Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι χρησμοί της ηλεκτρονικής Πυθίας

του Σαράντου Ι. Καργάκου

Μερικοί δεν κάνουν ανάγνωση, κάνουν παρανάγνωση. Άλλα διαβάζουν και άλλα κατανοούν. Μερικοί δεν διαβάζουν. Θέλουν έτοιμη την πληροφορία, «σερβιρισμένη» από τα μέσα επικοινωνίας, που όλο αυξάνονται, όλο τελειοποιούνται αλλά το αποτέλεσμα είναι απτό: ζούμε στην πιο ακοινώνητη «κοινωνία» της Ιστορίας.

Γράφω τη λέξη «κοινωνία» εντός εισαγωγικών, διότι η κοινωνία δεν είναι μάζα, δεν είναι άθροισμα ατόμων που βιώνουν την μοναξιά του πλήθους. Διαβάζω ότι βρέθηκε Η Κραυγή του Μουνκ. (Το αριστούργημα αυτό είχε κλαπεί προ ετών από την Πινακοθήκη της Στοκχόλμης.)

Αλλά και αν βρέθηκε, ποιος την ακούει αυτή την κραυγή της αγωνίας, της απελπισίας, της προσδοκώμενης οδύνης; Ειλικρινά -και με θλίβει αυτό- τούτη η εποχή της μεγάλης επικοινωνίας γίνεται όλο και πιο πολύ εποχή ακοινωνησίας.

Τα λεγόμενα ΜΜΕ έχουν αποκτήσει τόση δύναμη, που ουσιαστικά έχουν θρυμματίσει τους κοινωνικούς ιστούς. Διότι η δύναμή τους μπορεί να συμβιώνει, μπορεί και να τυφλώνει. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη βλέπουν καθημερινά στη μικρή οθόνη την «τύφλα στα μάτια τους».

Είναι τόσο το πλήθος των πληροφοριών, τόσο αντιφατικό το μέγεθος των διαφορών, ώστε στο κεφάλι κάθε δέκτη να σχηματίζεται ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Γι' αυτό, άλλωστε, σε κάθε «μεγάλο κανάλι» υπάρχουν οι ειδικοί ερμηνευτές, οι «παραθυράτοι», που ερμηνεύουν τα «φαινόμενα» αλλά και «μη κατανοούμενα». Και τα ερμηνεύουν κατά την κρίση τους, κατά την παιδεία τους ή και κατά το συμφέρον τους.

Είναι το σύγχρονο «ιερατείο» που ερμηνεύει τους χρησμούς της «ηλεκτρονικής Πυθίας»...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. .
    .
    bqommata.blogspot.com
    .
    ΚΑΙ ΜΑΝΘΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
    ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.ο.!
    .
    .
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]