Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Financial Times: Έχουμε ηγέτες με... νεροπίστολα

Σκληρή επίθεση στους ηγέτες της ΕΕ εξαπολύουν στο κύριο άρθρο τους οι New York Times, με τον τίτλο «η αβάστακτη ελαφρότητα των ηγετών».

Στο δημοσίευμα, η εφημερίδα καταγγέλλει τόσο τις ηγεσίες της Ευρώπης όσο και αυτή των ΗΠΑ για αναποφασιστικότητα, και τις καλεί να ορθώσουν το ανάστημά τους στις αγορές

Το τελευταίο διάστημα, η φωτιά που έχει προκαλέσει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους απειλεί ευθέως τον πυρήνα της ευρωζώνης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρει το άρθρο, θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης.

«Στον πόλεμο και στην πολιτική, η απώλεια ενός ηγέτη μπορεί να υπονομεύσει το σύνολο: αν δεν υπάρχει κάποιος να κατευθύνει και να τεθεί επικεφαλής, οι στρατιώτες, χωρίς ηθικό, πέφτουν θύματα του πανικού και του αποπροσανατολισμού» επισημαίνει η εφημερίδα.

Το παραπάνω αξίωμα έχει αποδειχθεί πλήρως τις δύο τελευταίες εβδομάδες ότι εφαρμόζεται και στις χρηματαγορές. Οι επενδυτές σπεύδουν τις τοποθετήσεις τους σε ασφαλείς παραδείσους κάτι που δεν αντικατοπτρίζει τίποτε άλλο από τον αυτοαποκεφαλισμό των ασκούντων οικονομική πολιτική στις ανεπτυγμένες χώρες.

Την ίδια ώρα που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη επιβράδυνση στην ανάπτυξη και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, οι απαντήσεις που δίνουν οι πολιτικοί στις άσχημες οικονομικές ειδήσεις είναι ανακόλουθες.

«Τι πρότειναν οι εκλεγμένοι ηγέτες; Στις ΗΠΑ, έναν καβγά για το ύψος του χρέους. Στην Ευρώπη, πρότειναν μία επίμονη διαμάχη για το μέγεθος που θα έχει το… νεροπίστολο που θα χρησιμοποιήσουν για να σβήσουν την πυρκαγιά στις αγορές χρέους».

Η έλλειψη των κατάλληλων χειρισμών από τις πολιτικές ηγεσίες δεν είναι καινούρια. Ήδη από τις αρχές του 2009, οι ηγέτες δεν έχουν δείξει το είδος της συντονισμένης σταθερότητας που απαιτείται για να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι ακολουθούνται πολιτικές που θα βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από την κρίση.

Πάντως, από τον πανικό που προκλήθηκε στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να υπάρξει ένα καλό σημείο. Το σοκ μπορεί να ήταν ικανό ώστε να βγουν οι πολιτική από την παρωχημένη αυτοϊκανοποίηση στην οποία έσπευσαν για καταφύγιο πριν λήξει ο συναγερμός.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι το ίδιο άσχημα με το 2008. «Αλλά οι σεισμοί στην ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσουν ένα φαινόμενο παρόμοιο με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Η ευρωζώνη πρέπει να σταματήσει την επίθεση στο ιταλικό χρέος. Πρέπει να καλέσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και να του ζητήσει να επανεκτιμήσει το μέγεθος του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας. Και γρήγορα μάλιστα. Όταν οι αγορές φοβούνται το χειρότερο, οι πολιτικοί πρέπει να ασκούν εξουσία και να τις ηρεμούν», καταλήγουν οι Financial Times.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ναι... λες και αυτοι οι γελωτοποιοι κανουν κουμαντο και ταχα παιρνουν αποφασεις!
    Ολοι σας εσεις που ταχα ξερετε ξυπνηστε!!!!!!!
    Μπορει ακομη να σας διαβασουν και σας εμπιστευονται μερικοι αγελαδοποιοιμενοι αλλα ο Ελληνας δεν ειναι ουτε δυτικος ουτε αμερικανακι.Προσπαθησατε πολλοι και για παρα πολλα χρονια να μας ξεκουτιανετε αλλα....εμεις ξυπνησαμε και ξερουμε την αληθεια.Και την λεμε σε οσους περισσοτερους μπορουμε,και ας μας λενε τρλλους.Συντομα ολοι θα ξερουν την αληθεια για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ τα δρωμενα που μας οδηγησαν στην εξαθλιωση.Και τοτε.....ποιος ειδε το θεριο και δεν φοβηθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]