Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία-Εργκένεκον: Ενώ συνεχίζονται οι συλλήψεις στρατιωτικών ο στρατός επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η σύγκρουση των πολιτικών

με τους στρατηγούς μεγαλώνει


Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες αργά χθες, Παρασκευή σε Τούρκο απόστρατο στρατηγό στο πλαίσιο της έρευνας για το δίκτυο "Εργκένεκον", μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.
Ο πρώην στρατιωτικός Λεβέντ Ερσέζ, που συνελήφθη από την αστυνομία την Πέμπτη στην Άγκυρα, αφού είχε διαφύγει επί τουλάχιστον έξι μήνες των ερευνών, κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης δια της βίας, σύσταση ένοπλης οργάνωσης και χρήση πλαστής ταυτότητας. Ο Ερσέζ προφυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης του, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.
Η τουρκική δικαιοσύνη είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης τον Ιούλιο εναντίον του Ερσέζ, ύποπτου για διασυνδέσεις με το δίκτυο "Εργκένεκον", οργάνωση που κατηγορείται ότι επεδίωκε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη χώρα με βίαιη δράση και να προετοιμάσει το έδαφος για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο πρώην στρατηγός βρισκόταν τότε στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ήταν στη Ρωσία για δουλειές. Η τουρκική δικαιοσύνη είχε εκδώσει τον Ιούλιο ένταλμα σύλληψης του στρατηγού Λεβέντ Ερσέζ.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η αστυνομία παρακολουθούσε τον Ερσέζ αφότου επέστρεψε με μυστικότητα στην Τουρκία, δύο εβδομάδες νωρίτερα, από το λιμάνι Ζονγκουλντάγκ στη Μαύρη Θάλασσα.
Συνελήφθη σε ιδιωτική κλινική όπου είχε εισαχθεί με ψεύτικο όνομα για εγχείρηση προστάτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Θυμήκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα!
Ο τουρκικός στρατός επέκρινε χθες τις έρευνες που γίνονται γύρω από συνωμοσία για πραξικόπημα, η οποία έχει οδηγήσει στη σύλληψη ανώτερων αξιωματικών του. Ειδικότερα, το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσε ότι η έρευνα για το δίκτυο Εργκένεκον βλάπτει το τουρκικό κράτος.
«Παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και οι αρχές του δικαίου, όπως η συνταγματική αρχή ότι κανείς δεν είναι ένοχος έως ότου κριθεί ένοχος από δικαστήριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μετίν Γκιουράκ.
«Αυτοί που περιμένουμε να ενεργήσουν με υπευθυνότητα βλάπτουν ιδιώτες, θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τελικά το ίδιο το κράτος», πρόσθεσε. Πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση του στρατού για το θέμα, μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα περισσότερων από 40 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών.
Δηλώσεις Γκιούλ κατά των ΜΜΕ
Νωρίτερα χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ κάλεσε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να ενεργήσουν υπεύθυνα. «Κανείς δεν πρέπει να ασκεί πίεση στη δικαιοσύνη σε αυτή τη διαδικασία και τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να απέχουν από την προβολή ονομάτων πολλών ανθρώπων στα μέσα ενημέρωσης με ανεύθυνο τρόπο», είπε.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]