Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ ζητούν λύση άμεσα

Ράις και Φριντ "πιέζουν" τα Σκόπια!!!

«Θέλουμε να δούμε το πρόβλημα να επιλύεται το συντομότερο δυνατόν». Με αυτό το μήνυμα υποδέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις την ομόλογό της κυρία Ντόρα Μπακογιάννη χθες στη Νέα Υόρκη, στο χώρο συναντήσεων της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπίας στο ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Ράις επιβεβαίωσε την ευθεία αμερικανική εμπλοκή στη διαδικασία επίλυσης λέγοντας: «Θέλουμε να δούμε το ζήτημα να επιλύεται το συντομότερο δυνατό. Θα το συζητήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να επιλυθεί. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη».

Οι συνομιλίες είχαν διάρκεια πενήντα λεπτών, ενώ ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν μισή ώρα και επικεντρώθηκαν, εκτός Σκοπιανού, στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, στις εξελίξεις στον Καύκασο, εν όψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του ΟΑΣΕ τον Ιανουάριο. Συζητήθηκε επίσης η εκκρεμότητα της βίζας, η κατάργηση της οποίας, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, θα αποτελέσει πολιτική απόφαση και όχι εξέλιξη γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Χθες, άλλωστε, η κυρία Μπακογιάννη είχε συνάντηση με τον ομόλογό της της Γεωργίας.
Ο υφυπουργός
Οπως όλα δείχνουν, την άσκηση πιέσεων προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει αναλάβει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών κ. Ντανιέλ Φριντ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε μετά το Βουκουρέστι για «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα». Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η αμερικανική πολιτική έναντι της ΠΓΔΜ ανεξαρτήτως του νικητή των εκλογών (Ομπάμα ή Μακ Κέιν) και τόνισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο κυβερνήσεις που θέλουν τη λύση» εκφράζοντας εμμέσως αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Το κεντρικό του μήνυμα ήταν ότι «τώρα είναι η ώρα για τη λύση» υπονοώντας σαφώς ότι σε λίγο καιρό μπορεί το τρένο να έχει φύγει. Σχολιάζοντας τη συνάντηση Μπακογιάννη-Ράις, ελληνικές διπλωματικές πηγές μίλησαν για «φιλική ατμόσφαιρα» υποστηρίζοντας ότι συζητήθηκε περισσότερο το Κυπριακό παρά το Σκοπιανό.
Με αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προσεχή συνάντηση των διαπραγματευτών με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος -σύμφωνα με πολλές ενδείξεις- θα καταθέσει τελική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Φαίνεται ότι ο κ. Νίμιτς θα εισηγηθεί σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για διεθνή χρήση, τον προσδιορισμό «μακεδονική» στην υπηκοότητα που αναγράφεται στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ, αποκήρυξη εδαφικών διεκδικήσεων και αλυτρωτικών ενεργειών, δέσμευση σε μέτρα καλής γειτονίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στη συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις ήταν παρόντες, από αμερικανικής πλευράς ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ντάνιελ Φριντ και άλλοι συνεργάτες της κυρίας Ράις, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι πρέσβεις Μαλλιάς, Χαλαστάνης και Βασιλόπουλος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.
Αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να δεχθεί ένα δίκαιο συμβιβασμό και μια λογική λύση, η οποία δεν θα απαρνηθεί την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα», προσθέτοντας όμως ότι «δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να ταπεινωθούμε και να αποσταθεροποιηθούμε από έναν κακό συμβιβασμό».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]