Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας-Γεωργίας

Εντείνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας-Γεωργίας μετά την καταγγελία της Τιφλίδας ότι ρωσικό μαχητικό κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Γεωργίας στον εναέριο χώρο της πάνω από την υπο-απόσχιση δημοκρατία της Αμπχαζίας.

Το υπυργείο Άμυνας της Γεωργίας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο με τις "τελευταίες στιγμές" του μη-επανδρωμένου αεροσκάφους το οποίο όπως φαίνεται καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ρωσικό MIG-29 την Κυριακή.

Εκπρόσωπος της ρωσικής αεροπορίας απέρριψε τις καταγγελίες της Τιφλίδας, ενώ οι αντάρτες της Αμπχαζίας που επιδιώκουν την απόσχιση από την Γεωργία ανέλαβαν την ευθύνη.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, είχε 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Γεωργιανός πρόεδρος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι ζήτησε από την Ρωσία να "σταματήσει αμέσως" την επιθετική της συμπεριφορά.

Ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει ότι ο Πούτιν "εξέφρασε την κατάπληξή του για το γεγονός ότι η Γεωργία πραγματοποιεί πτήσεις με στρατιωτικούς σκοπούς πάνω από την ζώνη σύγκρουσης και υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης και όξυνσης της έντασης" στην περιοχή.

Το τελευταίο επεισόδιο δείχνει ότι η ένταση μεταξύ των δυο χωρών κλιμακώνεται επικίνδυνα. Η Ρωσία υποστηρίζει την απόσχιση δυο επαρχιών της Γεωργίας, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις και θα εγκαταστήσει διπλωματικές αποστολές στις δυο επαρχίες.

Αν και η κίνηση Πούτιν δεν συνιστά αναγνώριση, εν τούτοις ανοίγει τον δρόμο για την οριστική και αμετάκλητη απόσχιση των δυο επαρχιών από την Γεωργία.

Όπως σημειώνει το BBC η Τιφλίδα πιστεύει ότι η Μόσχα ενισχύει τους αντάρτες στην Αμπχαζία για να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή και να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]