MKO: «Δούρειος Ίππος» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ
Γράφει ο Δρ Ευστάθιος Αβρααμίδης
Καθώς η κυβέρνηση Bush «πνέει τα λοίσθια», πολλά από τα «άπλυτά» της βγαίνουν στην …φόρα. Ένα από αυτά, είναι η «βρώμικη» χρησιμοποίηση των «μη Κυβερνητικών οργανώσεων» (ΜΚΟ)
.
Η USAID (Αμερικανική Υπηρεσία διεθνούς Ανάπτυξης) είναι ένα όργανο άσκησης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Μέσω αυτής, η Αμερική χρηματοδοτεί μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) καθώς και ομάδες και άτομα, που με τη δράση τους σε διάφορες χώρες προωθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Χρησιμοποιεί πάντα εύηχα συνθήματα (δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ειρήνη, πρόοδος κλπ) ώστε να παραπλανά τους λαούς των χωρών - στόχων.
Στην Κύπρο έδρασε χρηματοδοτώντας το «ναι» στο σχέδιο Ανάν (βλέπε εδώ και εδώ) χρησιμοποιώντας ως συνθήματα την «επανένωση», «τη συμφιλίωση, την «ειρήνη» κλπ και οργανώνοντας σεμινάρια κατήχησης σε μια νέα ιστορία της Κύπρου.
Στην Ελλάδα διάβρωσε το πολιτικό σύστημα και την εκπαιδευτική κοινότητα με αποτέλεσμα την αποδοχή του σχεδίου Αναν και την συγγραφή του φιλοτουρκικού βιβλίου της ΣT’ Δημοτικού που τελικά αποσύρθηκε μετά από αντιδράσεις.
Τα τελευταία χρόνια η USAID έδρασε σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην Ουκρανία με την «πορτοκαλί επανάσταση» και στη Γεωργία με την «επανάσταση των ρόδων» του Σαακασβίλι. Στόχος της ήταν η άνοδος στην εξουσία αντιρωσσικών δυνάμεων, ώστε να αποσπάσει τις χώρες αυτές από την ρωσική επιρροή και να αποκτήσει πρόσβαση στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βολιβία, η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, η USAID μιλώντας «για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών» προσπαθεί να δημιουργήσει εσωτερικές έριδες και συγκρούσεις στοχεύοντας σε αποσταθεροποίηση των χωρών αυτών και των εκλεγμένων κυβερνήσεών τους. Προσπαθεί ακόμα να δημιουργήσει αυτονομιστικές τάσεις μέσω της ανάδειξης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων(η τακτική αυτή μου θυμίζει την Κύπρο) ώστε να διασπάσει τους τοπικούς πληθυσμούς.
Ελπίζει ότι έτσι θα μπορεί να ελέγχει πλουτοπαραγωγικές περιοχές στις χώρες αυτές, ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που εκλέγονται από τον λαό. Φαίνεται όμως ότι οι λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις μυρίστηκαν τη δράση των Αμερικανών και έτσι η Βολιβία και η Βενεζουέλα έδιωξαν τους Αμερικανούς πρέσβεις. Ο Πούτιν επίσης αντιλήφθηκε έγκαιρα την δράση της USAID και των ΜΚΟ και εμπόδισε τη διάβρωση της χώρας του. Φαίνεται ότι και οι Ουκρανοί αρχίζουν να ξυπνούν από τη πλύση εγκεφάλου που τους έγινε. Μόνο στη Κύπρο πολλοί ανεπαρκείς πολιτικοί κοιμούνται μακαρίως και θεωρούν ότι η USAID προωθεί λύση και επανένωση με την προπαγάνδα της. Γίνονται έτσι τα αφελή όργανα προώθησης της αμερικανικής πολιτικής στη Κύπρο που είναι φιλοτουρκική πολιτική.
Στην Κύπρο η USAID ξόδεψε - ανεξέλεγκτα - εκατομμύρια δολάρια υπέρ του σχεδίου Ανάν. Περιμένουμε (άδικα θα μου πείτε) να ερευνήσει η Βουλή ποιοι εισέπραξαν χρήματα για την προώθηση της αμερικανικής πολιτικής στη Κύπρο. Οι ΗΠΑ δεν αποκαλύπτουν όλες τις χρηματοδοτήσεις τους, ίσως γιατί χρειάζονται ακόμα τις υπηρεσίες κάποιων ατόμων ή ομάδων. Όταν λοιπόν λένε οι Αμερικανοί ότι ενδιαφέρονται για λύση είναι προφανές ότι εννοούν φιλοτουρκική λύση. Όταν ο Ντάνιελ Φριντ έλεγε (μπροστά σε πολλούς μάρτυρες) ότι οι ΗΠΑ έδωσαν την Κύπρο στην Τουρκία μέσω του σχεδίου Αναν, αποκάλυπτε απλώς με ποια αντίληψη κινούνται. Όταν, συνεπώς, ο Ντάνιελ Φριντ λέει μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Μ. Κυπριανού, ότι τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία για λύση του κυπριακού, είναι αυτονόητο ότι εννοεί μια λύση τύπου Αναν. Θεωρούν ότι η απομάκρυνση του «κακού» Τάσσου άνοιξε τον δρόμο για υποχωρήσεις της πλευράς μας και λύση σύμφωνη με τις προδιαγραφές τους.
Συνεπώς μπροστά στην προπαγάνδα της USADID οφείλουμε να αμυνθούμε. Αντ' αυτού κάποιοι την υποστηρίζουν και κινούνται παράλληλα με αυτήν, βλάπτοντας την Κύπρο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...