Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: συνεχείς οι δολιοφθορές

Για πολλές από αυτές, σε «ευαίσθητες» περιοχές, την ευθύνη έχει αναλάβει το ΡΚΚ

Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις στις ευαίσθητες περιοχές της ανατολικής και νότιας Τουρκίας, προεκτάσεις μιας αλληλουχίας γεγονότων πιθανώς αλληλένδετων με την κρίση στη Γεωργία, αλλά και με τις εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή. Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες και ένας αντισυνταγματάρχης σκοτώθηκαν χθες στην επαρχία Ερζιντσάν, όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό, πυροδοτούμενο με τηλεχειρισμό.
Λίγο αργότερα η ΒΡ ανακοίνωσε ότι επετεύχθη η κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από έκρηξη σε τμήμα του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τιφλίς - Τσεϊχάν (BTC) στο Ερζιντσάν και πάλι. Την ευθύνη της δολιοφθοράς εις βάρος του αγωγού, που μεταφέρει αζέρικο πετρέλαιο από το αζέρικο τμήμα της Κασπίας μέσω Τιφλίδας στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο, με τελικό προορισμό την Ευρώπη, ανέλαβε σχεδόν αμέσως το ΡΚΚ, προαναγγέλλοντας και άλλες δολιοφθορές.
Σύμφωνα με πηγή της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων BOTAS, η φωτιά σταμάτησε, αλλά ο αγωγός, ικανός να μεταφέρει έως και ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, θα αποκατασταθεί σε 10 η 15 ημέρες, αφού αποφασιστεί ποια είναι η καλύτερη μέθοδος ταχείας αποκατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι στο κονσόρτσιουμ του BTC μετέχουν η ΒΡ με 30,1%, η αζέρικη SOCAR με 25%, καθώς επίσης οι αμερικανικές Chevron και ConocoRhilips, η νορβηγική StatoilHydro, η ιταλική ENI και η γαλλική Total.
Χθες πάντως οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν επίμαχο βομβιστή, την ώρα που αυτός επιχειρούσε να τοποθετήσει ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό έξω από αστυνομικό τμήμα στην Αντάκια κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις έχουν συγκλονίσει πρόσφατα την Τουρκία. Η πλέον αιματηρή ήταν η διπλή βομβιστική επίθεση σε ώρα αιχμής στη συνοικία Γκιουνγκιορέν της Κωνσταντινούπολης στα τέλη Ιουλίου, όταν 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η τουρκική πλευρά αποδίδει την ευθύνη της επίθεσης στο ΡΚΚ, που αρνείται διακαώς κάθε ανάμειξη. Η πλέον πρόσφατη επίθεση με τρεις τραυματίες έγινε την περασμένη Πέμπτη, όταν βλήματα όλμου εξερράγησαν στο Σκουτάρι στην ασιατική ακτή της Πόλης, με στόχο το ιστορικό κτίριο, όπου στεγάζονται οι στρατώνες της Πρώτης Στρατιάς. Δολιοφθορές, συχνά πολύνεκρες, συμβαίνουν και στην πετρελαιοφόρα επαρχία του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, όπου οι τοπικές εκλογές ανεβλήθησαν κατόπιν υποδείξεως του ΟΗΕ στο Ιράκ (UNAMI). Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία μετά το βέτο που άσκησε ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί στο άρθρο 24 του εκλογικού νόμου, που είχε τεθεί προς ψήφιση στην ιρακινή Εθνοσυνέλευση, επειδή περιείχε πρόβλεψη για ισομερή συμμετοχή Κούρδων, Αράβων και Τουρκομάνων στο τοπικό Συμβούλιο της πετρελαιοφόρας επαρχίας του Κιρκούκ, την οποία οι Κούρδοι θεωρούν λίκνο του πολιτισμού τους, προκαλώντας ρίγη στην Αγκυρα. Χθες, Κούρδος βουλευτής του ιρακινού Κοινοβουλίου κατηγόρησε από τη Σουλεϊμανίγε την Τουρκία ότι προσπαθεί να διαμορφώσει αντικουρδικό κλίμα στην ιρακινή Βουλή. Ο ΟΗΕ προτείνει τη σύνταξη χωριστού νομοσχεδίου για το Κιρκούκ, με λήξη προθεσμίας την 31η Δεκεμβρίου του 2008. Είναι αμφίβολο ωστόσο εάν η ένταση θα εκτονωθεί, καθώς στόχος των Κούρδων είναι η ενσωμάτωση του Κιρκούκ στην αυτόνομη κουρδική επικράτεια στο βόρειο Ιράκ, πράγμα αδιανόητο για την Αγκυρα, για σουνιτικούς και άλλους κύκλους στο Ιράκ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]