τον αριθμό φιλοαμερικανικών κρατών - με την εντεύθεν αποδυνάμωση της ΕΕ, που δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ ούτε να υλοποιήσει την πολιτική και αμυντική της ενσωμάτωση. ΗΠΑ και Βρετανοί θεωρούν την ΕΕ ως μία μεγάλη αγορά. Να τους διαψεύσουμε!
Labels
Ευρώπη
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...