Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 1η Ιουνίου στα Σκόπια

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, το VMRO-DPMNE, το οποίο ηγείται ενός ευρύτερου συνασπισμού 20 συνολικά κομμάτων, αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να είναι ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών στην ΠΓΔΜ, που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή.

Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών αυτών είναι η σχετική αδιαφορία του εκλογικού σώματος, το οποίο ανέρχεται σε 1.780.000 ψηφοφόρους και το οποίο σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων καλείται εκ νέου να ψηφίσει για την ανάδειξη κυβέρνησης στη χώρα.

Ο συντηρητικός 38χρονος, Νίκολα Γκρούεφσκι, επεδίωξε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (στις αρχές του Απριλίου) και την αποτυχία της χώρας του να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη ΒΑ Συμμαχία, σε αντίθεση με τις άλλες δύο υποψήφιες χώρες (Αλβανία και Κροατία), οι οποίες έλαβαν πρόσκληση.

Ο κ. Γκρούεφσκι ως επιχείρημα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επικαλέστηκε τη "συστηματική παρακώλυση από τη μεριά της αντιπολίτευσης των εργασιών της Βουλής" , η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, καθιστούσε αδύνατη την ψήφιση μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων της κυβέρνησής του.

Στόχος του, όπως ανέφερε, ήταν να αυξήσει την κοινοβουλευτική δύναμη του συνασπισμού του οποίου ηγείται το κόμμα του και η οποία ανερχόταν σε 45 έδρες από τις 120 που αριθμεί η Βουλή. Σύμφωνα με τοπικούς αναλυτές, ο κ. Γκρούεφσκι μπορεί να ελπίζει σε αύξηση, τουλάχιστον κατά 5 έδρες, της κοινοβουλευτικής του δύναμης μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Αύξηση όμως της δύναμης του από τις εκλογές αυτές θα έχει κατά πάσα πιθανότητα και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης "Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη", του οποίου ηγείται το κόμμα "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Mακεδονίας" (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα. Η σλαβομακεδονική αντιπολίτευση, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2006, είχε αποσπάσει μόλις 32 έδρες.

Ο κ. Γκρούεφσκι, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση εξασφάλισης απόλυτης πλειοψηφίας από το κόμμα του, θα αναζητήσει εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης από το αλβανικό πολιτικό μπλοκ, μεταξύ άλλων λόγων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Άλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, η "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" ( DUI) του Αλί Αχμέτι, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπερισχύσει του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA) τα ηνία του οποίου ανέλαβε από πέρυσι ο Μέντουχ Θάτσι, μετά την αποχώρηση του Άρμπεν Τζαφέρι από την ηγεσία του κόμματος αυτού.

Ο κ.Αχμέτι αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει "την επανάληψη του σεναρίου του 2006" όταν το κόμμα του αναδείχτηκε πρώτο και με μεγάλη διαφορά, μεταξύ των αλβανικών (εξέλεξε 17 βουλευτές), όμως ο κ. Γκρούεφσκι προτίμησε ως εταίρο του στην κυβέρνηση το DPA (το οποίο απέσπασε 11 έδρες).

Ο ηγέτης του DUI, ο οποίος ήταν ο πολιτικός διοικητής του UCK, στη διάρκεια των συγκρούσεων με τις ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ το 2001, προσθέτει ότι "αν και αυτή τη φορά δεν γίνει σεβαστή η βούληση της πλειοψηφίας των Αλβανών ψηφοφόρων, τότε κάποιοι άλλοι θα φέρουν την ευθύνη για δυσμενείς εξελίξεις στη χώρα".

Η αντιπαράθεση των αλβανικών κομμάτων για το ποιο θα αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των Αλβανών ψηφοφόρων (ο αλβανικός πληθυσμός, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2002, αποτελεί το 25% του πληθυσμού στην ΠΓΔΜ) κορυφώθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Βίαια επεισόδια και καταστροφές εκλογικών κέντρων (κυρίως του DUI) σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Μεταξύ των σλαβομακεδονικών κομμάτων, η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας σε συνάρτηση με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Ο κ. Γκρούεφσκι, προεκλογικά, "ύψωσε" τους τόνους στο θέμα της ονομασίας, επαναλαμβάνοντας κάθε φορά ότι δεν θα επιτρέψει τροποποίηση του Συντάγματος η οποία θα στοχεύει στην αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και ότι οποιαδήποτε συμφωνία δρομολογηθεί για την εκκρεμότητα της ονομασίας θα την θέσει σε δημοψήφισμα.

Η αντιπολίτευση, από τη μεριά της, κατηγόρησε τον κ. Γκρούεφσκι ότι φέρει σοβαρή ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και υποσχέθηκε ότι, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση, τότε σε έξι μήνες θα εξασφαλίσει πρόσκληση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η προεκλογική εκστρατεία, πάντως, άφησε αδιάφορη όχι μόνο την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της χώρας αλλά και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, ασχολήθηκαν πολύ λιγότερο με τις εκλογές αυτές, σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος.

Τις εκλογές της Κυριακής θα παρακολουθήσουν 270 παρατηρητές του ΟΑΣΕ και περίπου 3.500 τοπικοί παρατηρητές.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]