Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με αναφορές στη δικαίωση της ιστορίας!


Είναι δύσκολο να σφίγγεις

το χέρι ενός "μη φίλου"

ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΗ τύχη» Ελλάδας και Τουρκίας να έχουν δύο μεγάλους ηγέτες, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κεμάλ Ατατούρκ, αναφέρθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Δημήτριος Γράψας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα.

Επισήμως οι στρατηγοί «αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διερεύνησαν τρόπους για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης». Οι αξιωματικοί του ΓΕΕΘΑ δεν εξειδικεύουν τι ακριβώς συζητήθηκε και ποιες θέσεις υποστήριξε η κάθε πλευρά, λες και οι συνομιλίες είναι μυστικές.

Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν η διπλωματία των στρατηγών είχε αποτελέσει το αρχικό στάδιο για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν στη συνέχεια από τους υπουργούς Εξωτερικών, ωστόσο ουδείς γνωρίζει πώς αξιολογείται η υλοποίηση των μέτρων.

Τη Δευτέρα 26 Μαΐου, αλλά και σήμερα Τρίτη, τα τουρκικά μαχητικά δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Κατά πληροφορίες, πτήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ο σκοπός του τριήμερου ιδιότυπου μορατόριουμ είναι προφανής: να μη διαταραχτεί το κλίμα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στρατηγού Γράψα στην Τουρκία.

Ο απερχόμενος αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (παραδίδει τη σκυτάλη στον στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ τον Αύγουστο) στρατηγός Μπουγιούκανιτ εμμέσως αλλά με καθαρά λόγια προσδιόρισε τον στόχο των συνομιλιών: «Να εξασφαλίσουμε εμείς οι στρατιωτικοί την ομπρέλα της ασφάλειας».

Ο στρατηγός Γράψας επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, «μετά τον πόλεμο με κοινές προσπάθειες που κατέβαλαν εργάστηκαν για την ειρήνη των δύο λαών. Για τον λόγο αυτό είναι καθήκον μας να βαδίσουμε και σήμερα στον δρόμο που περπάτησαν και αυτοί. Εάν θέλουμε να δικαιώσουμε την Ιστορία και εάν αγαπούμε πράγματι τους λαούς μας όσο λέμε, αυτό θα πρέπει να το πραγματοποιήσουμε», κατέληξε ο στρατηγός Γράψας.

Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ συμπλήρωσε ότι «ο Βενιζέλος με τον Ατατούρκ σε σύντομο χρονικό διάστημα εξασφάλισαν την ειρήνη. Ο Ατατούρκ, σε συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει το 1933 με τον τότε Ελληνα πρέσβη, είχε πει τα εξής: “Νομίζουν ότι οι στρατιωτικοί διεξάγουν συνεχώς πόλεμο. Oμως αυτοί μπορούν να διεξάγουν πολύ καλά και την ειρήνη”. Εάν την ομπρέλα της ασφάλειας την εξασφαλίσουμε εμείς ως στρατιωτικοί, τότε οι πολιτικοί μπορεί να δημιουργήσουν έναν καλύτερο διάλογο».

Μετά την Αγκυρα, όπου εθιμοτυπικά κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, από το πρωί της Τρίτης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου επισκέπτεται την Αγιά Σοφιά και άλλα ιστορικά σημεία της Πόλης. Αύριο Τετάρτη ο στρατηγός Γράψας θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, συνάντηση με την οποία ολοκληρώνεται η επίσκεψή του στην Τουρκία.



Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ επιμένει στις ενστάσεις του, για την επίσκεψη του στρατηγού Γράψα στην Τουρκία. «Δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πώς η ελληνική κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει ορισμένα πράγματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, απάντησε από της Βρυξέλλες, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Οπως επισήμανε ο υπουργός, οι επισκέψεις αυτές έχουν αρχίσει τα τελευταία δυο χρόνια και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά. «Λυπούμαι πάρα πολύ διότι, δυστυχώς, ένα πνεύμα εθνικής ομοψυχίας μεταβάλλεται σταδιακά σε κομματική μικροψυχία», ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]