Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αδικούμαστε από τις τράπεζες αλλά υποκύπτουμε

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Γ.Γ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΠΑΞΙΑ, ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ... ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ

Το χαμηλό επίπεδο κοινωνικής αποδοχής που έχουν οι τράπεζες στην ελληνική κοινή γνώμη επιβεβαιώνει έρευνα, που παρουσίασε η GPO σε ημερίδα την οποία διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.Σύμφωνα με την έρευνα, 7 στους 10 καταναλωτές θεωρούν ότι οι τράπεζες λειτουργούν ασύδοτα, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από την πολιτεία και τα εποπτικά όργανα. Επιπροσθέτως το 80% του δείγματος κρίνει ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο.
Η έρευνα συνδέει τη δυσαρέσκεια του καταναλωτικού κοινού μόνο με τους όρους δανεισμού, αφήνοντας εκτός πεδίου το αμαρτωλό κεφάλαιο των επενδυτικών προϊόντων που προωθούν οι τράπεζες στην πελατεία τους. Ετσι το 75% των δανειοληπτών θεωρεί ότι οι όροι δανεισμού είναι άδικοι, ενώ το 80% εξ αυτών έχει δεχτεί την «πίεση των τραπεζών» για να εξοφλήσουν εγκαίρως τις δόσεις τους.
Παρά ταύτα το 66% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με την τράπεζα. Αν τα παραπάνω ευρήματα αντανακλούν τις πραγματικές διαθέσεις της κοινής γνώμης, τότε αυτή διέπεται από έναν ιδιότυπο μαζοχισμό. Μάλιστα το 75% του δείγματος θεωρεί ότι οι όροι δανεισμού δεν είναι δίκαιοι και ούτε ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μέσου καταναλωτή.
Μακροχρόνιοι ...δεσμοί
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η σχέση του Ελλήνα με την τράπεζα που συνεργάζεται είναι μακροχρόνια. Το 71% δήλωσαν ότι η συνεργασία τους με την τράπεζά τους διαρκεί περισσότερο από μια επταετία. Με την πάροδο του χρόνου η σχέση αυτή φαίνεται ότι έχει «συσφιχτεί», καθώς ένας στους δύο θεωρεί ότι η επαφή που έχει με την τράπεζα έχει αυξηθεί σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν. Η τάση αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και στην εκρηκτική άνοδο που εμφάνισαν τα τελευταία χρόνια, μετά την έλευση του ευρώ, τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Βέβαια η κοινή γνώμη φαίνεται ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το δανεισμό. Το 84,4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα τραπεζικά προϊόντα δανεισμού δημιουργούν μακροπρόθεσμα περισσότερα προβλήματα απ' όσα αρχικά επιλύουν στα νοικοκυριά. Μάλιστα το 87% θεωρεί ότι η σχέση δανειστή με τον δανειζόμενο είναι υστερόβουλη, καθώς οι τράπεζες προωθώντας προϊόντα δανεισμού εκμεταλλεύονται την αδυναμία του πολίτη να αντεπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες του.
Σε κάθε περίπτωση η πρόσβαση των νοικοκυριών στο δανεισμό είναι άνετη, καθώς 8 στους δέκα δανειολήπτες έλαβαν το δάνειό τους με μεγάλη ευκολία.
Απροστάτευτος ο Έλληνας πολίτης απέναντι στις Τράπεζες! Απροστάτευτος από την Πολιτεία που δεν θέλει (ή δεν μπορεί;) να βάλει τέλος στην αισχροκέρδεια που γίνεται. Δυστυχώς, αποδεικνύουν πως δεν είναι εκπρόσωποι του λαού, αλλά υπηρέτες των συμφερόντων...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]