Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπακογιάννη: «Απέναντι» στις ΗΠΑ για τα Σκόπια

Η υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι
Ελλάδα και ΗΠΑ κρατούν διαφορετική στάση
απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα των Σκοπίων


«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλές, συμμαχικές και βασίζονται στην ιστορική φιλία μεταξύ των δύο λαών. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια πολυεπίπεδη δραστηριότητα στον πολιτικό, τον οικονομικό, το συμμαχικό και άλλους τομείς. Υπάρχουν και θέματα στα οποία η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικές θέσεις. Ένα από τα θέματα αυτά είναι και το ζήτημα των Σκοπίων», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
«Εμείς είχαμε εκφράσει και παλαιότερα την έντονη δυσαρέσκειά μας για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Είναι μια θέση διαφορετική την οποία υποστηρίζουμε», πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη. Αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντησή της με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις, την ερχόμενη Τρίτη στη Βιέννη, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την κα Ράις, αν και η ατζέντα δεν έχει ακόμη καταγραφεί, όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία υπάρχουν στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών, θα συζητηθούν με παρρησία, ειλικρίνεια και σε αναμφισβήτητα φιλική ατμόσφαιρα».


Στενές σχέσεις Ε.Ε. με Ρωσία
Σημαντικός εταίρος η Ρωσία για την Ε.Ε., δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στη συμφωνία για τον αγωγό South
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας, την ερχόμενη εβδομάδα, και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την προσέγγιση Ευρώπης και Μόσχας, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την ΕΕ και οι μεταξύ τους σχέσεις πρέπει να είναι ιδιαιτέρως στενές. Πιστεύουμε ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική προεργασία και χώρες που στο παρελθόν είχαν επιφυλάξεις, τις έχουν πλέον άρει. Ελπίζω ότι αυτή η Σύνοδος θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία».
Σε ό,τι αφορά στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αγωγό South Sream, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πολύ σημαντικό τον ενεργειακό της ρόλο.
«Με τις αποφάσεις της κυβέρνησής μας η χώρα έχει μετατραπεί σε έναν κόμβο ενεργειακό, ο οποίος έχει καταρχήν την Συμφωνία Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, την Συμφωνία του Τουρκο-Ελληνο-Ιταλικού αγωγού, ο οποίος θα διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία, με φυσικό αέριο προερχόμενο από διάφορες πηγές στην περιοχή. Βεβαίως έχουμε και την συμφωνία South Sream, που υπέγραψε στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον κ. Πούτιν», δήλωσε η υπουργός και αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία στην ενεργειακή ασφάλεια: «Η ελληνική ναυτιλία έχει αποκτήσει υπερσύγχρονα πλοία μεταφοράς και πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες με την Αλγερία και την Αίγυπτο για φυσικό αέριο και ακολουθούμε πιστά την ευρωπαϊκή πολιτική, σε απόλυτη συμφωνία με την Κομισιόν».

Ντ. Μπακογιάννη: «Αμοιβαιότητα στο σεβασμό μειονοτήτων Ελλάδας- Τουρκίας»
Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από τις σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας, χρειάζεται ακόμα προσπάθεια, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη. Επίσης, η κα Μπακογιάννη τόνισε την ανάγκη αμοιβαιότητας του σεβασμού των μειονοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ειδικά για την περίπτωση της δεύτερης, η οποία επιθυμεί την ένταξή της στην ευρωζώνη
"Τα γενικότερα μηνύματα και η καλή ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τις επαφές των δύο κοινοτήτων δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία», δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την επιστροφή της από την Κύπρο, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο Κυπριακό. Επισήμανε όμως ότι «ο δρόμος για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας δεν θα είναι στρωμένος με ρόδα».
Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα του προέδρου Χριστόφια. Ερωτηθείσα δε, αν το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP παραπέμπει στο Σχέδιο Ανάν, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία σχέση, για αυτό και εκφράστηκε ικανοποίηση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά».
Σχετικά με τις πρόσφατες εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι η Τουρκία αναζητά τρόπους διεξόδου και υπογράμμισε πως «είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική χρειάζεται μια νέα πνοή, την οποία μόνο η ίδια μπορεί να δώσει». Ερωτηθείσα σχετικώς τόνισε ότι «η Ελλάδα εύχεται στην Τουρκία, να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα είναι προς τη στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, δηλαδή της δημοκρατικής διαδικασίας της χώρας και ότι δεν θα αντιμετωπίσει κρίση η οποία θα προβληματίσει φίλους και εταίρους στην ΕΕ».
Για το αν Αθήνα και Άγκυρα έχουν ανοίξει διμερή διάλογο για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στην βάση αμοιβαιότητας, η κα Μπακογιάννη τόνισε: «Να ξεκαθαρίσουμε τα περί αμοιβαιότητας. Αμοιβαιότητα στο σεβασμό και την εφαρμογή πολιτικών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δε νοείται στη εποχή μας, απλά και μόνο διότι είναι καθήκον των δημοκρατικών κρατών να σέβονται αυτά τα δικαιώματα και να εφαρμόζουν τις σχετικές πολιτικές. Η Ελλάδα το πράττει όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Εφαρμόζει και εμβαθύνει την πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας με σεβασμό στις σχετικές αρχές και πρόνοιες της Συνθήκης της Λοζάνης. Η Τουρκία από την πλευρά της, όχι σε μια λογική αμοιβαιότητας οφείλει να κάνει το ίδιο για ένα επιπλέον πολύ βασικό λόγο: ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ έχει αναλάβει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων βαρύνουσα σημασία έχει ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των μειονοτήτων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους. Λογική συμψηφισμών και συσχετισμών δεν ισχύουν σε αυτά τα θέματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, αλλά και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της εγείρει θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Σχολής της Χάλκης, των Ελλήνων της Πόλης, των περιουσιών τους, της Ίμβρου και της Τενέδου. Τα θέματα αυτά εγείρονται από την πλευρά μας ως μια πολύ σοβαρή παράμετρος ευρύτερης συζήτησης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και όχι μόνο ως διμερή θέματα. Αυτό είναι το πλαίσιο και σε αυτή τη βάση αντιμετωπίζουμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, όταν τα εγείρει η Τουρκία, σύμφωνα άλλωστε με την γνωστή πολιτική μας».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]