Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Φωτιά» στον Καύκασο

Στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Τιφλίδα κατά των αυτονομιστών. Σκληρή απάντηση από το Κρεμλίνο με βομβαρδισμούς. Βοήθεια από τις ΗΠΑ ζητεί ο Σαακασβίλι

Ενα βήμα πριν από τη γενικευμένη σύρραξη βρισκόταν χθες ο Καύκασος, καθώς η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση της Τιφλίδας στη Νότια Οσετία πυροδότησε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, η οποία απάντησε βομβαρδίζοντας γεωργιανό έδαφος. Λίγο μετά το ξέσπασμα πολύνεκρων συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων της Γεωργίας και αυτονομιστών στη Νότια Οσετία, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διεμήνυσε ότι «οι εθελοντές και ρωσικά άρματα μάχης κατευθύνονται προς την περιοχή», ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντφ, ξεκαθάρισε ότι «ο θάνατος των Ρώσων πολιτών δεν θα μείνει ατιμώρητος».


Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και την -ατελέσφορη- έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ξημερώματα Παρασκευής, οι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τιφλίδας στην αποσχισθείσα περιοχή δεν έδειχναν να κοπάζουν, ενώ ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι επέρριψε στη Ρωσία ευθύνες για την κλιμάκωση της έντασης και κάλεσε τις ΗΠΑ να βοηθήσουν τη χώρα του, που «δέχθηκε ξένη εισβολή στο έδαφός της». Αξιωματούχος του γεωργιανού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, είπε πως οι δύο χώρες «βρίσκονται πολύ κοντά σε πόλεμο».
Μέχρι χθες, ο απολογισμός των νεκρών είχε ξεπεράσει τους 15, ενώ η Μόσχα έκανε λόγο για «πολλούς νεκρούς Ρώσους στρατιώτες», μέλη της ειρηνευτικής της δύναμης στην περιοχή.
Οι χθεσινές εχθροπραξίες, αποκορύφωση της κλιμάκωσης της πολύμηνης «πολεμικής ρητορικής» από την Τιφλίδα και τη Μόσχα, χαρακτηρίστηκαν «αναμενόμενες» από πολλούς αναλυτές, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ανάφλεξης της σύγκρουσης στον Καύκασο -15 χρόνια μετά τον πόλεμο του 1991-1992-, αμέσως μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η οποία, όπως υποστήριζαν τότε, θα ερμηνευόταν ως «προηγούμενο» από τις ντε φάκτο ανεξάρτητες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι γεωργιανές δυνάμεις ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» στη Νότια Οσετία με στρατό, άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη έπειτα από αναφορές για «βομβαρδισμούς γεωργιανών χωριών από αυτονομιστές της περιοχής». Λίγο μετά την εξαπόλυση της επίθεσης από την Τιφλίδα, το Κρεμλίνο συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη του οποίου, παρότι απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν επί ενός τελικού κειμένου. Αποτέλεσμα ήταν η περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, καθώς ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, -και όχι ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ- ανέλαβε να διαμηνύσει τις θέσεις του Κρεμλίνου υποσχόμενος μια «άμεση απάντηση στην επιθετικότητα της Τιφλίδας».
Εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών για τις εξελίξεις στο μέτωπο και ενώ ο Σαακασβίλι είχε ανακοινώσει ότι «το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι, είχε τεθεί υπό γεωργιανό έλεγχο» προαναγγέλλοντας τρίωρη κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων, η Τιφλίδα επανήλθε καταγγέλλοντας «σφοδρούς βομβαρδισμούς της Γεωργίας από ρωσικά αεροσκάφη», ενώ προσέθεσε ότι εκατοντάδες εθελοντές από τη Ρωσία και την Αμπχαζία κατευθύνονται προς τη Νότια Οσετία για να ενωθούν με τους αυτονομιστές.
Παρά τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τη σύμμαχο της Δύσης, Γεωργία, μια μαζική επέμβαση της Μόσχας στη σύρραξη, ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε ότι «οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη», ενώ επεσήμανε ότι έχει διατάξει την πλήρη κινητοποίηση χιλιάδων εφέδρων.
Το νέο ξέσπασμα βίας στην περιοχή ήρθε μετά μια σειρά αλληλοκατηγοριών μεταξύ Νότιας Οσετίας και Γεωργίας για καταρρίψεις αεροσκαφών πάνω από την αποσχισθείσα περιοχή, καθώς και διαδοχικών προειδοποιήσεων από το Κρεμλίνο το οποίο είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τους Ρώσους πολίτες». Σημειωτέον ότι η Μόσχα έχει προφέρει ρωσικά διαβατήρια σε πολλούς κατοίκους της Νότιας Οσετίας. Από την πλευρά της, η Τιφλίδα επιμένει ότι η κλιμάκωση των τελευταίων μηνών αποτελεί «σχέδιο του Κρεμλίνου» το οποίο προσπαθεί να βρει αφορμή ώστε να επέμβει στην περιοχή.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]