Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καλείται ο Ιερώνυμος να αποδείξει τον προοδευτισμό του

Θα εμπλακεί μόνο στην ανάδειξη του Θηβών ως προκάτοχος;
Δεν είναι βιλαέτι η Εκκλησία Αρχιεπίσκοπε!
Τι θα κάνει "το δεξί του χέρι", ο Ζακύνθου;



Μπροστά στο πρώτο πραγματικό τεστ συσχετισμών στην Ιεραρχία μετά την εκλογή του βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εν όψει των διαδικασιών ανάδειξης νέων μητροπολιτών στις τρεις κενές έδρες Λευκάδος, Παροναξίας και Θηβών.
Η εκλογή Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο τον περασμένο Φεβρουάριο σήμανε μία πιο προοδευτική στροφή της Εκκλησίας. Συνεπώς τώρα, το σώμα των 75 εκλεκτόρων της Ιεραρχίας θα κληθεί να απαντήσει εάν επιθυμεί να στηρίζει προοδευτικές επιλογές ή θα συνεχίσει να επιλέγει πρόσωπα με συντηρητικές ιδέες που ακόμα και σήμερα αποτελούν την πλειονότητα μέσα στην Εκκλησία. Επισήμως ο Αρχιεπίσκοπος έχει αποφασίσει να μη δώσει χρίσματα και κατεύθυνση στους άλλους ιεράρχες ποιον να υποστηρίξουν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, με εξαίρεση, βεβαίως στη Μητρόπολη Θηβών, που αφορά τον διάδοχό του. Η απόφασή του Αρχιεπισκόπου- τουλάχιστον για τις επίσημες κινήσεις του- δεν είναι τυχαία, προσθέτουν εκκλησιαστικές πηγές. Ο κ. Ιερώνυμος ήταν αντίθετος με τις πρακτικές που ακολουθούσε ο προκάτοχός του Χριστόδουλος, ο οποίος συνήθως προωθούσε τους δικούς του εκλεκτούς στις μητροπολιτικές εκλογές.

Στην περίπτωση της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας πάντως ο Αρχιεπίσκοπος έχει εκφράσει την επιθυμία- αν και όχι δημόσια- να εκλεγεί ο ηγούμενος της Μονής του Οσίου Λουκά κ. Γεώργιος Μαντζουράνης, από τους πιο στενούς του συνεργάτες την περίοδο που ήταν μητροπολίτης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε το μοναστήρι την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, όπως έκανε την ημέρα της εκλογής του. Μέχρι στιγμής πάντως ο ηγούμενος της μονής θεωρείται ο επικρατέστερος για να διαδεχτεί τον Ιερώνυμο στη Μητρόπολη Θηβών.

Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να μην εμπλακεί ανοιχτά στις μητροπολιτικές εκλογές δεν σημαίνει βέβαια ότι θα αποτραπούν οι συμμαχίες υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Ομάδες και ομαδοποιήσεις ανέκαθεν υπήρχαν μέσα στην Ιεραρχία και εκτιμάται ότι θα εκφρασθούν και σε αυτές τις μητροπολιτικές εκλογές.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]