Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναπροσαρμογή Στρατηγικής - Πολιτικής

Συνεχής αυτοκριτική και ευελιξία

Η αυτοκριτική στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η μελέτη των συμπερασμάτων από την κριτική αυτή δεν θα μπορούσε παρά να δώσει σωστές κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον.
Η αναγνώριση λανθασμένων χειρισμών καθώς και τα θετικά αποτελέσματα ακμαίων στρατηγικών του παρελθόντος δεν πρέπει να ενταφιάζονται στο βωμό της οποιασδήποτε κομματικής γραμμής.

Η συνεχής διαφοροποίηση των στρατηγικών στόχων και η μη σταθερότητα ενός κράτους σε μια συγκεκριμένη πολιτική δεν μπορούν να επιφέρουν το απαιτούμενο επίπεδο σεβασμού στο διεθνές πολιτικό σκηνικό. Αυτομάτως υποσκάπτουν το κύρος του, αποδυναμώνοντας την πολιτική εμβέλεια του λόγου του, κατατάσσοντας το σε μια κατηγορία «δεδομένων χωρίς ισχύ συνόλων».
Η γραμμή μεταξύ ενός άβουλου κρατιδίου και ενός πολιτικά σεβαστού λόγου είναι πολύ λεπτή και αυτή η γραμμή εντάσσεται στην μικρή λίστα των επιλογών που μπορεί ένα κράτος να πάρει για τον εαυτό του.
Οι εσωτερικές αποφάσεις μιας χώρας που θα ενσωματωθούν στην εξωτερικής της πολιτική γραμμή, χρήζουν τεράστιας σημασίας και δεν πρέπει να παρθούν ούτε αυθόρμητα ούτε αυταρχικά. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ερασιτεχνισμοί δεν μπορούν παρά να παραμεριστούν. Η συνέπεια πρέπει να χαρακτηρίζει τέτοιες αποφάσεις που απαιτούν σχολαστικότατη μελέτη, όπου επιβάλλεται συλλογικότητα και εις βάθος μελέτη των μακροχρόνιων στόχων της.
Τα μελλοντικά αποτελέσματα και οι επιπτώσεις τέτοιων στρατηγικών απαιτούν διαρκή επανεκτίμηση της αποδοτικότητας τους σε σχέση με τους μακροχρόνιους στόχους που έχουν τεθεί, ώστε να είναι εφικτή η άνευ δραματικών επιπτώσεων πολιτική αναδίπλωση εάν χρειαστεί.
Ο αυτοεγκλωβισμός σε λανθασμένες πολιτικές μόνο ζημιογόνα αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει και γι΄ αυτό δεν φέρουν ευθύνη μόνο τα παγκόσμια συμφέροντα, αλλά και το ίδιο το κράτος με τις αποφάσεις που πήρε για το είδος της πολικής που χάραξε ή αφομοίωσε. Όταν το ίδιο καταφέρει να μπει σε ένα αδιέξοδο με την ανεύθυνη στάση του, αυτή των υποσχέσεων και των υποχρεώσεων που πλαισιώθηκαν σε λογικές χωρίς προοπτικές αναδίπλωσης στο ενδεχόμενο αποτυχίας, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος δυσμενή συνεπειών.
Ακόμα και τότε όμως το κράτος έχει το δικαίωμα να διαλέξει ποιό δρόμο θα ακολουθήσει, είτε αυτό του εξευτελισμού ή της αναδιοργάνωσης και περίσωσης όσων σώζονται. Η διατήρηση των κεκτημένων δεν είναι εύκολη διαδικασία και χρειάζεται πεισματικό σθένος και υπομονή για δράση. Αναμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία και παρακολουθώντας το γεωπολιτικό σκηνικό πρέπει να είναι έτοιμο να την αρπάξει.
Η πολιτική αντεπίθεση πρέπει να είναι προγραμματισμένη και να επιδιώκει επανατοποθέτηση των στρατηγικών της και των προβλημάτων της στο παγκόσμιο τραπέζι της πολιτικής. Τότε και μόνο τότε ίσως το κράτος καταφέρει να κερδίσει το χαμένο κύρος του και να μην φοβάται να υπερασπιστεί εαυτώ απεγκλωβίζοντας το από τον σταδιακό και ψυχοφθόρο διασυρμό.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]