Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το σχέδιο της Ράις το συνέταξαν οι Σκοπιανοί!


Ποιος διέρρευσε το «έγγραφο φωτιά»;

Αλλαγή πλεύσης της πολιτικής των ΗΠΑ


Η διαρροή του εγγράφου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Έθνος» ήταν τελικά πολύ σημαντικότερη από τα αναμενόμενα. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο θα ήταν να γνωρίζουμε ποιος τελικά διέρρευσε το συγκεκριμένο έγγραφο.
Και είναι σημαντικό, επειδή ο διαρρεύσας προχώρησε στην συγκεκριμένη ενέργεια επειδή στόχευε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και ένα εξ αυτών είναι η παύση των συνομιλιών για το όνομα των Σκοπίων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ!

Τρία τα συνιστώντα μέρη των συνομιλιών, αλλά τέσσερις ίσως να είναιοι διαρροείς (συμπεριλαμβάνονται και οι ΗΠΑ) ή τουλάχιστον ένας εκ των τεσσάρων, ο καθένας εκ των οποίων είχε και εξακολουθεί να έχει τα δικά του συμφέροντα για να προωθήσει…
Τα Σκόπια
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, είναι σαφές πως δεν επιθυμεί την λύση του ονόματος (τουλάχιστον την συγκεκριμένη χρονική περίοδο) επειδή θα είναι αναγκασμένος να «μοιραστεί» τα επινίκια με τον πολιτικό του αντίπαλο και πρόεδρο των Σκοπίων κ. Τσερβένκοφσκι.
Επίσης, θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει το συγκεκριμένο έγγραφο προκειμένου να ζητήσει ακόμη περισσότερα από την διαπραγμάτευση, αφού έχει ήδη διαπιστώσει την νωθρότητα και απόλυτη υποχωρητικότητα της Ελληνικής πλευράς.
Η διαρροή από μόνη της θα εξέθετε ανεπανόρθωτα την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα φαινόταν (και όπως φαίνεται) στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, ως ανίκανη να διαπραγματευτεί με το κρατίδιο και θα δημιουργούσε μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα που ίσως να οδηγούσε σε εκλογές. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες η προσφυγή στην κάλπη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει για το κατά πόσο ικανή είναι η κυβέρνηση Καραμανλή σε πολλά θέματα και ιδιαίτερα σε αυτό που αφορά τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Μία τέτοια εξέλιξη «ρίχνει νερό στον μύλο» του Γκρούεφσκι, ο οποίος (χωρίς δική του υπαιτιότητα) παρατείνει την ομιχλώδη διαδικασία, αποκομίζοντας οφέλη από το εσωτερικό των Σκοπίων (προβαλλόμενος ως ισχυρός ηγέτης), αλλά και από την διεθνή πολιτική σκηνή μία αναγνώριση ικανής διαχείρισης (αντιμετώπιση ή μετατόπιση) του προβλήματος του κράτους στο οποίο ηγείται.
Η Αθήνα
Η περίπτωση που η Αθήνα διέρρευσε το συγκεκριμένο έγγραφο που απεκάλυψε το «Έθνος», τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Πολύ σοβαρότερα από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί! Γιατί, σε μία τέτοια περίπτωση η Αθήνα (δηλαδή το ΥΠΕΞ) γνώριζε την ύπαρξη του εγγράφου και όλο αυτό το διάστημα προχωρούσε στις συνομιλίες χωρίς να το καταγγείλει…
Αυτή η περίπτωση έρχεται να βάλει ένα μεγάλο ερωτηματικό στην συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με την κυρία Ράις στη Νέα Υόρκη στις 22/6/2008 και το αντικείμενο αυτής της συνάντησης. Διαρρέουσες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες εικάζουν πως από τότε η κυρία Μπακογιάννη όχι μόνο γνώριζε, αλλά είχε συνυπογράψει την μετέπειτα πρόταση «πακέτο ιδεών» Νίμιτς!!!
Ο λόγος διαρροής, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι η απλή μετακύλιση ευθυνών και η δημιουργία ομιχλώδους τοπίου γύρω από τα όσα πραγματικά διαδραματίστηκαν μέχρι σήμερα με την μέθοδο της κρυφής διπλωματίας. Ίσως ο κύριος Καραμανλής να μην γνώριζε τι πραγματικά συνέβη. Εάν όμως αναμεμιγμένη είναι η κυρία Μπακογιάννη, πρώτο του μέλημα είναι η άμεση απομάκρυνσή της από οποιαδήποτε κυβερνητική θέση και ο χαρακτηρισμός της ο λίαν επικίνδυνης στην διαχείριση εθνικών (και όχι μόνο) θεμάτων.
Ο Νίμιτς
Άσχετα με τις δηλώσεις του ΟΗΕ πως ο κ. Νίμιτς δεν εκπροσωπεί κανένα κράτος, είναι σαφές πως ο κύριος Νίμιτς εκπροσώπησε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και προσπάθησε να υλοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις εντολές της κυρίας Ράις. Ο ρόλος του γέννησε υποψίες αμέσως μετά την «σιωπηρή αποδοχή» των ζητημάτων που έθεσε ο κ. Γκρούεφσκι το καλοκαίρι (με επιστολή του) περί μειονότητας στην Ελλάδα, εθνότητας και γλώσσας. Η στροφή προς την πλευρά των Σκοπίων ήταν σοβαρότατη αιτία (και όχι αφορμή) για διακοπή των συνομιλιών εκ μέρους της Ελλάδας με ταυτόχρονη καταγγελία στον ΟΗΕ για μεροληπτική δράση του κ. Νίμιτς, ο οποίος (όλος τυχαίως) ήταν και πρόεδρος φιλοσκοπιανής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.
Η αποδοχή του ρόλου του (από τον ίδιο) ως ανδρείκελου στην όλη διαδικασία, αλλά και οι δημόσιες εμφανίσεις του (με το ειρωνικό χαμογελάκι και τα χέρια στις τσέπες), πρόδιδαν την δουλικότητα αλλά και την ματαιοδοξία του συγκεκριμένου, που δεν δίστασε να την μετατρέψει σε ένα κείμενο-πρόταση κόλαφο κατά της Ελλάδας και των θέσεων που (τουλάχιστον) επίσημα είχε καταθέσει η κυρία Μπακογιάννη.
Οι ΗΠΑ
Ο ρόλος των ΗΠΑ, δια στόματος του Μπους ήταν κάθε άλλο παρά αντικειμενικός. Εξάλλου, τα εκπεφρασμένα συμφέροντά τους στο έδαφος των Σκοπίων με την τεράστια στρατιωτική (και όχι μόνο) βάση στα σύνορα Σκοπίων και Κοσόβου, τη δημιουργία μεγάλου παραρτήματος της CIA, ο έλεγχος των ενεργειακών οδών και η αύξηση της παρουσίας τους στην Βαλκανική γενικότερα, μαρτυρούν και την ανάγκη για διατήρηση μίας φιλοαμερικανικής κυβέρνησης, απόλυτα εξαρτώμενης από τον αμερικανικό παράγοντα και την αμερικανική παρουσία στο έδαφός της.
Η κα Ράις φρόντισε να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (πώς το κατάφερε άραγε χωρίς την συναίνεση της Ελλάδας;) και να «θωρακίσει» την αδιαλλαξία και τον εθνικισμό του Γκρούεφσκι, στηρίζοντας όλες του τις επιλογές. Η πρόοδος όμως του όλου εγχειρήματος ήταν ιδιαίτερα αργή και δημιούργησε «άγχος» και «νευρικότητα», με αποτέλεσμα να επιταχυνθούν επικίνδυνα απότομα διαδικασίες μη σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο (π.χ. οι διαβλητές εκλογές στα Σκόπια που πρόδωσαν την ανάγκη σταθεροποίησης της κυβέρνησης Γκρούεφσκι).
Όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά. Η αλλαγή όμως του νέου αμερικανού προέδρου (που όλα δείχνουν πως θα είναι ο Ομπάμπα) σηματοδοτεί μία νέα πολιτική «μη παρεμβατικότητας» των ΗΠΑ ή τουλάχιστον διατήρησης ίσων αποστάσεων από τα εμπλεκόμενα μέρη (Ελλάδα-Σκόπια). Το γεγονός αυτό τροφοδοτεί και την «διαρροή» του εγγράφου, προκειμένου να διακοπεί μία κατάσταση η οποία θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ένταση με την Ελλάδα (που αναδεικνύεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο) και άρα πολύ σοβαρές απώλειες μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα κάνουν μία σοβαρή προσπάθεια να προσεγγίσουν την «φίλη» Ελλάδα για να αποκομίσουν συγκεκριμένα οφέλη.
Ποιος δημιούργησε τελικά το πακέτο-ιδεών;
Πρέπει να θεωρείται σχεδόν απολύτως βέβαιο πως η θέληση της κυρίας Ράις να εξυπηρετήσει τον Γκρούεφσκι, να στήσει σε γερές βάσεις αλλά και να προωθήσει τα αμερικανικά σχέδια, ήταν (και είναι) δεδομένη. Σε καμία περίπτωση όμως η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν θα ασχολούνταν με την δημιουργία του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο γράφτηκε από την παρέα Γκρούεφσκι και στάλθηκε-παραδόθηκε στην κυρία Ράις.
Το σχέδιο παρέλαβε τελικά ο κ. Νίμιτς για να το ολοκληρώσει. Απαραίτητο για την τελειοποίηση του ανθελληνικού αυτού σχεδίου ήταν να «σκληρύνουν» τη στάση τους τα Σκόπια και να προβάλουν την «άρνησή» τους δηλώνοντας πως δεν τους ικανοποιεί. Η παγίδα θα ήταν καλά στημένη και θα ανάγκαζε την Ελλάδα να πέσει μέσα δηλώνοντας αποδοχή εκ μέρους της. Τότε όλα θα είχαν τελειώσει, επειδή η Ελλάδα θα δήλωνε ικανοποιημένη και τα Σκόπια αν και δυσαρεστημένα θα προχωρούσαν σε συμφωνία με επιφυλάξεις για την εφαρμογή στη διεθνή κοινότητα στο μέλλον.
Μόνο που κάποιος αποφάσισε να διαρρεύσει την δολοπλοκία…
Είναι λοιπόν πασιφανέστατο πως για να κρίνουμε ορθά πρέπει να γνωρίζουμε την πηγή της διαρροής. Τότε θα ξέρουμε ποιος πραγματικά θέλει τι, αλλά και ποιος πραγματικά έχει κάνει τι. Ιδιαίτερα μάλιστα, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες πως η κυρία Μπακογιάννη γνώριζε, αλλά και συνυπέγραψε το σχέδιο Νίμιτς.
Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]