Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έκθεση κόλαφος από το ΝΑΤΟ για τα Σκόπια


"Αλλάξτε επιτέλους στάση!"

Αύριο, μία μέρα πριν από τη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση προόδου του ΝΑΤΟ για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση είναι εξαιρετικά επικριτική για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα, γεγονός που ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές ως έμμεση άσκηση πίεσης προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να συμβιβαστεί με την ιδέα του ελληνικού βέτο. Η άρση της εμπιστοσύνης συμμάχων και εταίρων προς την κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι μονόδρομος και για την Ουάσιγκτον, που ζητεί πλέον από τα Σκόπια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Η διπλωματική μοναξιά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα μπορούσε αύριο, κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το εθνικό θέμα, να απευθύνει ένα μήνυμα στοιχειώδους διαλλακτικότητας. Μέχρι στιγμής όχι απλώς δεν το έχει κάνει, αλλά περισσότερο ασχολείται με οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή της Φλώρινας, όπως με μία στρατιωτική εκπαιδευτική άσκηση που θεωρήθηκε από τον ίδιο ως πρόκληση εναντίον των «Μακεδόνων της Βόρειας Ελλάδας».
Παρά τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ είναι έτοιμος να καταθέσει επίσημη πρόταση και να ζητήσει απαντήσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επικρατέστερο είναι το όνομα «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τη διεθνή επικοινωνία της ΠΓΔΜ (δηλαδή για τους διεθνείς οργανισμούς, τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις), με σύσταση προς τις τρίτες χώρες να το υιοθετήσουν στις διμερείς σχέσεις και τον προσδιορισμό «Makedonski» (δηλαδή «μακεδονική» στη σλαβομακεδονική γλώσσα και στη λατινική γραφή) ως προσδιορισμό της υπηκοότητας που θα αναγράφεται στα διαβατήρια. Επίσης προβλέπονται αποκήρυξη εδαφικών διεκδικήσεων, αποκατάσταση αλυτρωτικών ενεργειών και υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς δεν ζητεί κατάργηση του συνταγματικού ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, ενώ υπό συζήτηση είναι η αμερικανική ιδέα για μία μεταβατική περίοδο στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν συνταγματικές τροποποιήσεις στα Σκόπια, που θα λάβουν στο μεταξύ «πρόσκληση υπό αίρεση» για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οσο θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματευτές, στην Αχρίδα της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιείται σύνοδος υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με συμμετοχή του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Ρ. Γκέιτς και του κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον -όπως όλα δείχνουν- επιμένει στην κατάθεση επίσημης πρότασης από τα Ηνωμένα Εθνη τώρα, παρόλο που γνωρίζει ότι ο κ. Ν. Γκρούεφσκι στερείται πολιτικής ωριμότητας, ενώ εδώ η πολιτική κατάσταση είναι τόσο ρευστή που μοιραία η άσκηση εξωτερικής πολιτικής επηρεάζεται από εσωτερικές παραμέτρους.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]