Ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά συμμάχους στην Ευρώπη
Μία επίσκεψη που χαρακτηρίζεται «δύσκολη» πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος του Τούρκου πρωθυπουργού είναι να αναθερμάνει το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δεδομένη τη διαφωνία που εκφράζουν κάποιες χώρες- μέλη της Ε.Ε.
Η εκλογική επιτυχία, μάλιστα, ορισμένων συντηρητικών κομμάτων στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου που είχαν κεντρικό σύνθημα το «όχι» στην τουρκική ένταξη ψαλιδίζει ακόμη περισσότερο τις ελπίδες της Άγκυρας. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί εκτός πλαισίου και να κάνει κάτι απρόβλεπτο για να εντυπωσιάσει την Ευρώπη», εκτιμά η Αμάντα Ακακόκα, αναλύτρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στις Βρυξέλλες.
Ο Ερντογάν επισκέπτεται για δεύτερη φορά την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ενώ οι συνομιλίες για την ενταξιακή πορεία της χώρας του, που άρχισαν το 2005 με ομόφωνη απόφαση των μελών της Ένωσης, έχουν σχεδόν παγώσει.
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ, έχουν επαναφέρει την πρόταση μιας «προνομιακής σχέσης» στη θέση της πλήρους ένταξης.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναγκασμένος πλέον, σύρεται σε μία θέση αναζήτησης στηρίξεων και συμμάχων, για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ταυτόχρονα να θέλει να υποχωρήσει και να δεχτεί αυτό που του προσφέρουν Μέρκελ και Σαρκοζί. Η αρχική υπεροψία του κυρίου Ερντογάν, που στηρίχτηκε στις πλάτες του Λευκού Οίκου, έχει μεταβληθεί σε κυνήγι συμμαχιών για να προλάβει τον επερχόμενο Δεκέμβριο, σημαντικότατο μήνα, κατά τον οποίο θα κριθεί ένα μεγάλο μέρος της ικανότητας της Τουρκίας να εισέλθει στην Ευρώπη. Μάλιστα, η τελευταία αναφορά που έγινε στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που ενέπλεξε την Τουρκία και τον ρόλο της στην λαθρομετανάστευση, είναι ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σημείο, για το οποίο θα πρέπει ο Τούρκος πρωθυπουργός να απολογηθεί, επειδή η Τουρκία φέρεται ως ο κύριος συντελεστής παραβίασης των Ελληνικών συνόρων, χερσαίων και υδάτινων (τα οποία αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) χωρίς να έχει επιβάλει κάποια ιδιαίτερα έντονη πολιτική αποτροπής της μετακίνησης των λαθρομεταναστών.
Τι θα κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός στο μέλλον, με την οικονομία της χώρας του να ασφυκτιά (πολλοί αναφέρονται σε επιθανάτιο ρόγχο), τον στρατό και το Κεμαλικό καθεστώς να τον πιέζει, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις του προς το Ισλαμικό κατεστημένο; "Πολλά καρπούζια έβαλε στη μασχάλη του" ο κύριος Ερντογάν και είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να καταφέρει τους στόχους του. Παρατηρητές μάλιστα των εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν διστάζουν να αναφέρουν πλέον την (σοβαρή) περίπτωση ενός ακόμη στρατιωτικού πραξικοπήματος που θα είναι ενδεδυμένο με την μορφή της αγανάκτησης λόγω αποτυχίας... (όπου και αν αποτύχει ο Τούρκος πρωθυπουργός, θα θεωρηθεί και θα του χρεωθεί ως προσωπικό λάθος, αλλά και ως λανθασμένη πολιτική πορεία του κόμματός του...),
Όπως και να σκέπτεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, γνωρίζει πολύ καλά πως δεν έχει να αντιμετωπίσει πλέον μία αντιτουρκική τάση από πολιτικούς αρχηγούς της Ευρώπης, αλλά τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι μέσω των πρόσφατων Ευρωεκλογών εκδήλωσαν τις φοβίες και την άρνησή τους προς την Τουρκία και το ενδεχόμενο εισόδου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι εκεί τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα για τον "κουμπάρο"...
Η οποια στηριξη στον Ερντογαν απο Ευρωπαιους ηγετες αυτοματως σημαινει πως διακυβευονται οικονομικα συμφεροντα τους σε περιπτωση μη στηριξης του.Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε το γεγονος οτι ο Σρεντερ πριν 1 χρονο ειχε επισκεφθει τα Κατεχομενα.Η οικονομικη πολιτικη εχει παραμερισει και απωθησει πλεον την εξωτερικη πολιτικη.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Αποδειξη οι δηλωσεις του πρωθυπουργου της Σουηδιας)
ΓΜ