Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Αλ. Μεντβέντεφ «καρφώνει» τους Γερμανούς


Καυστικός για την τακτική που ακολουθούν οι Γερμανοί στο θέμα της τροφοδοσίας τους με φυσικό αέριο, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Αφενός οι γερμανικές αρχές επέτρεψαν στην Gazprom να κάνει χρήση του συνόλου της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού Opal, στον οποίο οι υπηρεσίες της Κομισιόν έχει δώσει το δικαίωμα του 50% στους Ρώσους κι αφετέρου ζήτησαν από τον ρωσικό κολοσσό να μειώσει τις ποσότητες που έστελνε στη γερμανική αγορά.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το γερμανικό σύστημα να αντιμετωπίσει προβλήματα, ενώ το στέλεχος της Gazprom διερωτήθηκε εύλογα: 

«Γιατί είναι αδύνατο για τους εξαγωγείς να προμηθεύσουν φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους;»

Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Μεντβέντεφ (είναι και επικεφαλής της θυγατρικής Gazprom Export) έχει ως εξής:

«Οι καταναλωτές φυσικού αερίου στη Γερμανία στάθηκαν τυχεροί κατά τη διάρκεια της ψυχρής άνοιξης. Κατά τις τεχνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Gazprom Export στο δεύτερο κλάδο του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream», επετράπη στη Gazprom να χρησιμοποιήσει την πλήρη δυναμικότητα του αγωγού OPAL, που προμηθεύει Γερμανούς πελάτες με ένα μέρος της συνολικής ποσότητας ρωσικού που εισάγεται μέσω του αγωγού «Nord Stream». Η γερμανική ρυθμιστική αρχή επέτρεψε στην Gazprom να χρησιμοποιήσει όλη τη δυναμικότητα του αγωγού OPAL για τη συγκεκριμένη περίοδο, παρά τους κανόνες του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι κανόνες αυτοί επιβάλλουν τη διατήρηση του ημίσεως του αποθεματικού του για άλλους προμηθευτές, παρόλο που κανένας δεν έχει κάνει χρήση αυτού και αμφιβάλλω αν θα το κάνει ποτέ.

Σε συμφωνία με τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, κατά τις επιτυχημένες δοκιμές του δεύτερου κλάδου του αγωγού «Nord Stream», που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 19 και 22 Μαρτίου, η Gazprom Export υπερέβη το όριο χρήσης του αγωγού OPAL. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, αρχής γενομένης από τις 21 Μαρτίου, οι απαιτήσεις από των βάσει συμβολαίου αγοραστών από τη Δυτική Ευρώπη ανήλθαν σε 205 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως. Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις, η Gazprom Export συμφώνησε με τη γερμανική ρυθμιστική αρχή να παραταθεί περαιτέρω το ορίου χρήσης της δυναμικότητας του αγωγού OPAL μέχρι και την 1η Απριλίου.

Μετά την πάροδο της εν λόγω περιόδου, η ζήτηση φυσικού αερίου από τους αγοραστές παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα λόγω του κρύου και η εταιρεία μας έκανε συμπληρωματική αίτηση για νέα παράταση της προθεσμίας- μέχρι τις 10 Απριλίου. Λόγω των διακοπών του Καθολικού Πάσχα στη Γερμανία η Gazprom Export δεν έλαβε θετική ή αρνητική απάντηση στο αίτημά της, και ως εκ τούτου συνέχισε να χρησιμοποιεί το πλήρες δυναμικό του OPAL.

Στις 9 Απριλίου, κι αφού προηγήθηκε στις 8 Απριλίου η εντολή της ρυθμιστικής αρχής για μείωση της χρήσης δυναμικότητας του αγωγού κατά 50%, η "Gazprom Export" προχώρησε στη μείωση της ροής διέλευσης. Εκ των υστέρων, σε περίπτωση που η " Gazprom Export" είχε αρνηθεί τη δυνατότητα προσωρινής υπέρβασης του τεχνητού ορίου μεταφοράς φυσικού αερίου για περισσότερο από δύο εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα ήταν σε θέση να κάνουν χρήση 366 εκατομμύριων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της περιόδου κακοκαιρίας.

Θα πρέπει να απαντήσουμε σε μια απλή ερώτηση: 

"Γιατί είναι αδύνατο για τους εξαγωγείς να προμηθεύσουν φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους;"


Πηγή: FM Voice

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η Γερμανία είναι όπως η Τουρκία. Πισώπλατη μουσίτσα. Αλλού τρώει κι αλλού πίνει... και αλλού πάει και το δίνει. Μέχρι να γίνουν οι αγωγοί της "Νέας Μέσης Ανατολής" καλός είναι ο Πούτιν, αλλά μετά θα τον αφήσουμε μπουκάλα, τραβώντας τα ενεργειακά ρολά made in the USA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]