Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του ΜΠΡΑΝΚΟ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ κατά της Ελλάδας στο ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της FYROM, που θυμόμαστε από την θαρραλέα του δήλωση στην έδρα του ΟΗΕ σχετικά με το όνομα της χώρας του αλλά και μεταγενέστερες δηλώσεις του σχετικά με την ύπαρξη "Μακεδονικών" μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες απέστειλε επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: «Οι αντιρρήσεις που προέβαλε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αναφορικά με την επίδοση πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».Στην επιστολή του ο κ. Τσερβένκοφσκι, αναφέρει:... «Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπό την αιγίδα Σας διεξάγεται η διαδικασία σύμφωνη των Αποφάσεων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να σας ενημερώσω για τα εξής:

Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρά το παράλογο του ζητήματος της ονομασίας, συμμετέχει ενεργά, εποικοδομητικά και με αφοσίωση στη διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη διαμεσολάβηση του προσωπικού Σας απεσταλμένου, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς. Επ' αυτού, η Δημοκρατία της Μακεδονίας τηρεί συνεπώς τις ανειλημμένες νομικές δεσμεύσεις και επιβεβαιώνει την εποικοδομητικότητά της με αρκετές προτάσεις και υποχωρήσεις που έχει πράξει κατά τη διάρκεια αυτής της πολυετούς διαδικασίας», αναφέρει ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στην επιστολή του αυτή προς τον γγ του ΟΗΕ.

«Δυστυχώς, η άλλη πλευρά δεν επιδεικνύει την ίδια αφοσίωση στις ανειλημμένες δεσμεύσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας» προσθέτει ο κ. Τσερβένκοφσι, ο οποίος στην επιστολή παραθέτει το σχετικό άρθρο στο οποίο αναφέρεται:

«Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση εισδοχής ή στη συμμετοχή του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους ως μέλους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς στους οποίους το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι μέλος. Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος, εν τούτοις, διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή από τις προαναφερθείσες, εάν, και στο μέτρο που, το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος πρόκειται να αναφέρεται σε τέτοιους οργανισμούς ή θεσμούς διαφορετικά από ό,τι στην παράγραφο 2 της αποφάσεως 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρει προς τον κ. Μπαν Κι Μουν ότι «παρά τη συγκεκριμένη δέσμευση, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, από την 2η έως την 4η Απριλίου του 2008, η Ελλάδα αντιτέθηκε στην πρόσκλησή μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέτοντας ως όρο για την επίδοση της πρόσκλησης, την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τις διαφορές για την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παραβιάζοντας άμεσα το προαναφερθέν άρθρο. Με την υπογραμμισθείσα κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, καθώς και την καταπάτηση ενός εκ των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς Δικαίου (pacta sunt servanda) τίθεται σε κίνδυνο και υποσκάπτεται σοβαρά η συμπεφωνημένη στο άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας διαδικασία, καθώς και οι Αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, η Δημοκρατία της Μακεδονίας κρίνει ότι αυτή η συμπεριφορά της Ελλάδας δύναται να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να Σας ενημερώσω ότι από την πλευρά μας έχει αποσταλεί διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα εξαιτίας της κατάφωρης παραβίασης του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όπου, μεταξύ άλλων, υποδεικνύονται και τα πιθανά επακόλουθα».

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ζητά από τον γγ του ΝΑΤΟ να κοινοποιήσει την επιστολή αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις χώρες-μέλη του Οργανισμοwww.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕΣημειώνουμε επίσης από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ... ότι είχε προηγηθεί ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στον γγ του ΟΗΕ σχετικά με το Σκοπιανό.

Επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για το Σκοπιανό απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τις προηγούμενες ημέρες, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο.Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα των Σκοπίων και εξηγεί τις θέσεις της χώρας μας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν υφίσταται παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με το βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Επίσης, τονίζει για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προς την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης.Από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών έγινε γνωστό πως ο γγ του ΟΗΕ παρέλαβε την επιστολή στις 16 Απριλίου.Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι απέστειλε επιστολή στον Μπαν Γκι Μουν, στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με το βέτο που άσκησε στο Βουκουρέστι [Βλέπε άρθρο] .

Σημειώνεται πως σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, η επιστολή Τσερβέρνκοφσκι δεν έχει προς το παρόν ληφθεί από τον γενικό γραμματέα.Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε τις αρχές των Σκοπίων να επιλύσουν τη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία τον ερχόμενο Ιούλιο μαζί με την Κροατία και την Αλβανία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]