Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επαναφέρουν αξιώσεις οι Τούρκοι

turkishmfa.jpg

Παραφωνία στις τουρκικές αξιώσεις για πρόσδεση στο ευρωπαϊκό άρμα αποτελεί το εξαιρετικά προκλητικό περιεχόμενο της ανανεωμένης ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Οι Τούρκοι εμφανίζουν το casus belli, τις «γκρίζες ζώνες» καθώς και μία σειρά διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας.

Την αποκάλυψη έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η μειονότητα στη Θράκη ζει σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Η εν λόγω ιστοσελίδα «ανέβηκε» στο Διαδίκτυο ανανεωμένη πριν από μερικές ημέρες και παρουσιάζει αναβαθμισμένες τις διεκδικήσεις της Άγκυρας έναντι της Αθήνας, σε Αιγαίο και Θράκη.

Η προκλητικότητα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζεται στις εκφράσεις ότι «Η Ελλάδα διψάει για εδαφική επέκταση, που έχει αποκλειστικό στόχο την αποσταθεροποίηση και την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» της Τουρκίας.

Η Θράκη παρουσιάζεται ως σύγχρονο «απαρτχάιντ».

Αναφορικά με το ζήτημα του Μουφτή επαναλαμβάνονται οι θέσεις για απευθείας εκλογή του, ενώ απορρίπτεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διορίσει 240 ιμάμηδες στη Θράκη.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλλει τη διαφωνία με τον νόμο της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας», την οποία αναδεικνύει ως τον ανώτατο και επίσημο εκφραστή της μειονότητας, προσφέροντας έτσι τις ευλογίες και τη νομιμοποίηση της επίσημης Τουρκίας.

Προβάλλεται και ο ισχυρισμός ότι οι απαγορευμένες στρατιωτικές ζώνες συνεχίζουν να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής Θράκης. «Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην απαγορευμένη ζώνη έχουν μπλοκαριστεί από στρατιωτικά φυλάκια, οι κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να μετακινηθούν εντός και εκτός της Ζώνης πρέπει να επιδείξουν ειδική ταυτότητα, ενώ όποιος θέλει να επισκεφθεί την περιοχή πρέπει να εξασφαλίσει ειδική άδεια, μικρής διάρκειας. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι οι κάτοικοι της Ζώνης, ακόμη και αυτοί που κατέχουν ειδική άδεια, δεν μπορούν να μετακινηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομ. από τη κατοικία τους» τονίζεται.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζει την Ελλάδα ως χώρα περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο και τονίζει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για «τον καθορισμό της κυριότητας μικρών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Σε ειδικό κεφάλαιο επανεμφανίζεται η θεωρία των «γκρίζων ζωνών», όπου αναγνωρίζει ως ελληνικά μόνο όσα νησιά αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες. Υποστηρίζουν ότι η «κυριότητα μικρών νησιών, βραχονησίδων και βράχων στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων δεν έχει ορισθεί με σαφήνεια από τα διεθνή κείμενα, πρέπει να καθορισθεί με συμφωνία».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]