Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κλίντον δήλωσε πως θα εργαστεί για λύση σε Σκοπιανό-Κυπριακό

Αμερικανική απόφαση κατά των Σκοπίων

Αποφασισμένη να εργασθεί για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στο Κυπριακό δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον κατά την βράβευσή της από ηγετικά στελέχη της ομογένειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Είμαστε δεσμευμένοι για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» τόνισε η κ. Κλίντον παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από τους διοργανωτές του 25ου ετήσιου συνεδρίου της «Κυπριακής και Ελληνικής Ηγεσίας» που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.
Στη σύντομη τελετή που έγινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και απευθυνόμενη προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τους οκτώ ομογενείς που ήταν παρόντες στη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε για «δύσκολα ζητήματα» με τα οποία ασχολείται η ελληνική κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ερωτηθείσα για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, τόνισε πως το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί από τα ίδια τα μέρη, «αλλά ενθαρρύνουμε τη λύση του η οποία νομίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων ... έτσι, είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την προώθηση λύσης».
Αφού ευχαρίστησε τους ομογενείς για το βραβείο, τόνισε ότι προσβλέπει «στην επόμενη επίσκεψή μου στην Ελλάδα στο τέλος του επόμενου μήνα, όταν η Ελλάδα θα φιλοξενήσει μια σημαντική συγκέντρωση, τα κράτη του ΟΑΣΕ, για να μιλήσουμε για τη σταθερότητα στην Ευρώπη και πολλά άλλα περιφερειακά ζητήματα στα οποία εργαζόμαστε μαζί».
Αναφερόμενη στο Κυπριακό, εκτίμησε ότι «και οι δυο πλευρές κρατούν το κλειδί. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μία λύση στην οποία θα καταλήξουν οι ίδιοι οι πολίτες της Κύπρου. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον μεσολαβητή του ΟΗΕ ... Πιστεύουμε σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε και να εργαζόμαστε προς αυτό τον στόχο που νομίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων».
Τέλος, μίλησε με θερμά λόγια για τον Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ζήτησε από τον Αρχ. Δημήτριο να του μεταφέρει τους χαιρετισμούς της, και εξέφρασε την πρόθεσή της να τον υποδεχθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ το φθινόπωρο.
Απόφαση αμερικανών βουλευτών κατά των Σκοπίων
Την ίδια ώρα, απόφαση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπου επικρίνεται η κυβέρνηση των Σκοπίων ότι με την ανθελληνική της ρητορική δημιουργεί στους πολίτες της εχθρικά αισθήματα εναντίον της Ελλάδας και με τον τρόπο αυτό υπονομεύει την αρχή της καλής γειτονίας (σ.σ. όρος για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ), κατέθεσαν 19 Αμερικανοί βουλευτές, λίγες ημέρες μετά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ. Η απόφαση 486 ακολουθεί το προηγούμενο των αποφάσεων 356 της Βουλής και 300 της Γερουσίας που είχαν κατατεθεί στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Κογκρέσου και είχαν συγκεντρώσει την υποστήριξη 130 νομοθετών, μεταξύ των οποίων και του νυν προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Η απόφαση χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ και συνολικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ επισημαίνεται η εχθρική δραστηριότητα και προπαγάνδα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι εναντίον της Ελλάδας, και υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές των Σκοπίων ενθάρρυναν τους πολίτες τους να μποϊκοτάρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Γίνεται, δε, μνεία στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και της αντίστοιχης απόφασης των ηγετών της Συμμαχίας στο Στρασβούργο σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού πρώτα λυθεί το θέμα του ονόματος.
Η Απόφαση προτρέπει την πΓΔΜ να συνεργασθεί με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Την καλεί επίσης να απέχει από κάθε εχθρική δραστηριότητα εναντίον της Ελλάδας και να σταματήσει να παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας προπαγάνδα.
Η απόφαση υπογράφεται αρχικά από 19 Βουλευτές, 14 του Δημοκρατικού κόμματος και 5 του Ρεπουμπλικανικού. Η απόφαση υπογράφεται αρχικά από 19 Βουλευτές, 14 του Δημοκρατικού κόμματος και 5 του Ρεπουμπλικανικού. Η πρωτοβουλία αυτή της ηγεσίας της ομάδας στήριξης των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο στηρίζεται, μεταξύ άλλων, από 6 μέλη της αρμόδιας υποεπιτροπής Ευρώπης της Βουλής. Αποτελεί την πρώτη κίνηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο Κογκρέσο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Ομπάμα και συνέπεσε με τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου της "Κυπριακής και Ελληνικής ηγεσίας" στην Ουάσιγκτον.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]