Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πούτιν: Στελέχη της CIA συμβούλευαν τον Ρώσο υπ. Ιδιωτικοποιήσεων επί εποχής «Καταστρόικα»


RIA Novosti
και Russian Legal Information Agency News
28 Απριλίου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σύμφωνα με αποκαλυπτική δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, στις 25/04, υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA) ανέλαβαν καθήκοντα συμβούλου στην υπηρεσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Anatoly Chubais, όταν ο τελευταίος τέθηκε επικεφαλής της ομάδας επιτήρησης των ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησαν την οικονομία της Ρωσίας στο χείλος του γκρεμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990, φαινόμενο το οποίο αργότερα έγινε γνωστό ως «Καταστρόικα».

Η δήλωση αυτή του Ρώσου Προέδρου έγινε στα πλαίσια του καθιερωμένου ετήσιου «Απ’ ευθείας διαλόγου με τους Ρώσους πολίτες», κατά τη διάρκεια του οποίου του τέθηκε σχετικό ερώτημα.


«Στην συνοδεία του Chubais, έχει αποδειχθεί σήμερα ότι ανήκαν υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της CIA, οι οποίοι είχαν αναλάβει ρόλο συμβούλων», απάντησε ο Putin κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής, την οποία μετέδιδαν όλα τα μεγάλα ρωσικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Ο Putin ανέφερε επίσης:

«Ορισμένοι υπάλληλοι της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχαν διωχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράνομο πλουτισμό κατά τη διάρκεια του κύματος ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία».

Ο Πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά υπογράμμισε:


«Πολλά ήταν τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια των αμφιλεγόμενων ιδιωτικοποιήσεων στα πλαίσια της μετασοβιετικής μεταβατικής περιόδου της ρωσικής οικονομίας, αλλά κάποια εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν στον Chubais και άλλους μεταρρυθμιστές, για το θάρρος τους στη λήψη κάποιων άλλων μέτρων που έκριναν ως αναγκαία».

Tα ονόματα των Αμερικανών συμβούλων 

Αν και ο Ρώσος Πρόεδρος δεν κατονόμασε τους υπαλλήλους της CIA οι οποίοι υπηρέτησαν ως σύμβουλοι του Anatoly Chubais, του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού ο οποίος έγινε γνωστός και ως «Υπουργός Ιδιωτικοποιήσεων» στις αρχές του 1990, οι εν λόγω υπάλληλοι έχουν αναγνωριστεί. Πρόκειται, σύμφωνα με μια ανώνυμη αλλά έγκυρη πηγή που ήταν επίσης συνεργάτης του Chubais, για τους Andrei Shleifer και Jonathan Hay, συμβούλους της ρωσικής κυβέρνησης για θέματα ιδιωτικοποιήσεων κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Η αποκάλυψη των ονομάτων τους έγινε στο RIA Novosti την ίδια μέρα με την δήλωση του Προέδρου Putin, o οποίος, κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης του διαλόγου του με διάφορους Ρώσους πολίτες, ανέφερε ότι στη δεκαετία του 1990, υπάλληλοι της CIA συμβούλευαν σε τακτική βάση τον Chubais σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, και ότι αργότερα βρέθηκαν ενώπιον δικαστηρίου στις ΗΠΑ με την κατηγορία παράνομου πλουτισμού, που προέκυψε από προσωπικές επενδύσεις στη Ρωσία.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μετά από τριετή έρευνα των αμερικανικών αρχών, οι Shleifer και Hay, οι οποίοι ήταν ευρέως γνωστοί ως καθηγητές Οικονομικών και Νομικής του Χάρβαρντ, αντίστοιχα, δικάστηκαν στη Βοστώνη για κατάχρηση εξουσίας και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, κατά την δεκαετία του 1990 οι Shleifer και Hay εργάστηκαν στη Μόσχα στο πλαίσιο σύμβασης με την αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και προσέφεραν υπηρεσίες στη ρωσική κυβέρνηση όσο ήταν σε εξέλιξη η μετάβαση της χώρας από την σοβιετική οικονομία στον καπιταλισμό. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απεφάνθη ότι η ζημία εις βάρος του αμερικανικού κράτους από τις δραστηριότητες των Shleifer και Hay ανήλθε σε 34 εκατομμύρια δολάρια.



Ο Chubais (φωτό), σήμερα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rusnano, έχει περάσει από διάφορες κομβικές θέσεις. Υπήρξε επικεφαλής της Επιτροπής για την Διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας της Ρωσίας, έπειτα έγινε υπουργός Οικονομικών, και λίγο αργότερα αναπληρωτής πρωθυπουργός και διευθυντής προσωπικού του Κρεμλίνου. Ήταν ένα από τα ηγετικά πρόσωπα πίσω από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του 1990 στη Ρωσία.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οι ίδιοι συμβουλεύουν και τους δικούς μας τώρα. Γι' αυτό σκίστηκε ο ΓΑΠ, να κουβαλήσει το ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]