Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα βασικά σημεία της πρότασης Νίμιτς

Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας!

Σε τροχιά λύσης φαίνεται να πέρασε από την Πέμπτη το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς η νέα πρόταση Νίμιτς φέρνει, για πρώτη ίσως φορά τόσο έντονα, εγγύτερα το ενδεχόμενο της συμφωνίας των δύο πλευρών.
Χαρακτηριστική της ατμόσφαιρας που πλέον διαμορφώνεται ήταν τόσο η πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία κινήθηκε σε εμφανώς θετικούς τόνους, όσο και η ευνοϊκή στάση στην οποία δείχνει να καταλήγει η διχασμένη ηγεσία του γειτονικού κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τα Σκόπια, η πρόταση αντιμετωπίζεται καταρχήν θετικά, αν και οι γνωστοί κύκλοι που επενδύουν στην εθνικιστική ένταση επιδιώκουν να την καταστήσουν ανενεργή.
Το περιεχόμενο της πρότασης, σε συνδυασμό με το κλίμα που δημιουργείται, εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, να σηματοδοτήσει το τέλος του κύκλου των άγονων διαπραγματεύσεων και να οδηγήσει, υπό προϋποθέσεις, σε άρση του αδιεξόδου.
Ο κ. Μάθιου Νίμιτς εισηγείται το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για τη διεθνή επικοινωνία της ΠΓΔΜ, η οποία θα διατηρήσει το συνταγματικό της όνομα στη σλαβική γραφή Republika Makedonija για χρήση στο εσωτερικό και στις διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες που θα το επιλέξουν.
▪ Ονομα: Διατηρείται το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση στο εσωτερικό στη σλαβική γραφή (Republika Makedonija). Η προσωρινή ονομασία FYROM αντικαθίσταται από το Republic of Northern Macedonia (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) για τη διεθνή επικοινωνία.
▪Εύρος χρήσης: Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» προτείνεται για επίσημη διεθνή χρήση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών οργανισμών. Γίνεται σύσταση στις τρίτες χώρες να υιοθετήσουν το σύνθετο όνομα. Η σύσταση αυτή θα υιοθετηθεί σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, προβλέπεται ότι κανένα από τα δύο κράτη δεν θα ασκεί την επιρροή του σε τρίτους για να εξασφαλίσει την επιλογή του ενός ή του άλλου ονόματος.

▪ Διαβατήρια: Αναγραφή στο εξώφυλλο τριών ονομάτων (Republic of Northern Macedonia, Republic of Macedonia, Republika Makedonija). Ως προς τον προσδιορισμό της υπηκοότητας-ιθαγένειας ο κ. Μάθιου Νίμιτς φέρεται να εισηγήθηκε προφορικά αρκετά σενάρια, επιμένοντας πάντως ότι προτιμότερο είναι να γραφτεί: «Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (Citizen or Resident of the Republic of Northern Macedonia).
▪Γλώσσα: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ παραπέμπει σε έγγραφο της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο η γλώσσα προσδιορίζεται ως «μακεδονική» (Macedonian). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αδ. Βασιλάκης εξέφρασε ισχυρή ένσταση ως προς αυτό, κατά τη συζήτησή του με τον κ. Νίμιτς.
▪ Κανένα κράτος ή τμήμα της επικράτειας δεν θα μονοπωλεί τη χρήση της λέξης «Μακεδονία» ή “Makedonija” στη διεθνή επικοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει δικαίωμα χρήσης για εμπορικούς σκοπούς.
▪ Προβλέπεται μεταβατική περίοδος τριών μηνών, από την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός γραμματέας και οι κυβερνήσεις θα υιοθετήσουν μέτρα για τη μετάβαση στη χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί.
▪ Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει οικονομικά την ανάπτυξη των Σκοπίων και τις προσπάθειές τους για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.
Εκτιμήσεις
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ δεν έγιναν δημόσιες δηλώσεις αλλά αρμόδια διπλωματική πηγή, με διαρροή στα μέσα ενημέρωσης, έκανε λόγο για συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό. Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ το ΠΑΣΟΚ της μετέφερε με πιεστικό τρόπο ότι απαιτεί ενημέρωση σήμερα και όχι την Παρασκευή όπως είχε οριστεί.
Οπως εκτιμούν έμπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, οι «γκρίζες ζώνες» της πρότασης Νίμιτς βρίσκονται στη διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, στην αναγραφή περισσότερων του ενός ονομάτων στα διαβατήρια, αλλά επίσης στη διατήρηση της γλώσσας ως «μακεδονικής» (όπως έχει καταχωρισθεί στα Ηνωμένα Εθνη, δηλαδή macedonian).
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η αποδοχή και η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας θα αποτελεί ΥΠΕΡΤΑΤΗ προδοσία κατά του Ελληνικού Έθνους!
    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ως γνήσιος Έλληνας Μακεδόνας δεν πρόκειται να συμπράξει στην εφιαλτική αυτή ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντροπή!!!!!

    Μη τολμήσουν να δεχθούν τέτοια λύση !


    Ντορα !!!!!
    Αρκετά κοπέλα μου.....
    Τράβα στο σπίτι σου.....
    Αρκετά μας ντρόπιασες με την υποτακτική σου πολιτική!

    Την Ελλάδα πρέπει να κυβερνούν Έλληνες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]