Ο τουρκικός στρατός κουκουλώνει το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν!
Δεν συντρέχει λόγος προανάκρισης για τον πλοίαρχο Ντουρσούν Τσιτσέκ, αφού το κείμενο περί σχεδίου εξουδετέρωσης της κυβέρνησης που -σύμφωνα με ισχυρισμούς- αποδόθηκε σε αυτόν δεν συντάχθηκε στο γενικό επιτελείο, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί η γνησιότητα του κειμένου, μια και πρόκειται για φωτοτυπία.
Αυτό ανακοίνωσε χθες η τουρκική στρατιωτική εισαγγελία επί του θέματος που απασχολεί εδώ και λίγο καιρό την τουρκική κοινή γνώμη. Στις 12 Ιουνίου, η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» είχε γράψει ότι σε στρατιωτικό κείμενο που φέρει την υπογραφή του πλοιάρχου, τίθεται θέμα σχεδίου αντιμετώπισης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.
Η στρατιωτική εισαγγελία ανέφερε χθες ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει υγιής έρευνα επί εγγράφων που είναι φωτοτυπία», παρότι σημειώνεται ότι η υπογραφή που εμφανίζεται στο έγγραφο παρουσιάζει γενικές ομοιότητες με την υπογραφή του πλοιάρχου. Παραμένει μυστήριο αν υπάρχει το πρωτότυπο. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «με βάση την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω έγγραφο δεν έχει συνταχθεί στο γενικό επιτελείο, ενώ δεν διαπιστώθηκε, είτε σε ηλεκτρονικό είτε σε έγγραφο επίπεδο, κάποια σχετική πληροφορία ή εντολή».
Η στρατιωτική εισαγγελία έχει αποστείλει το σχετικό φάκελο στον πολιτικό εισαγγελέα, μεταξύ άλλων και για να διαπιστωθεί «ποιος ή ποιοι έχουν κατασκευάσει το εν λόγω έγγραφο, ποιος ήταν ο σκοπός τους, πώς διοχετεύτηκε το έγγραφο στην εφημερίδα Ταράφ και τέλος αν, με την όλη επιχείρηση, στόχος είναι οι ένοπλες δυνάμεις.
Σειρά έχει τώρα η εισαγγελία, η οποία έχει στα χέρια της το παραπάνω σημείωμα των στρατιωτικών, που συνιστά μήνυση κατ' αγνώστου. Παρόμοια μήνυση είχε κάνει πριν από λίγες μέρες και το κυβερνών κόμμα, για να διαπιστωθεί αν είναι γνήσιο το έγγραφο και, ανάλογα με τη γνησιότητα ή μη, ποιοι σχεδιάζουν την ανατροπή της κυβέρνησης ή ποιοι δημιούργησαν την όλη κατάσταση με πλαστό έγγραφο.
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής της εθνοσυνέλευσης, Μπουρχανετίν Κουζού, χαρακτήρισε χθες «μη πειστική» την ανακοίνωση της στρατιωτικής εισαγγελίας λέγοντας πως «η απόφαση αυτή της εισαγγελίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το έγγραφο δεν έχει συνταχθεί στο επιτελείο». Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για «προσωρινή απόφαση» και ότι «πιο αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια. Δεν είναι σωστό να παρουσιάζεται η εικόνα ότι έκλεισε η υπόθεση».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εδώ και λίγες μέρες δηλώνει ότι υπάρχει επί του θέματος αγαστή συνεργασία «μεταξύ των θεσμών», εννοώντας την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Ωστόσο η ένταση είναι δεδομένη και όλα δείχνουν ότι έχει μέλλον, αφού θα υπάρξει αναπαραγωγή της κατά την εξέλιξη της υπόθεσης στο πλαίσιο της πολιτικής δικαιοσύνης.
Τεταμένο το κλίμα στην Τουρκία, με τους στρατηγούς να δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η υπαναχώρηση σημαίνει απλά πως του δίνουν χρόνο να σκεφθεί ή οι υπηρεσίες του Ερντογάν δούλεψαν καλύτερα από το βαθύ κράτος και τους Κεμαλιστές στρτατηγούς και κατάφεραν να ξεσκεπάσουν ένα πραξικόπημα που ήταν έτοιμο να εκτελεστεί;
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...