Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο «Αρμένης» Γκιούλ κόντρα στον Ερντογάν για τη γενοκτονία


Διαφορές απόψεων στην Τουρκία


Η διαφοροποίηση του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο θέμα της πρωτοβουλίας των Τούρκων διανοουμένων να ζητηθεί συγγνώμη από τους Αρμένιους για τη γενοκτονία του 1915, έχει για «κόστος» την «κατηγορία» που του απευθύνει βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι «αρμενικής καταγωγής».
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η αρμενική καταγωγή διατυπώνεται στην Τουρκία ως κατηγορία. Όλα ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία Τούρκων ακαδημαϊκών να συγκεντρώσουν υπογραφές για ένα σύντομο κείμενο, με το οποίο οι Τούρκοι, ως άτομα, ζητούν συγγνώμη από τους Αρμένιους. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρωτοβουλία, ενώ ομάδα Τούρκων πρέσβεων ε.τ. τη βάπτισαν προδοσία. Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης.

Ο πρόεδρος Γκιουλ, όμως, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, έκανε λόγο για «ελευθερία έκφρασης». Αυτό ήταν αρκετό για να δηλώσει η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Αριτμάν ότι «θα πρέπει να ερευνήσει κανείς την καταγωγή του Γκιουλ», και να υποστηρίξει ότι η μητέρα του προέδρου είναι αρμενικής καταγωγής. Ο ίδιος ο πρόεδρος, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, φέρεται να είπε «δεν λαμβάνω καν υπόψη μου τέτοιες ανοησίες».
Ταυτόχρονα, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως «το γεγονός ότι το εν λόγω θέμα συζητείται στην κοινή γνώμη και στον ακαδημαϊκό χώρο με τρόπο ελεύθερο, είναι ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχει ο τουρκικός λαός στον εαυτό του και της συμφιλίωσής του με την Ιστορία του». Στην ανακοίνωση, κατηγορείται η βουλευτής για «μικροπολιτική τακτική».
Η βουλευτής όμως επιμένει, λέγοντας ότι «θα πρέπει να ρωτήσουμε σε όσους βρίσκουν δίκαιο και υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι κάναμε γενοκτονία: Μήπως είστε κι εσείς Αρμένιοι;» Προσθέτει μάλιστα ότι «η κρατική θέση αναφέρει πως δεν υπάρχει γενοκτονία και συνεπώς δεν πρέπει να δεχόμαστε την αντίθετη άποψη στο όνομα της ελευθερίας έκφρασης».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]