Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιστολή στον Νίμιτς έστειλε ο Γκρούεφσκι, όπου ζητάει...


Να διευρύνει την ατζέντα

της διαπραγμάτευσης

επιχειρεί ο Γκρούεφσκι


Να διευρύνει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης επιχειρεί προκλητικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τη γνωστή πια μέθοδο των επιστολών. Σε επιστολή του προς τον Μάθιου Νίμιτς ο κ. Γκρούεφσκι εγείρει θέμα «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», αλλά και για το όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας απέστειλε επιστολή στον μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς -λίγα μόλις 24ώρα πριν από το νέο γύρο διαβουλεύσεων που έχει συγκαλέσει ο Αμερικανός διπλωμάτης στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ- με την οποία του ζητεί να εντάξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασία «ζήτημα αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Το θέμα δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα των Σκοπίων «Νντέβνικ» που προβάλλει αποσπάσματα της επιστολής του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.
«Σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό, να εντάξετε το ζήτημα αυτό στις προσπάθειές σας για την επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, το οποίο προσφάτως έχει επιβαρυνθεί και με άλλα ανοιχτά ζητήματα. Αν η προσπάθειά σας αυτή στεφθεί με επιτυχία- και έχοντας υπόψιν ότι εκτός του ονόματος από την πλευρά σας υπάρχει διάθεση να επιλύσετε και αρκετά άλλα ανοιχτά ζητήματα- σας παρακαλώ να εντάξετε το θέμα αυτό μεταξύ των προτεραιοτήτων μας», αναφέρει-μεταξύ άλλων- στην επιστολή του ο κ. Γκρούεφσκι προς τον κ.Νίμιτς.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό του προβλήματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του με τον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως με τη Σερβική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνοντας μάλιστα τις "στενές σχέσεις" που διατηρούν οι εκκλησίες των δύο αυτών χωρών.
«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία", προκύπτει ως συμπέρασμα, ότι η ρίζα του προβλήματος αυτού έγκειται στην εκκρεμότητα που επέβαλε η Ελλάδα και σχετίζεται με το συνταγματικό μας όνομα. Συγκεκριμένα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αλληλέγγυα προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι σημαντικό τμήμα των μελών της Ιεράς της Συνόδου, σπούδασε και έμεινε αρκετό χρονικό διάστημα σε μοναστήρια και εκκλησίες της Ελλάδας, με υποτροφία από τα ταμεία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα μέλη αυτά της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να βρίσκονται υπό την επιρροή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εξαιτίας του γεγονότος αυτού, αποκαλούνται από τους μετριοπαθείς επισκόπους της Σερβικής Εκκλησίας, ως ελληνική πτέρυγα», υποστηρίζει ο κ. Γκρούεφσκι.
Υπενθυμίζεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ, αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» η οποία, μέχρι και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.
Σύμφωνα με την «Νντέβνικ», ο κ. Γκρούεφσκι αιτιολογώντας στον κ. Νίμιτς για ποιο λόγο του γράφει μία τέτοια επιστολή, ισχυρίζεται πως «δεν θα έγραφε ποτέ μία τέτοια επιστολή, αν υπήρχε διαχωρισμός στην Ελλάδα, μεταξύ εκκλησίας και κράτους».
«Καθώς είμαι πεπεισμένος για τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλετε να βοηθήσετε την περιοχή και στο πλαίσιο του ΟΗΕ να εξευρεθεί λύση για τηνμακροχρόνια εκκρεμότητα της ονομασίας, σημειώνω ότι ανοίγω αυτό το ζήτημα που συνδέεται με τις εκκλησίες, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της σχέσης του κράτους της Ελλάδας με την Εκκλησία. Μία σχέση, η οποία είναι πολύ πιο στενή και αλληλένδετη απ' ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σέβομαι βέβαια το δικαίωμα κάθε χώρας να διαμορφώνει αυτή τη λειτουργία του εσωτερικού της συστήματος. Μόνο στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλώ, να αντιληφθείτε την έγερση του ιδιαιτέρως ευαίσθητου και πολύ σημαντικού, για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αυτού ζητήματος», σημειώνει επίσης προς τον κ. Νίμιτς ο κ. Γκρούεφσκι.
Και το αεροδρόμιο!
Εκτός αυτού, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στην ίδια επιστολή, ζητά από τον κ. Νίμιτς, να εντάξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του και το όνομα του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αισθανόμαστε ευχάριστα, όταν χιλιάδες τουρίστες, ρωτούν υπό σύγχυση, γιατί ο γείτονας μας, χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας μας για όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό και έχοντας υπόψιν ότι στις τελευταίες σας ιδέες εκφράσατε τη φιλοδοξία, πέραν του ζητήματος της ονομασίας της χώρας μας, να ανοίξετε και αρκετά άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών και του ονόματος του δικού μας αεροδρομίου "Μέγας Αλέξανδρος", να εντάξετε και το σημαντικό αυτό θέμα», αναφέρει προκλητικά ο Ν. Γκρούεφσκι.
Εκτός της εφημερίδας "Ντνέβνικ" στο περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής αναφέρθηκε χθες το βράδυ και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Α1», ο οποίος μετέδωσε ακόμη ότι ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του αυτή, ζητά την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, επισημαίνοντας όμως, πως «η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής αυξάνει δυσανάλογα την στρατιωτική της δύναμη».
Συμφωνα πάντα με την «Ντνέβνικ», εκτός της επιστολής προς τον κ. Νίμιτς, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας απέστειλε και νέα επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν , με την οποία «τον πληροφορεί για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα εξαιτίας του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και για όρθωση οικονομικών και εμπορικών εμποδίων από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]