Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ιστορικό των Σκοπιανών προκλήσεων

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ πΓΔΜ

ΚΑΙ Η ΛΟΓΟΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ


Κατόπιν του διαμελισμού της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, το Σεπτέμβριο του 1991, το νοτιότερό της μέρος ανακήρυξε ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία και αυτοονομάστηκε "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η Ελλάδα αμέσως έφερε αντιρρήσεις για το όνομα, διότι η βόρεια περιοχή της Ελλάδας φέρει ήδη το όνομα Μακεδονία.
Το καινούργιο κρατίδιο σχεδίασε καινούργια σημαία, φέροντας τον Ήλιο της Βεργίνας και εξέδωσε καινούργιο νόμισμα το οποίο περιείχε τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, σύμβολα καθαρά παρμένα από τη Μακεδονία.

Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς και ακόμη διότι ορισμένα άρθρα του καταστατικού της πΓΔΜ υπονοούσαν πως το κράτος είχε δικαιώματα στην περιοχή ολοκλήρου της αρχαίας Μακεδονίας, η Ελλάδα επέβαλλε απαγόρευση εμπορίου στους βορινούς γείτονές της. Η Ελλάδα διστακτικά αναίρεσε τον αποκλεισμό εμπορίου με την πΓΔΜ όταν το κρατίδιο αυτό άλλαξε την σημαία του, σταμάτησε την κυκλοφορία του νομίσματος με τον Λευκό Πύργο και τροποποίησε ορισμένα άρθρα του καταστατικού της τα οποία έκαναν νύξεις δικαιωμάτων της Μακεδονικής περιοχής εκτός των δικών της συνόρων.
Η Ελλάδα όμως συνέχιζε να προβάλλει αντιρρήσεις στο όνομα "Μακεδονία" το οποίο η πΓΔΜ εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί. Εξαιτίας αυτών των αντιρρήσεων τα Ηνωμένα Έθνη δέχτηκαν αυτό το έθνος ως μέλος με το προσωρινό όνομα "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ)"(Απόφαση #817 των Ηνωμένων Εθνών, στις 7 Απριλίου και Απόφαση #845 στις 18 Ιουνίου του 1993) και την Προσωρινή Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου του 1995 έως ότου βρεθεί μια μόνιμη λύση για το όνομα. Αρχικά, η πΓΔΜ έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη χωρίς υψωμένη την σημαία της έως ότου αλλάξει στη σημαία της τα Ελληνικά σύμβολα που αρχικά έφερε και αυτό προς ικανοποίηση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις άνωθεν επίσημες αποφάσεις οι οποίες έγιναν δεκτές και υπεγράφησαν από τις δύο χώρες, η πΓΔΜ πρέπει να λάβει το συνταγματικό της όνομα έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2002, και πρέπει να γίνει αμοιβαίως δεκτό κι από τις δύο χώρες. Η παρότρυνση και γνωστοποίηση προέρχεται από την επιστολή του διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών Κύρο Βανς στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι, κατά την οποία "Εάν μια αμοιβαία διευθέτηση του θέματος του ονόματος δεν επιτευχθεί από τις δύο χώρες, θα διακινδυνεύσει ο θεσμός της ειρήνης στην περιοχή".
Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί λύση ακόμα και το τέλος της διορίας της Προσωρινής Συμφωνίας έχει ήδη λήξει στις 13 Σεπτεμβρίου 2002, με τις δυο χώρες να συμφωνούν μόνον σε επεκτεινόμενες συζητήσεις πάνω στο θέμα για έναν επιπρόσθετο χρόνο ακόμη. Ευκρινώς η πΓΔΜ ωφελείται με τέτοιου είδους έπ' άπειρον αναβολές . Συνεπώς δεν χειρίζονται το θέμα στον ΟΗΕ με σοβαρότητα, εκτός αν κάποτε εξαναγκαστούν να διευθετήσουν τη λογομαχία.
Στην πραγματικότητα, η πΓΔΜ ποτέ δεν προσπάθησε να διεξάγει δραστήριες διαπραγματεύσεις για να αλλάξει το καταστατικό της ακόμη αν και η κυβέρνησή της έχει δεχτεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παντελώς διαφορετικές απόψεις όσο αφορά το όνομα. Αυτό έχει εκφραστεί πάμπολλες φορές από τον Πρόεδρο της πΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι ο οποίος κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος της πΓΔΜ είναι ο υπεύθυνος για το όνομα της χώρας του. Μια ένδειξη ότι η πΓΔΜ ποτέ δεν έδειξε ενδιαφέρον να αλλάξει το όνομα είναι το γεγονός πως η ηλεκτρονική διεύθυνση στο Διαδίκτυο, στην Ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, φέρει το όνομα Μακεδονία: macedonia@un.int αλλά γιατί όχι FYROM@un.int; Πρέπει όμως να σημειωθεί πως η διένεξη των δύο χωρών περί του ονόματος δεν στάθηκε εμπόδιο στις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ τους.
Από το 1995 μέχρι και σήμερα η πΓΔΜ δεν έδωσε σημασία ούτε στο νόημα αλλά ούτε και στη επιστολή του άρθρου 7 της Προσωρινής Συμφωνίας. Η εκ προμελέτης συστηματική εκστρατεία σε όλη την υφήλιο προωθώντας την χώρα ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" έχει ενταθεί και συνεχίζεται και σήμερα με ακαταπόνητη ισχύ. Από το άλλο μέρος όμως ούτε η Ελληνική κυβέρνηση ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δείξει ενδιαφέρον να απαιτήσουν εφαρμογή των ανωτέρω όρων του άρθρου κατά το οποίο τέτοιου είδους ενέργειες απαγορεύονται. Έτσι λοιπόν, αντιμετωπίζουμε σήμερα ένα επικίνδυνο ζήτημα καθ' όσον η πΓΔΜ δεν θέλει να αλλάξει το όνομα εφ' όσον όλος ο κόσμος αποκαλεί αυτό το κρατίδιο "Μακεδονία". Γι' αυτούς όσος περισσότερος καιρός περνάει τόσο καλύτερα είναι.
Η επόμενη παράγραφος που ακολουθεί είναι μέρος των πρακτικών κυβερνητικής συνεδριάσεως που έλαβε χώρα το Φεβρουάριο του 2001. Ο ομιλητής είναι ο επισταμένος της VMPO-DPMNE, Μπόρις Στοϊμένοβ:
"Κανείς δεν έχει δικαίωμα ή εξουσιοδότηση να αλλάξει το όνομα αυτής της χώρας. Το ζήτημα δεν είναι κομματικό, αλλά αφορά τους υπηκόους αυτής της χώρας, καθώς και τη Διασπορά. Δεν πρέπει να συζητείται μόνον μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και της δικής μας χώρας. Η Επιτροπή Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να επιλύσει αυτό το ζήτημα. Μιλώντας από εμπειρία αν τυχόν βρεθούμε αντιμέτωποι σε ανεπιθύμητη λύση, τότε θα κερδίσουμε τη μάχη στα δικαστήρια…Δεν χρειάζεται να βιάζονται οι Μακεδόνες με τις διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Ο ζήλος της Ελλάδας να αντιτίθεται στο όνομα έχει πλέον περάσει. Αρκεί να περιμένουμε λίγο ακόμη."
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]