Διχασμένη η Ιερά Σύνοδος - Άρχισαν κιόλας τα προβλήματα για τον Αρχιεπίσκοπο;
Δυσαρέσκεια μητροπολιτών
για τη συμφωνία
του κ. Ιερώνυμου με το Φανάρι
Ενας σιωπηλός «ανταρτοπόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος, μόλις τέσσερις μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θώκο. Επισήμως, το σύνολο των Μητροπολιτών στηρίζει τον νέο Προκαθήμενο ο οποίος, χωρίς να βιάζεται, διαμορφώνει προσεκτικά το νέο εκκλησιαστικό τοπίο. Παρασκηνιακά ωστόσο υπάρχουν αρχιερείς που αφήνουν να διαφανεί ο προβληματισμός τους για ορισμένες επιλογές και κινήσεις του κ. Ιερώνυμου. Παράλληλα, διάφορα πρόσωπα που δηλώνουν ότι ανήκουν στο ευρύτερο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, ακόμα και λαϊκοί, εκφράζουν με διάφορους τρόπους τη δυσαρέσκειά τους γιατί, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς έσπευσαν να επιρρίψουν ευθύνες για τον «αποκλεισμό» τους από «τη νομή της εξουσίας» σε στενούς συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου δημιουργώντας την αίσθηση πως και το νέο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον αλληλοσπαράσσεται και συνωμοσιολογεί.
Η συμφωνία με το Φανάρι
Ποιες όμως είναι οι αιτίες της «ιερής» δυσαρέσκειας;
Κάποιοι μητροπολίτες φέρονται προβληματισμένοι από την πρόσφατη συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η συμφωνία, που πρέπει να κυρωθεί από τις Συνόδους των δύο Εκκλησιών, προβλέπει την εναρμόνιση του Καταστατικού Χάρτη της Ελλαδικής Εκκλησίας με την απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία της, το 2004, για την πιστή εφαρμογή της πατριαρχικής Πράξης του 1928 που αφορά τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών». Αυτή η «εναρμόνιση» θα γίνει στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης του Καταστατικού Χάρτη, η οποία ωστόσο απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας, αφού αποτελεί νόμο του Κράτους. «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε συμφωνία με το Πατριαρχείο», υποστηρίζει δυναμικός μητροπολίτης της βόρειας Ελλάδας, ο οποίος κάνει λόγο για εσπευσμένη ενέργεια. «Η συμφωνία κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που αναλάβαμε ως Ιεραρχία το 2004 κατόπιν εισηγήσεως του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και με την παρέμβαση της κυβερνήσεως που επιθυμούσε την ειρήνευση στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο», τονίζει Ιεράρχης της Πελοποννήσου. «Συνεπώς ούτε εμείς, ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να αρνηθεί τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι του Πατριαρχείου», προσθέτει.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι αρκετοί αρχιερείς υποστηρίζουν πως ίσως θα έπρεπε να αποφευχθεί γενικότερα μια αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη. «Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να τον ψηφίσει η Βουλή. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ωριμάζει σε όλα τα κόμματα η ιδέα ενός χαλαρού δεσμού με την Εκκλησία, αν όχι πλήρους διαχωρισμού, πόσο βέβαιοι είμαστε ότι δεν θα επιχειρήσουν να περάσουν διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση;», διερωτάται μητροπολίτης της νεότερης γενιάς και προσθέτει: «Οποιαδήποτε ενέργεια προϋποθέτει λεπτούς χειρισμούς, σαφείς διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις της Πολιτείας στα της Εκκλησίας και ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση για μια τυπική έγκριση του Καταστατικού Χάρτη που ουσιαστικά αποτελεί το Συνταγμάτιο της Ελλαδικής Εκκλησίας».
Αυτού του είδους οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες κάνουν αρκετούς μητροπολίτες να εμφανίζονται από διστακτικοί έως αντίθετοι σε μια ενδεχόμενη αναθεώρηση, την οποία ο κ. Ιερώνυμος, στον ενθρονιστήριο λόγο του, χαρακτήρισε αναγκαία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...