Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Mεσόγειος "θερμαίνεται", οι Ρωμιοί δεν το βάζουν κάτω

Της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί

Οι ενστάσεις, ακόμα και οι απειλές

της Τουρκίας δεν έπιασαν τόπο


Οι Ρωμιοί της Κύπρου δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν τις προσπάθειες και τις έρευνες πετρελαίου στα ύδατα της Μεσογείου των οποίων η κυριαρχία είναι αμφισβητούμενη. Η Τουρκία, για να σπάσει το ηθικό και να αποτρέψει τους Ρωμιούς από την υλοποίηση των σχεδίων τους, έστειλε τον προηγούμενο μήνα μια φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δίπλα σε ένα νορβηγικό πλοίο που είχαν ενοικιάσει οι Ρωμιοί και έκανε έρευνες στη Μεσόγειο, για να δώσουν το μήνυμα ότι "η περιοχή αυτή κάπου ανήκει".
Όμως η Ρωμέικη Διοίκηση έδειξε ότι όχι μόνο δεν "έλαβε το μήνυμα" της Άγκυρας, αλλά έκανε ένα βήμα παραπέρα.

Οι Ρωμιοί συμφώνησαν με τη Συρία "για τη συνεργασία στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο". Ο Ρωμιός υπουργός εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ανακοίνωσε ότι "πολύ σύντομα πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δυο χωρών".
Μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ο υπουργός πετρελαίων της Συρίας, Sufyan Al Alao και μετά τις σχετικές συζητήσεις δήλωσε:
"Πιστεύω ότι στη Μεσόγειο θα βρεθούν πολύ καλά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου".
Στο παρελθόν οι Ρωμιοί υπέγραψαν παρόμοιες συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Λίβανο, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας.
Η Τουρκία υπερασπίζεται τη θέση ότι λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών, δεν μπορεί να γίνουν διμερείς συμφωνίες για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στη Μεσόγειο.
Οι διαφωνίες στη Μεσόγειο δεν περιορίζονται στην μή αναγνώριση της Ρωμέικης Διοίκησης από την Τουρκία. (Σύμφωνα με την άποψη της Άγκυρας) τα προβλήματα που υφίστανται μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας και το Παλαιστινικαό, που συνεχίζει να παραμένει άλυτο, αποτελούν σοβάρά εμπόδια στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοπκρηπίδας της ΝΑ Μεσογείου.
Παρ' όλα αυτά, οι Ρωμιοί, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου προσπαθεί να δημιουρήσει "τις δικές της Αποκλεστικές Οικονομικές Ζώνες".
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες αυτές. Στην περίπτωση δε που οι Ρωμιοί, στηριζόμενοι σε αυτές τις συμφωνίες, αποπειραθούν να κάνουν εξορύξεις πετρελαίου, τότε η "Μεσόγειος θα πάρει φωτιά", όπως δηλώσουν κατά καιρούς Τούρκοι υψηλόβαθμοι αρμόδιοι.
Σκιά στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας
Η απόφαση της Συρίας να καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με του Ρωμιούς για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο, παρά τις αλεπάλληλλες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στην Άγκυρα.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να επιδώσει διάβημα στη Συρία για το θέμα αυτό. Με το διάβημα η Τουρκία, υπενθυμίζοντας τα "προβλήματα" που υπάρχουν στη Μεσόγειο, θα ζητήσει από τη Συρία να μην υπογράψει μια τέτοια συμφωνία (με την Κύπρο).
ΠΗΓΗ: ΧΟΥΡΡΙΕΤ
Μετάφραση: Σαάββας Καλεντερίδης
InfognomonPolitics
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]