Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εγκρίθηκε η έκθεση προόδου για την Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά...

Θέλει πολύ δρόμο ακόμη η Τουρκία

για να καταφέρει να μπει στην Ευρώπη


Με σημαντική πλειοψηφία,528 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 43 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) υιοθέτησε την έκθεση προόδου για την Τουρκία που εισηγήθηκε η Ολλανδή χριστιανοδημοκράτης κα Ria Oomen- Ruijten.
Με την έκθεση αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μείωση των ρυθμών στις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ενώ παραμένουν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης.
Η Τουρκία θα πρέπει ακόμη να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κύπρο, να δώσει μία απάντηση για τους αγνοουμένους, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει μόνο 10 από τα 35 κεφάλαια διαπραγματεύσεων, εκ των οποίων δύο, για την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και την κοινωνία της πληροφορίας και τα ΜΜΕ το 2008. Ένα δε μόνο, έχει κλείσει από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τον Οκτώβριο του 2005.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία της Άγκυρας και υπογραμμίζουν ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Σχετικά με θέσεις που αφορούν άμεσα τις σχέσεις με την Ελλάδα, το ΕΚ καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Επίσης για πρώτη φορά μία ξεχωριστή παράγραφος αφιερώνεται στην ελληνική μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου.
Το ΕΚ καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις για την διατήρηση του διαπολιτισμικού χαρακτήρα των δύο νησιών και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν στα δικαιώματα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας.
Επίσης οι ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για τη δημόσια χρήση του τίτλου της Α.Θ.Π κ.κ.Οικουμενικού Πατριάρχη.
Σχετικά με το νέο νόμο για τα ευαγή ιδρύματα, οι ευρωβουλευτές ζητούν την διασφάλιση της εφαρμογής του με βάση τη νομολογία του ΕΔΑΔ και την αντιμετώπιση του προβλήματος των περιουσιών, που έχουν κατασχεθεί και πωληθεί σε τρίτους.
Σχετικά με την Κύπρο, υποστηρίζουν τις εν εξελίξει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και καλούν την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της, ώστε να διευκολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων.
Με τροπολογία του Κύπριου βουλευτή κ.Αδάμου που έγινε δεκτή, το ΕΚ καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων στην Κύπρο. Το ΕΚ παροτρύνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να καλέσουν την Τουρκία να προβεί στις δέουσες ενέργειες σχετικά με ένα ζήτημα ανθρωπιστικής κυρίως φύσεως.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]