Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτικός εμφύλιος έχει ξεσπάσει στα Σκόπια


Τα Σκόπια κινδυνεύουν άμεσα

από την ανωριμότητα Γκρούεφσκι


Στην προσπάθεια του πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Ν. Γκρούεφσκι να διαμοιραστεί τις όποιες ευθύνες και αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει οι προσωπικές του επιλογές σχετικά με το όνομα του κρατιδίου και την χρόνια διένεξη που υπάρχει με την Ελλάδα, η αναμενόμενη για αύριο συνάντηση αρχηγών των πολιτικών κομμάτων δείχνει να οδηγεί σε ένα φυσιολογικό αδιέξοδο.
Η σκληρή, αδιάλλακτη και χωρίς πολιτικό μέλλον πολιτική του κ. Γκρούεφσκι δημιουργεί πλέον εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν διαγνώσει τόσο τις προθέσεις του πρωθυπουργού, όσο και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τις κινήσεις και τις επιλογές που μέχρι τώρα έχουν γίνει.

Η εφαρμογή μίας σκληρής εθνικιστικής πολιτικής, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό από τον κ. Γκρούεφσκι και τους συνεργάτες του, αλλά και η «στροφή» που έκανε τελευταία προς την «διπλή ονομασία» αντιμετωπίζεται πλέον με σκληρότητα από τα αντίπαλα κόμματα που δεν δείχνουν διατεθειμένα να επωμιστούν τις ευθύνες που προέκυψαν από την πολιτική ανωριμότητα του σημερινού πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.
«Η διπλή ονομασία, μετά το Βουκουρέστι, είναι θέση εκτός πραγματικότητας. Αυτή πλέον δεν υφίσταται. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ, Γκρούεφσκι εγκατέλειψε τη θέση αυτή, όταν αποδέχτηκε την πρόταση "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)". Η επαναφορά της θέσης περί διπλής ονομασίας, αποτελεί ένα φθηνό και επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι του Γκρούεφσκι στο εσωτερικό, το οποίο σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα στην απομόνωση», ανέφερε ο κ. Ζάεβ.
Οι παλινδρομήσεις Γκρούεφσκι οδηγούν πλέον ξεκάθαρα σε έναν απομονωτισμό, τον οποίο ο ίδιος δείχνει πως επιθυμεί να τον «φορτώσει» στο συμβούλιο των αρχηγών κομμάτων που έχει προγραμματισθεί για αύριο. Όμως, η τελευταία εξέλιξη, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, της έκθεσης του ΝΑΤΟ σχετικά με τα Σκόπια και την πορεία των μεταρρυθμίσεων του κρατιδίου, εκθέτει ουσιαστικά την ανεπάρκεια του Γκρούεφσκι και του θιάσου που τον ακολουθεί και λέγεται κυβέρνηση, σε μία ύστατη προσπάθεια να «επαναφέρει» στην τάξη τον νεαρό πολιτικό, αλλά και να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις (νέα άρνηση) από την πλευρά της Ελλάδας.
Ο εθνικισμός, που μέχρι σήμερα λειτουργούσε σαν όπλο στην πολιτική Γκρούεφσκι δείχνει να μετατρέπεται πλέον σε ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» που θα οδηγήσει σε άγνωστα αποτελέσματα, με περισσότερη πιθανή την περίπτωση ουσιαστικού εγκλωβισμού των Σκοπίων σε μία διεθνή απομόνωση (πολιτική και οικονομική), χωρίς την βοήθεια και συμπαράσταση των ΗΠΑ.
Η διπλωματική μοναξιά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα μπορούσε αύριο, κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το εθνικό θέμα, να απευθύνει ένα μήνυμα στοιχειώδους διαλλακτικότητας. Μέχρι στιγμής όχι απλώς δεν το έχει κάνει, αλλά περισσότερο ασχολείται με οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή της Φλώρινας, όπως με μία στρατιωτική εκπαιδευτική άσκηση που θεωρήθηκε από τον ίδιο ως πρόκληση εναντίον των «Μακεδόνων της Βόρειας Ελλάδας».
Φυσικό είναι, να εξοργίζει τον πολιτικό κόσμο της χώρας του, αλλά και τους μέχρι σήμερα «προστάτες» του. Η ημέρα που πρέπει να αναιρέσει ΟΛΑ όσα μέχρι σήμερα υποστήριζε δείχνει πως έχει πλέον φτάσει, εκτός και εάν ο κ. Νίμιτς τον διευκολύνει και εμφανίσει στη νέα του πρόταση μία διέξοδο φιλική προς τον κ. Γκρούεφσκι, προβληματική όμως για την χώρα μας και ιδιαίτερα για την κα Μπακογιάννη, η οποία και θα κληθεί να απολογηθεί ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτικών σε περίπτωση Ελληνικής αποτυχίας της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα.
Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]