Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μόνο για το όνομα

Οι Σκοπιανοί εκμεταλλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα το θολό τοπίο και φόρτωσαν την ατζέντα με κάθε είδους διεκδικήσεις


Την επιτακτική ανάγκη για άμεσο επανακαθορισμό της στάσης της χώρας μας έναντι της διαδικασίας του κ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας, αναδεικνύει η θολή εικόνα που δημιουργείται (και με ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών) σχετικά με το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, η οποία εισέρχεται σε κρίσιμη και ίσως τελική φάση.



Τα Σκόπια όλο το τελευταίο διάστημα επεχείρησαν να εκμεταλλευθούν το θόλο αυτό τοπίο και να φορτώσουν την ατζέντα με ολόκληρο κατάλογο ζητημάτων, αρχής γενομένης από «μειονοτικό» και αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας» μέχρι και το εκκλησιαστικό ζήτημα με τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Νέα ερωτήματα
Ο κ. Νίμιτς στη συνάντηση, που είχε την Τετάρτη με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, διακριτικά υπενθύμισε ότι το κεντρικό θέμα της εντολής που έχει από τον ΟΗΕ είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Ομως η ανακοίνωση του ΟΗΕ δημιούργησε ερωτηματικά, καθώς ανέφερε ότι «η προσοχή στράφηκε κυρίως στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, αν και σχετικά ζητήματα που έχουν εγερθεί από τα δύο μέρη συζητήθηκαν επίσης».
Το γεγονός, μάλιστα, ότι η σκοπιανή πλευρά προσκάλεσε τον κ. Νίμιτς να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα τα Σκόπια δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα για τη συνέχεια της διαδικασίας και για την αποφασιστικότητα του διεθνούς διαπραγματευτή να μείνει αυστηρά εντός του πλαισίου της εντολής του. Η Αθήνα, όμως, πρέπει κατηγορηματικά να καταστήσει σαφές στον κ. Νίμιτς ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πλέον καμία αλλαγή του πλαισίου, καθώς σύμφωνα και με το ψήφισμα 817 (1993) το αντικείμενο της μεσολάβησης είναι το «όνομα του κράτους».
Δημόσιες τοποθετήσεις όπως αυτές της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι «το όνομα και το εύρος εφαρμογής του», στέλνουν εντελώς λανθασμένα μηνύματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι αποδεκτή η εκτροπή της διαδικασίας.
Το ΣΑ αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στη διαφορά του «ονόματος του κράτους» και αντιθέτως το θέμα του εύρους εφαρμογής του (αν θα είναι διπλή, τριπλή ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή) τίθεται επιμόνως και παγίως από τη σκοπιανή πλευρά, που θέλει να αποφύγει την αποδοχή ενός νέου ονόματος, το οποίο θα αφορά όλες τις χρήσεις, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.
Ραντεβού στη Ν. Υόρκη
Επίσης η ελληνική πλευρά πρέπει εγκαίρως να επαναλάβει προς τον κ. Νίμιτς ότι το εάν υπάρχουν άλλες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και το πώς αυτές θα επιλυθούν δεν εμπίπτει στη δική του αρμοδιότητα.
Η δήλωση του μεσολαβητή ότι η επίλυση της διαφοράς της ονομασίας θα βοηθήσει την επίλυση των προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών εκ των οποίων «άλλα είναι χρονίζοντα και άλλα προέκυψαν προσφάτως», δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις του και για το ενδεχόμενο να προωθήσει διαδικαστικές μεθοδεύσεις, όπου η επίλυση της διαφοράς της ονομασίας θα συνδέεται δεσμευτικά με μια επόμενη φάση διαπραγματεύσεων για όλα τα υπαρκτά και ανύπαρκτα θέματα στις σχέσεις των δύο χωρών, νομιμοποιώντας έτσι όλες τις επιδιώξεις του κ. Γκρούεφσκι.
Ο κ. Νίμιτς επιδιώκει πλέον την εντατικοποίηση της διαδικασίας, με το βλέμμα στραμμένο στον Σεπτέμβριο όταν βρεθούν στη Ν. Υόρκη υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.
Ενδεικτικό των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα είναι η επιμονή των ΗΠΑ να προσφέρουν στα Σκόπια την ένταξη στο ΝΑΤΟ και καθώς δεν είναι τυπικά δυνατή η παράκαμψη της απόφασης του Βουκουρεστίου, θα πιέσουν με κάθε τρόπο για την ευόδωση των προσπαθειών του κ. Νίμιτς.
Γκρουέφσκι, ο... επιστολογράφος
Μας καταγγέλλει για βανδαλισμό και για τα Σκοπιανά αμνοερίφια!
Συνέχεια στο αμόκ επιστολογραφίας του Σκοπιανού πρωθυπουργού υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς, όπως έγινε γνωστό, εκτός της επιστολής προς τον κ. Νίμιτς απευθύνθηκε γραπτώς προς Ε.Ε., ΝΑΤΟ, G8 και ΟΑΣΕ, προκειμένου να καταγγείλει τον... «βανδαλισμό» της Ελλάδας για το «οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλει στους πολίτες και τους θεσμούς της πΓΔΜ».
Στις επιστολές, που συνοδεύονται από υπόμνημα δέκα σημείων, ο κ. Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Ε.Ε. με τη χώρα του αλλά και τις... βασικές αρχές του πολιτισμού!
Στο υπόμνημα καταγράφονται ως... αποδεικτικά στοιχεία του «σιωπηρού εμπάργκο» η περίπτωση του περιορισμού στις πτήσεις των «Μακεδονικών Αερογραμμών» στον ελληνικό εναέριο χώρο, η ακύρωση των παραδοσιακών παραγγελιών «μακεδονικών» αμνοεριφίων πριν από το Πάσχα, η διακοπή της μεταφοράς χρημάτων μέσω της Ελληνικής Western Union, η υπερβολική καθυστέρηση των «μακεδονικών» φορτηγών στα σύνορα και η απαίτηση των ελληνικών αρχών να επιδείξουν οι «μακεδόνες» τουρίστες που ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα το πόσο των 3.000 ευρώ.
Το ζήτημα της Εκκλησίας
Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στη μη πρόσκληση του προέδρου Τσερβενκόφσκι να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ν/Α Ευρώπης που έγινε υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Αθήνα, καθώς επρόκειτο να έρθει με κρατικό αεροσκάφος με τα διακριτικά της «Μακεδονίας».
Ο κ. Γκρούεφσκι χαρακτηρίζει τις κινήσεις αυτές ως «πράξεις βανδαλισμού» που περιορίζουν την ελευθερία της κίνησης και εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη φυσική ακεραιότητα των «μακεδόνων» πολιτών καλώντας τους... ηγέτες του κόσμου να παρέμβουν.
Στην ετέρα επιστολή προς τον κ. Νίμιτς ζητά τη συμπερίληψη στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων και της αναγνώρισης της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», υποστηρίζοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδας επηρεάζει τη σερβική Εκκλησία ώστε να μην αναγνωρίζει τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.
Ο κ. Γκρούεφσκι ζήτησε επίσης την αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και κατήγγειλε την... ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]