Ονομα ή... ψευδώνυμο για τον ΟΗΕ;
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Κλίμα άκρατου ενθουσιασμού καλλιεργεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με διαρροές από προχθές το βράδυ που ο Αμερικανός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς υπέβαλε την πρότασή του για την ονομασία της ΠΓΔΜ προκρίνοντας το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» - δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» στην τρέχουσα χρήση.
Εχουν δίκιο αυτοί που πανηγυρίζουν, όταν ισχυρίζονται ότι το όνομα αυτό είναι η καλύτερη πρόταση που έχει γίνει για την ονομασία της γειτονικής χώρας στα δεκαπέντε και πλέον χρόνια που διαρκεί αυτή η διαμάχη, ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την προτεινόμενη ονομασία. Η ελληνική κυβέρνηση είναι προφανές ότι αποδέχεται την ονομασία αυτή όσο και αν δεν το λέει επίσημα.
Το θεμελιώδες ζήτημα είναι αν ο Αμερικανός διαπραγματευτής προτείνει όντως μια διεθνή ονομασία που λύνει επιτέλους αυτό το πρόβλημα ή αν προτείνει ένα... ψευδώνυμο των Σκοπίων στον ΟΗΕ για να σωθούν τα προσχήματα για την Ελλάδα και όλος ο υπόλοιπος κόσμος να συνεχίσει να αποκαλεί σκέτη Μακεδονία το κράτος αυτό.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συγκλίνουν στο ότι έχουμε να κάνουμε μάλλον με τη δεύτερη περίπτωση, οπότε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα απορρίψει την πρόταση επί της ουσίας, ανεξαρτήτως της φόρμουλας με την οποία θα καλυφθεί αυτή η άρνηση (αντιπροτάσεις, χρονοτριβή κ.λπ.).
Από τη στιγμή που τα διαβατήρια της νυν ΠΓΔΜ θα φέρουν ως ονομασία της χώρας τόσο το «Republika Μakedonija» όσο και το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στα αγγλικά και στα γαλλικά, είναι προφανές ότι έχουμε εξόφθαλμη μορφή διπλής ονομασίας της χώρας στον πιο σημαντικό τομέα. Δυνητικά δύο και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινούνται σε ολόκληρο τον κόσμο με διαβατήριο που θα φέρει δύο ονομασίες της χώρας τους.
Εχει τεράστια σημασία επίσης αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα λάβει νέα, σαφή απόφαση ότι το όνομα της ΠΓΔΜ μετατρέπεται σε «Βόρεια Μακεδονία», αν τα ίδια τα μόνιμα μέλη του υιοθετήσουν αμέσως το νέο όνομα και αν το νέο όνομα ισχύει για οποιαδήποτε διεθνή δραστηριότητα της ΠΓΔΜ, έναντι όλων. Αν όχι, θα έχουμε αναπαραγωγή του ίδιου προβλήματος και τη συνέχιση της διελκυστίνδας Αθήνας - Σκοπίων, με μοναδική αλλαγή το ταμπελάκι «ΠΓΔΜ» να αντικαθίσταται με το ταμπελάκι «Βόρεια Μακεδονία».
Η ουσία του προβλήματος είναι απλή, αλλά επώδυνη και για τις δύο πλευρές: αν η Αθήνα πειθαναγκαστεί να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», τα Σκόπια αποδέχονται ότι η χώρα τους δεν είναι η Μακεδονία αλλά η «Βόρεια Μακεδονία», οπότε η εθνικότητά τους δεν μπορεί παρά να είναι «βορειομακεδονική» και όχι μακεδονική σκέτα; Αν τα Σκόπια συνεχίσουν να θεωρούν ότι η χώρα τους είναι η «Μακεδονία» και απλώς για κάποιους οργανισμούς προσωρινά αποδέχονται την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ως τέχνασμα, τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμιά λύση.
Αυτή άλλωστε εξακολουθεί να είναι και η πιθανότερη εκδοχή. Ο Γκρούεφσκι έχει οικοδομήσει όλο το πολιτικό προφίλ του και τη γραμμή του κόμματός του πάνω στην αδιάλλακτη γραμμή της «Μακεδονίας» και των «Μακεδόνων». Εδώ στήνουν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κουβαλάνε φυλάρχους από το Πακιστάν ως απογόνους του, είναι να κάνουν τώρα στροφή 180 μοιρών - τη στιγμή μάλιστα που αυτή η γραμμή επιβραβεύθηκε πανηγυρικά στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου;
Αλλωστε αν τα Σκόπια αποδεχθούν επί της αρχής την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», τους είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούν αποτελεσματικά στις πιέσεις αναφορικά με το εύρος χρήσης του ονόματος. Αν αποδέχεσαι καταρχήν ένα όνομα, με ποια δικαιολογία ζητάς έπειτα να περιοριστεί η χρήση του;
Διπλωματικά η θέση σου γίνεται πολύ αδύναμη γι αυτό και ουσιαστικά πρέπει να αναμένει κανείς ότι τα Σκόπια θα απορρίψουν αυτή την ονομασία κατά πάσα πιθανότητα. Αλλη ιστορία φυσικά το πώς θα καλύψουν αυτή την άρνηση.
ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ
Τι θα κερδίσει ο Καραμανλής;
Απίθανη πρέπει να θεωρείται η αποδοχή της πρότασης Νίμιτς στο σύνολό της από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα επικρότησε την απόφασή του να βάλει βέτο στο Βουκουρέστι εναντίον της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν δεν λυθεί προηγουμένως το θέμα του ονόματος. Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα θεωρηθεί φυσικά επιτυχία, ούτε καν από την πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ, πόσω μάλλον από τους υπόλοιπους Ελληνες. Αν σε αυτό προστεθούν και τα θεόρατα παράθυρα διπλής ονομασίας που αφήνει η πρόταση Νίμιτς, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να θυσιάσει μεγάλο τμήμα του πολιτικού του κύρους για να αποδεχθεί την πρόταση. Σε μια περίοδο που επικρέμαται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αμφίβολης έκβασης, είναι μάλλον απίθανο να προβεί ο Κ. Καραμανλής σε τέτοια πράξη πολιτικής αυτοθυσίας χωρίς νόημα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...