Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέες συλλήψεις για την Εργκένεκον στην Τουρκία

Σχεδόν 150 άτομα δικάζονται

για τις διασυνδέσεις τους


Στη σύλληψη ακόμη 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής ενός πανεπιστημίου και δύο πρώην επικεφαλής κολεγίων για ανάμιξη σε συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, προχώρησε η τουρκική αστυνομία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια.
Οι έφοδοι, που πραγματοποιήθηκαν σε 18 επαρχίες της Τουρκίας, εντάσσονται στα πλαίσια της επιχείρησης κατά της σκιώδους υπερεθνικιστικής οργάνωσης Εργκένεκον, η οποία προκάλεσε την αποσταθεροποίηση της αγοράς και αύξησε την ένταση μεταξύ του ισλαμικού προσανατολισμού κυβερνώντος κόμματος της "Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης"(ΑΚ) και των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους συμπεριλαμβανομένου και του στρατού.

Σχεδόν 150 άτομα, μεταξύ των οποίων ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί δικάζονται για τις διασυνδέσεις τους με την Εργκένεκον. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η οργάνωση προετοίμαζε σειρά βομβιστικών και άλλων επιθέσεων για να αναγκάσει το στρατό να κινηθεί εναντίον του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Στα σχέδια της Εργκένεκον εκτός από τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ήταν και οι δολοφονίες του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και του τιμημένου με βραβείο Νόμπελ συγγραφέα Οχράν Παμούκ.
Το πρακτορείο Ανατόλια μετέδωσε ότι ο Μεχμέτ Χαμπεράλ, επικεφαλής του πανεπιστημίου Μπασκέντ της Άγκυρας βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε η αστυνομία στο σπίτι του.
Η αστυνομία επίσης συνέλαβε τον πρώην επικεφαλής του κολεγίου της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και τον επίσης επικεφαλής του κολλεγίου της πόλης Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας.
Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στο σπίτι του Μουσταφά Γιουρκουράν, που εκτελεί χρέη προέδρου μιας αφοσιωμένης στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους οργάνωσης γνωστής με την επωνυμία " Ataturk Thought Association". Τα γραφεία της οργάνωσης σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας ελέγχονται από την αστυνομία, μεταδίδει το Ανατολή. Επίσης διεξήχθησαν έρευνες στην έδρα του τηλεοπτικού δικτύου Kanal B της Αγκυρας.
Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝTV μετέδωσε ότι στον κατάλογο συλλήψεων της αστυνομίας περιλαμβάνονται συνολικά τα ονόματα 40 ατόμων.
Προσωπικότητες της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τη δίκη που διεξάγεται για την Εργκένεκον κυνήγι μαγισσών από την κυβέρνηση και τη θεωρούν πράξη αντεκδίκησης για την αποτυχημένη προσπάθεια της διακοπής της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος "Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης"(ΑΚ) ή ως ενός τρόπου να απομακρυνθεί η προσοχή από τις προσπάθειες του να υπονομεύσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο της σαρία.
Η ύπαρξη της Εργκένεκον αποκαλύφθηκε πριν από ένα και πλέον χρόνο μετά τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών κατά την έφοδο της αστυνομίας σε ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]