Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από την Ξυλαγανή η πρώτη μουσουλμάνα ΕΠΟΠ

Συγχαρητήρια στην οικογένειά της


"Οπως ήμουν η πρώτη στο χωριό μου που πήγα σε ελληνικό σχολείο, έτσι και τώρα κάνω την αρχή με την κατάταξή μου ως Επαγγελματίας Οπλίτης στο Στρατό», λέει η 25χρονη Σεϊβτζάν Σαντουλά, από την Ξυλαγανή Ροδόπης, που προβλέπει πως θα την ακολουθήσουν κι άλλα κορίτσια από τη μειονότητα"

Είναι 25 χρόνων, όμορφη, σύγχρονη, δυναμική, οδηγεί μηχανή εντούρο, αυτοκίνητο και τρακτέρ, και από την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η πρώτη μουσουλμάνα που θα υπηρετήσει ως επαγγελματικό στέλεχος στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.Η Σεϊβτζάν Σαντουλά, από την Ξυλαγανή Ροδόπης, διαφέρει σε πολλά από τις υπόλοιπες κοπέλες της μειονότητας. Μεγαλώνοντας σε μια προοδευτική οικογένεια χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, ήταν η πρώτη στο χωριό της που φοίτησε στο ελληνικό γυμνάσιο, μιλά άπταιστα την ελληνική γλώσσα, ντύνεται μοντέρνα, ενώ στα αξεσουάρ της γκαρνταρόμπας της δεν υπάρχει η μαντίλα.
Σπουδές
Γεννημένη το 1984, έπειτα από τρία αγόρια, δηλώνει και η ίδια «αυθεντικό αγοροκόριτσο». Καβαλάει με την ίδια άνεση τη μεγάλου κυβισμού μηχανή της και το τρακτέρ του πατέρα της, για να τον βοηθήσει στις αγροτικές δουλειές, ασχολείται με τα σπορ, ενώ έχει και το δικό της αυτοκίνητο.
Η Σεϊβτζάν σπούδασε κομμωτική και αισθητική, αλλά ένιωσε περιορισμένη και θέλησε να κάνει κάτι πιο δυναμικό, που να ταιριάζει με την προσωπικότητά της. Εκανε τα χαρτιά της για Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠΟΠ), προπονήθηκε επί τέσσερις μήνες στο Πανθρακικό Στάδιο και πέρασε με χαρακτηριστική άνεση τις δοκιμασίες στο ύψος, το μήκος, το τρέξιμο, τη σφαίρα και τα βάρη.
Οταν πληροφορήθηκε ότι πέτυχε, ένιωσε χαρά και υπερηφάνεια που θα υπηρετήσει τον Ελληνικό Στρατό, ενώ κανένας από την οικογένειά της δεν έφερε την παραμικρή αντίρρηση. «Εγώ δεν έχω τρεις γιους, έχω τέσσερις...», είπε όταν το έμαθε η μητέρα της, σχολιάζοντας πως στέλνει και τέταρτο παιδί της στον στρατό.
«Οπως ήμουν η πρώτη στο χωριό μου που πήγα σε ελληνικό σχολείο, έτσι και τώρα κάνω την αρχή», λέει η ίδια, που προβλέπει πως θα την ακολουθήσουν κι άλλα κορίτσια από τη μειονότητα.
Η 25χρονη έχει εγκατασταθεί στα Γρεβενά, και περιμένει ανυπόμονα την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα παρουσιαστεί για την εκπαίδευσή της στον ελαφρύ οπλισμό πυροβόλων πολυβόλων όπλων.
Δηλώνει έτοιμη για όλα, παρόλο που την έχουν προειδοποιήσει ότι θα βρει «πολύ τρέξιμο».
Δεν είναι η μοναδική
Εϊναι πραγματικά πολλοί οι νέοι τη ορεινής περιοχής Ροδόπης και Ξάνθης (Έλληνες Πομάκοι) που έχουν επιλέξει την επαγγελματική σταδιοδρομία στον Ελληνικό Στρατό. Τους αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους, μα κυρίως στις οικογένειές τους, που έδωσαν αγώνα ζωής, κυριολεκτικά, για να μπορέσουν να προσφέρουν την επί ίσοις όροις δυνατότητα, επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, στα παιδιά τους.
Τα συγχαρητήρια και οι θερμότερες ευχές του ιστολογίου μας λοιπόν, προς όλους αυτούς που πολέμησαν με τους πράκτορες της Άγκυρας, τους παραμέρισαν, τους αγνόησαν και έμειναν σταθεροί στην επιθυμία-στόχο ζωής: να δούνε τα παιδιά τους να απολαμβάνουν μία καλύτερη ζωή.
Η Σεϊβτζάν είναι ίσως ένα από τα πρώτα παραδείγματα του αγώνα που δίνουν οι Πομάκοι γονείς ενάντια σε προκαταλήψεις, αλλά κυρίως ενάντια στο Τουρκικό Προξενείο. Ακολουθούν πολλές κοπέλες και πολλά αγόρια, που αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και που σε λίγο καιρό θα είναι σε θέση να αποδείξουν πως οι γονείς τους δεν έκαναν λάθος επιλογή όταν εμπίστεύτηκαν την Ελληνική Πολιτεία και την Ελληνική κοινωνία...



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]