Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θεαματική αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών την τελευταία δεκαετία

Ετοιμάζονται για πόλεμο;

Οι στρατιωτικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 45% τα τελευταία δέκα χρόνια, επισημαίνει η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, της Στοκχόλμης (SIPRI)

Ειδικότερα, το 2007 καταγράφεται αύξηση 6% ενώ οι ΗΠΑ κατέχουν το 45% του συνόλου των στρατιωτικών δαπανών στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI. Την περασμένη χρονιά οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1.339 δισεκατομμύρια δολάρια (851 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν το 45% του συνόλου των στρατιωτικών δαπανών στον πλανήτη, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος παγκοσμίως ή ακόμη σε 202 δολάρια (128,4 ευρώ) κατ΄άτομον.

«Οι παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως είναι μεταξύ άλλων οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής των χωρών, οι πραγματικές ή υποτιθέμενες απειλές, οι ένοπλες συρράξεις και οι πολιτικές που έχουν στόχο να συμβάλλουν σε επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης από πολυεθνικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων», σχολιάζει η SIPRI.

Για την περίοδο 1998-2007, η ανατολική Ευρώπη κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση αυτών των αμυντικών δαπανών που υπερδιπλασιάστηκαν (+162%) και σε αυτή την περιοχή οι δαπάνες αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό το 2007 (+15%) σύμφωνα με την έκθεση.

Στη Ρωσία, οι στρατιωτικές διαπάνες αυξήθηκαν κατά 13% το 2007, με το 86% των στρατιωτικών δαπανών της ανατολικής Ευρώπης να αναλογεί στη χώρα αυτή.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι σε δέκα χρόνια, οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκαν κατά 65%, αυτές της Μέσης Ανατολής κατά 62%, της νότιας Ασίας κατά 57%, ενώ αυτές της Αφρικής και της ανατολικής Ασίας αυξήθηκαν κατά 51%.

Το Ινστιτούτο αποκαλύπτει ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ το 2007 έφθασε σε επίπεδο ανώτερο αυτού που είχε εξοπλιστεί η χώρα κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 2001, οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 59%, κυρίως λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ αλλά και λόγω της αύξησης του προϋπολογισμού για την άμυνα», διευκρινίζεται.

Η δυτική Ευρώπη και η κεντρική Αμερική είναι οι δύο περιοχές του πλανήτη όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν λιγότερο, με ποσοστά αύξησης 6% και 14% αντίστοιχα.

Ως άμεση συνέπεια, οι πωλήσεις όπλων από τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές (εκτός της Κίνας) αυξήθηκαν κατά 9% το 2006 για ένα έτος, φθάνοντας τα 315 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αμερικανικές και οι δυτικοευρωπαϊκές εταιρίες (αντίστοιχα 41 και 34) μονοπώλησαν σχεδόν στην αγορά με το 92% των πωλήσεων το 2006, τελευταία χρονιά για την οποία η SIPRI διαθέτει στοιχεία.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]