Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταργείται η μοναδική ελληνόφωνη βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια;


Ερώτηση στη Βουλή και στην Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, με αφορμή το δημοσίευμα της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο η μοναδική ελληνόφωνη βιβλιοθήκη των Πομακοχωρίων της Ξάνθης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

«Συμφώνως με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΖΑΓΑΛΙΣΑ» της Κομοτηνής, στο φύλλο 47\05-11-2010, τονίζεται ότι κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο η μοναδική Ελληνική (Ελληνόφωνη) βιβλιοθήκη των Πομακοχωρίων της Ξάνθης και της Ροδόπης, η οποία λειτουργεί στο χωριό Μύκη από το 2004 με 7000 βιβλία.

Η βιβλιοθήκη δεν αποτελεί μόνον χώρο συγκεντρώσεως βιβλίων, αλλά έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών, στις οποίες συμμετέχουν παιδιά της Μύκηξς, όπως κουκλοθέατρο, μαθήματα ζωγραφικής και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Μέχρι και τις «όρνιθες» του Αριστοφάνους κατάφεραν και παρουσίασαν τα μικρά Πομακόπουλα, ενώ πολλοί επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχουν μείνει άφωνοι με τον χώρο και τις δράσεις της βιβλιοθήκης η οποία απασχολεί μόνο μία υπάλληλο και μία καθαρίστρια.

Επιβάλλεται να σημειωθεί πως οι μητέρες του χωριού «αγκάλιασαν» αμέσως τη βιβλιοθήκη και πλέον αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για υα νεαρά Πομακόπουλα παρά την αρχική γενιτσαρική προπαγάνδα των εγκάθετων του Προξενείου! (Ας μην λησμονούμε ότι οι τουρκικές βιβλιοθήκες αυξάνονται και ενισχύονται με χιλιάδες αποκλειστικώς τουρκικά βιβλία, πρωτίστως εθνικιστικού περιεχομένου.

Πρόσφατο και εξόφθαλμο παράδειγμα η ανοικοδόμηση εκ βάθρων της πολυτελούς βιβλιοθήκης στον Κένταυρο με τεράστιο κόστος για τα δεδομένα ενός χωριού! Είναι πάρα πολύ απογοητευτικό πώς αυτό που δεν «κατάφερε» η τουρκική προπαγάνδα θα το καταφέρουν οι περιορισμοί των κονδυλίων. Όπως έχει γίνει δυστυχώς γνωστό επίκειται η κατάργηση του «Οργανισμού παιδικών και εφηβικών βιβλίων» ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από του υπουργείο Παιδείας. Στην καλύτερη περίπτωση από τις 24 εν λειτουργία βιβλιοθήκες να απομείνουν 12 οπότε η βιβλιοθήκη της Μύκης κυριολεκτικώς ένα παράθυρο στον κόσμο για τα Πομακόπουλα, κινδυνεύει να κλείσει! Ερωτάται η Υπουργός :

1.Είναι σε γνώση του υπουργείου το ανωτέρω ζήτημα της βιβλιοθήκης στο χωριό Μύκη, όπως παρατίθεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα; Το περιγραφόμενο Ν.Π.Ι.Δ τι δαπάνες απαιτεί κατά έτος; Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι οδεύει προς κατάργηση και μήπως μπορούν να υπάρξουν κάποιες «δεύτερες σκέψεις» λόγω της ευλόγου χρησιμότητας όλων αυτών των βιβλιοθηκών προς την νεολαία μας;

2.Θα μπορούσε το υπουργείο να μας πληροφορήσει αν υπάρχει τρόπος παρά την οικονομική στενότητα να μην «σβήσει» μία τόσο επιτυχημένη, φιλότιμη και πολύ χρήσιμη προσπάθεια που είναι η βιβλιοθήκη αυτή, ώστε να συνεχισθεί η πορεία της προς όφελος των Πομακόπουλων;».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Να μην μείνει το θέμα στην επερώτηση της Βουλής. Και φυσικά απάντηση δεν θα υπάρξει από το υπουργείο, όταν η εκστρατεία κατά της ελληνικής γλώσσας εδώ και στα σχολεία του απόδημου Ελληνισμού ήταν από τα πρώτα πράγματα που φρόντισαν οι κυβερνώντες.

    Αν δεν έχουν την βούληση να κρατήσουν τη βιβλιοθήκη ανοιχτή, τότε πρέπει να την κρατήσουμε ανοιχτή εμείς οι πολίτες. Ας γνωστοποιηθεί η είδηση εδώ και στην ομογένεια του εξωτερικού, ας περάσει η βιβλιοθήκη στα χέρια μιας πρωτοβουλίας Ελλήνων πολιτών και θα την στηρίζουμε όσοι την πιστεύουμε. Επιτέλους, είναι ώρα να τους ξεσκεπάσουμε διεθνώς!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΗ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΩΝ ΤΕΤΟΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΥΛΙΚΟ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ .ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΟΜΟ Η΄ΦΟΡΕΑΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΓΙΑ ΣΤΗΡΗΞΗ ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝ -ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ(ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ Η' ΔΥΟ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή κάποιος νομίζει πως κατέχει την μοναδικότητα στις ειδήσεις για την Θράκη, και τολμά να υπονοεί πως του παίρνουμε ειδήσεις (που συμβαίνουν στην δική μας περιοχή) χωρίς αναφορά στην εφημερίδα του, καταχωρώ δημοσιεύσεις σχετικές με το θέμα:

    http://gatzoli.blogspot.com/2010/11/blog-post_22.html
    http://toklysma.weebly.com/4/category/ac9b287349/1.html
    http://sdel-ethnikathemata.blogspot.com/2010/11/blog-post_3371.html

    και ουσιαστικά απαντώ πως δεν είμαι ο "αποκαλύπτων" το θέμα, τη στιγμή που άλλοι αναφέρθηκαν σε αυτό πολύ πριν.
    Η "προειδοποίηση" του συγκεκριμένου "εφημεριδά", σχετικά με αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου, χωρίς την δική μας έγκριση, προειδοποίηση που του έχει δοθεί στο παρελθόν (ακόμη και για την περίπτωση χρήσης αποσπασμάτων ή περιφραστικού κειμένου), καταγγέλεται δημοσίως μέσα από αυτόν εδώ τον χώρο. Σε περίπτωση δε που θα πραγματοποιήσει την "απειλή" του, να αντιγράφει κείμενά μας χωρίς να αναγράφει ευθαρσώς την πηγή, τότε θα καταγγέλεται παντοιοτρόπως για αντιεπαγγελματική στάση και για κατάφωρη παραβίαση των κανόνων που διέπουν τα πνευματικά δικαιώματα σε διαδικτυακά κείμενα. Και για να γίνουμε σαφέστεροι, η χρήση κειμένων του διαχειριστή του παρόντος ιστολογίου απαγορεύεται ρητά στην συγκεκριμένη εφημερίδα της Κομοτηνής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η διαμαντοπουλου .το ονομα της ληγει σε -πουλου αρα΄΄ηληθιοπουλο κονω.τωρα τι να πρωτομαζεψουμε παιδια,οι ανθρβωποι ειναι επικινδυνοι για τη ασφαλεια και τη συνεχεια της χωρας.μονο με εξεγερση και διαμαρτυριες καθε μερα εξω απο τη βουλη να πεταμε αυγα!!!!πρεπει να αφησουμε το γραψιμο στο διαδικτυο και να σωσουμε μονοι μας τη ερμη αυτη πατριδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]