Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέλει περισσότερα ο Γκρούεφσκι!

Ψάχνει αφορμή για να αρνηθεί

Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρξε καμία επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση τόσο από τον πρόεδρο της χώρας όσο και από τον πρωθυπουργό, σχετικά με τη νέα πρόταση του κ. Νίμιτς. Φαίνεται να επικρατούν προβληματισμός και σκεπτικισμός για τις επόμενες κινήσεις.
Τα Σκόπια, για ακόμη μία φορά, περιμένουν να δουν την αντίδραση της Αθήνας προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση. Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες καθώς ήδη τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν ένα σχετικά αρνητικό κλίμα σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο ιδεών του Νίμιτς.

Τη σκοπιανή ρήση «ο διάβολος βρίσκεται στη λεπτομέρεια» επικαλέστηκαν γνωστοί δημοσιογράφοι της γειτονικής χώρας όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς. Φυσικά, αναφέρονταν στα «ψιλά γράμματα» του πακέτου ιδεών που κατέθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, όπως το εύρος χρήσης του ονόματος και τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνικότητας-υπηκοότητας.
Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι θα απορρίψει (ή θα αναζητήσει προφάσεις για να το κάνει) το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα μείνει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ για τα επόμενα πέντε χρόνια, για λόγο που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί. Σε αυτό αποδίδεται και πρόσφατη δήλωση του υπουργού Αμυνας της χώρας, ότι η ΠΓΔΜ θα αποσύρει μέχρι τα Χριστούγεννα τις (λιγοστές) στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οπως και να έχει, μέχρι και πριν από λίγες μέρες το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι διαλαλούσε τη θέση του για διπλή ονομασία: μία για την Ελλάδα και μία για τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει ότι για οποιαδήποτε λύση προταθεί από τον κ. Νίμιτς θα διενεργηθεί δημοψήφισμα. Ισως αυτή η «αλλαγή» να οφείλεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε για το υπουργείο Εξωτερικών, όπου το 30% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στην ερώτηση: «Είστε υπέρ της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος για χάρη της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.;». Από την άλλη, ο πρόεδρος της χώρας κ. Τσερβένκοφσκι παρουσιάζεται να είναι πιο διαλλακτικός, ενώ υπάρχει πάντα και ο αλβανικός παράγοντας. Τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα εμφανίζονται να στηρίζουν την πολιτική Γκρούεφσκι, αν και το ζήτημα της ονομασίας δεν φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα. Το μόνο που δεν θέλουν είναι να επιλεγεί κάποιο όνομα που να περιέχει εθνικό προσδιορισμό, όπως το «Σλαβομακεδονία».
Χθες όλες οι εφημερίδες είχαν στο πρωτοσέλιδό τους το ζήτημα του ονόματος, αν και μόνο μία είχε την πρόταση. Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής «Βέτσερ», η οποία ανέφερε ότι «ο Νίμιτς πρότεινε όνομα αλλά η Ελλάδα παρεμποδίζει τη διαδικασία» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τώρα με την αμφισβήτηση και της εθνικής ταυτότητας».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]