H Τουρκία συνεχίζει την τακτική του "Επιτήδειου Ουδέτερου" ή κατά πως λέει ο λαός μας: "Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ"
Πάντα πολιτική ουδετερότητας
Η Τουρκία, ενώ οι πολιτικές της στο Κουρδικό, στο θέμα του Κιρκούκ (επ' αυτού θα επανέλθουμε), στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, στη Θράκη και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, στηρίζονται προκλητικά και επί σειράν ετών από τις ΗΠΑ, συνεχίζει να παίζει, με αρκετή επιτυχία ομολογουμένως, το ρόλο του "Επιτήδειου Ουδέτερου" που έπαιξε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πόλέμου, όταν τήρησε ευνοϊκή υπέρ του Χίτλερ ουδετερότητα (τότε που η Ελλάδα θυσιαζόταν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης), στον τομέα που αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ιράν.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία (αγωγός φ. αερίου Blue Stream) και το Ιράν (αγωγός φυσ. αερίου Ιράν-Ερζουρούμ), συνεργάζεται στενά με το Ιράν σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο για την κατάπνιξη του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκει τη δύναμη να πει το μεγάλο "ΟΧΙ" στις ΗΠΑ (2003), οι οποίες ΗΠΑ στη συνέχεια βοηθούν ενεργά την Τουρκία στην κατάπνιξη του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, στην "ουδετεροποίηση" προς το παρόν του Κιρκούκ, ενώ συνεχίζουν, εν τοις πράγμασι, να στηρίζουν πολιτικά την Τουρκία στην Κύπρο, στο Αιγαίο και τη Θράκη.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, και ενώ οι ΗΠΑ ανανέωσαν τη στήριξή τους προς την Άγκυρα στο θέμα του ΡΚΚ και του Κιρκούκ, η Τουρκία κατάφερε να πάρει ίσες αποστάσεις από τους Μπους-Αχματινετζάν, στην λογική πάντα του λαϊκού "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ".
Ασφαλώς, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως σε επίπεδο εντυπώσεων, που έχουν και αυτές την πολιτική τους σημασία, ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ στην ουσία εξωμοίωσε ΗΠΑ-Μπους με Ιράν-Αχματινετζάν.
Συγκεκριμένα, ο Γκιουλ, ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη, απαντώντας σε ερωτήσεις του El Cezire για το τί σταση θα κρατήσει η Τουρκία σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν, είπε ότι "η Τουρκία δεν είναι βάση επίθεσης εναντίον οποιαδήποτε γειτονικής χώρας...".
Ο Γκιούλ, μάλιστα, κάλεσε τους δύο ηγέτες (Μπους-Αχματινετζάν) να γίνουν ρεαλιστές, ενώ τόνισε ότι η περιοχή δεν μπορεί να σηκώσει έναν τέτοιο πόλεμο. Αναφερόμενος στο θέμα είπε:
"Το Ιράν που κατηγορείται ότι δεν είναι ειλικρινές θα πρέπει να είναι πιο συνεργάσιμο. Είναι φανερό ότι αυτή η ρητορική δεν προσφέρει σε κανέναν τίποτα. Σ' αυτόν τον κόσμο όσο πιο ρεαλιστής, παραγωγικός, συνεργάσιμος και ανοιχτός στο διάλογο είναι κανείς, τόσο το καλύτερο. Η δημιουργία μετώπων δεν συμφέρει κανέναν".
Σε ερώτηση αν η Τουρκία διαθέσει τις βάσεις της σε μια ενδεχόμενη επίθεση, είπε:
"Η Τουρκία είναι μέλλος του ΝΑΤΟ και φυσικά έχει κοινές στρατιωτικές δράσεις. Όμως η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχτεί στο έδαφός της ύπαρξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας για να επιτεθούν σε άλλη χώρα. Ό,τι γίνει στην Τουρκία μπορεί να γίνει με την άδεια της τουρκικής βουλής. Οι βάσεις είναι για διοικητική μέριμνα και είναι υπό τον κοινό έλεγχο του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας. Άρα, όλα είναι υπό τον έλεγχό μας. Η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει βάση επίθεσης εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Εμείς επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ιράν, υπό τον όρον ότι ο ένας δεν θα αναμειγνύεται στα εσωτερικά του άλλου".
Να σημειώσουμε ότι την ίδια ώρα που ο Γκιούλ έπαιρνε ίσες αποστάσεις από ΗΠΑ-Μπους και Ιράν-Αχματινετζάν, τουρκικά F-16 με την άδεια της Ουάσιγκτον βομβάρδιζαν 16 κουρδικούς στόχους στο Νότιο κουρδιστάν και κάποια άλλα τουρκικά F-16 έκαναν προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...