Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το έργο τέχνης και η τέχνη της παραποίησης...

Στο όνομα της... προπαγάνδας!

Γιατί ακριβώς εκνευρίστηκε η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ (και πάλαι ποτέ Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου) κι έβγαλε καταγγελτική ανακοίνωση για το Μουσείο της Ακρόπολης;
Γιατί, λέει, «τεμαχίστηκε» ένα «έργο τέχνης» του Κώστα Γαβρά, που προβαλλόταν στο Μουσείο. Κι αυτοί που το τεμάχισαν έκαναν «λογοκρισία που… θύμιζε περίοδο χούντας»!
Ρωτήσαμε, κι αυτό που μάθαμε είναι κάτι πολύ-πολύ διαφορετικό:
Δεν πρόκειται για κάποιο «έργο Τέχνης» πρόκειται για ένα ενημερωτικό φιλμάκι που προβάλλεται μπροστά από την αίθουσα του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του μουσείου. Το φιλμάκι αυτό προβάλλει με animation (δηλαδή με κινούμενα σχέδια) την Ιστορία της Ακρόπολης και τις καταστροφές που υπέστη κατά καιρούς. Ανάμεσα σε άλλα που διεκτραγωδεί υπάρχει και μια σκηνή όπου εικονίζονται κάποιοι «ρασοφόροι» να πελεκούν και να καταστρέφουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Τέτοια περιστατικά όντως συνέβησαν γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ. Η επίμαχη σκηνή (διάρκειας 12 δευτερολέπτων σε ένα φιλμάκι συνολικής διάρκειας ενάμιση λεπτού) πράγματι κόπηκε. Με τη λογική ότι το Μουσείο δεν δημιουργήθηκε για να διχάσει, αλλά για να ενώσει. Αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί:
Πρώτον, αυτό που κόπηκε ΔΕΝ είναι «έργο Τέχνης», ούτε είναι «έκθεμα» του Μουσείου. Είναι απλώς ενημερωτικό υλικό.
Δεύτερον, τέτοια ενημερωτικά υλικά κόβονται και ράβονται συνεχώς και είναι στη διακριτική ευχέρεια του Μουσείου να αποφασίσει αν και πώς θα τα χρησιμοποιήσει.
Τα animation που δημιουργούνται ως βοηθητικό ενημερωτικό υλικό στα μουσεία μπορεί να είναι (ή να μην είναι) ευρηματικά και χαριτωμένα, σίγουρα ΔΕΝ θεωρούνται έργα Τέχνης που πρέπει να σεβαστούν οι πάντες την ακεραιότητά τους, λες και πρόκειται για τη… Μόνα Λίζα.
Τρίτον, το μουσείο δημιουργήθηκε πράγματι, για να προβάλλει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όχι για να προσβάλλει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.
Τέταρτον, αν έθιγε το Κοράνι, η κα. Δαμανάκη θα υποστήριζε να κοπεί αμέσως! Γιατί αν προσέβαλε την Πίστη των συμπατριωτών μας Μουσουλμάνων θα ζήταγε την άμεσα απομάκρυνσή του, ενώ όταν θίγει την Πίστη των Χριστιανών πρέπει να το αφήσουμε;
Πέμπτον, το Μουσείο δεν φτιάχτηκε για να καταγγείλει κάποιες ακρότητες φανατικών ζηλωτών του 5ου μ.Χ. αιώνα. Φτιάχτηκε για να καταγγείλει τον ακρωτηριασμό που υπέστη το μουσείο το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν. Και να επιτύχει την επανένωσή των γλυπτών του. Αυτά όλα δεν έχουν καμία σχέση με τη σκηνή που κόπηκε από το ενημερωτικό φιλμάκι.
Μάλλον, η κα. Δαμανάκη ξεπέρασε τα εσκαμμένα…
Και κάτι τελευταίο: πριν από επτά χρόνια, σε μια έκθεση εικαστικών που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, εμφανίστηκε πίνακας ο οποίος προσέβαλε τα χριστιανικά σύμβολα. Υπό το βάρος της κατακραυγής που δημιουργήθηκε, ο τότε υπουργός Πολιτισμού απέσυρε τον πίνακα.
Τότε αποσύρθηκε ολόκληρος πίνακας, όχι ένα μικρό μέρος από ένα διαφημιστικό φιλμάκι σε μουσείο. Τότε αποσύρθηκε αληθινό «έργο Τέχνης» αληθινό «έκθεμα».
Όμως, η κα. Δαμανάκη ΔΕΝ διαμαρτυρήθηκε τότε. Ούτε κατήγγειλε «λογοκρισία που θυμίζει εποχή χούντας».
Αν θέλετε να συζητήσουμε τι είναι Τέχνη και τι δεν είναι, τι είναι λογοκρισία και τι δεν είναι πολύ ευχαρίστως.
Αλλά να συζητήσουμε. Όχι να ακούμε κάποιους αλαφροΐσκιωτους να ανοητολογούν.
Για να μη θυμίσουμε στην κα. Δαμανάκη ότι η πιο αναίσχυντη και απροκάλυπτη λογοκρισία ασκήθηκε σε καθεστώτα που η ίδια λάτρεψε και ύμνησε.
Χωρίς ποτέ να ζητήσει μια συγγνώμη.
Και έρχεται σήμερα και παραδίδει μαθήματα φιλελευθερισμού σε ανθρώπους που ουδέποτε υπηρέτησαν ούτε χούντες ούτε υπαρκτούς Ολοκληρωτισμούς.
Κι αυτό το απύθμενο θράσος κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να το συζητάμε στην Ελλάδα.
Και να το στιγματίζουμε…
Περίοικος

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Άδωνις για Γαβρά & Αντιχριστιανικό μένος & Αριστερα 27Jul'09

    http://www.youtube.com/watch?v=2vmbDBpxOQg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν αλαφροίσκιωτος που είμαι,αλλά τυγχάνει να είμαι και απόγονος Ελλήνων(έτσι μου είπαν στο σχολείο πριν πολλά χρόνια),σε παραπέμπω να διαβάσεις τον ακραιφνή χριστιανό Παπαρρηγόπουλο,αγαπητέ συνέλληνα...
    Επίσης σε παραπέμπω στα διατάγματα του Γιουδπράβδα(Ιουστινιανού),του Ισπανού Θεοδόσιου και άλλων "ελλήνων" αυτοκρατόρων της Νέας Ρώμης-Κωνσταντινούπολης,ώστε να αντιληφθείς ιδίοις όμασι την πραγματική ιστορία.
    Ποσώς με ενδιαφέρει η γνώμη της Εβραίας(κατά δική της δήλωση στη Βουλή),κ.Δαμανάκη.
    Είναι αλήθεια όμως ότι στην αγωνία τους περί τα πολιτικά,έδωσαν τεράστια ώθηση σε ένα θέμα που αλλιώς θα είχε λιγότερη απήχηση.
    Είναι ευτυχές το γεγονός ότι έστω και έτσι κατάφεραν κάτι που δύσκολα εμείς οι απόγονοι των Ελλήνων,ως μειοψηφία εντός της Ελλάδος,θα καταφέρναμε.
    Οι δηλώσεις του "μακαριστού" Χριστόδουλου,για το πως και το γιατί κατέστρεψαν τους Ναούς και στη θέση τους κάρφωσαν..."εκκλησίες" τα λέει όλα ως προς απάντησή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ουσιώδη ειναι η λογοκρισία και όχι το θέμα που λογοκρίνετε.
    Στη πόλη οπού γεννήθηκε η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δέ μπορεί να εφαρμόζετε λογοκρισία.
    Η αφαιρεση σκηνών , θέτει το ερώτημα ότι ακόμη δέ τελείωσε το γκρέμισμα του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ απο το θρησκευτικό φανατισμό.
    Κύριε Γαβρά είμαι σίγουρος ότι πέτυχες ,αφού αποκάλειψες τους πραγματικούς βάρβαρους ταλιμπάν.
    Και μή ξεχνούμε τη ρίση των ταλιμπάν πίστευε και μή ερεύνα.
    Μας θέλουν άβουλα ζώα ,έξού και όταν αναφέρονται σε όλους εμάς μας αποκαλούν ποίμνιο.
    ΑΛ-ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τον blogger Πλατωνα Πισατιδη,

    Μιλωντας για Βυζαντιο και "Ελληνες" αυτοκρατορες, ενα πολυ απλο παραδειγμα:
    Μιλας για Ιουστινιανο ,ο οποιος καταγοταν απο την Δαρδανια και ως πατρικη γλωσσα ειχε την σλαβικη.
    Το αρχικο του ονομα ηταν Ουπραυδα και οχι Γιουδπραυδα.
    Οταν ηλθε στην Κωνσταντινουπολη το απεβαλε και ελαβε το ελληνικο "Πετρος Σαββατιος" και οταν ο θειος του Ιουστινος τον ανεκηρυξε το 518 καισαρα, προς τιμη και κολακεια του θειου, μετετρεψε το ονομα του σε Ιουστινιανος.
    Επισης και οι γονεις του εξελληνισαν τα ονοματα τους.
    Ο σχολιαστης του Παπαρρηγοπουλου, Καρολιδης(στην 8η εκδοση) αναφερει οτι αυτα που ισχυριζονται οι Σλαβοι(σχετικα με τα ονοματα "Ιουστινιανος" και τα ονοματα των γονεων του ) στηριζονται σε χειρογραφο που βρεθηκε στην Μονη Χιλιανδρου, στην Σερβια,προκειμενου να οικειοποιηθουν την προσωπικοτητα του Ιουστινιανου.
    Αυτο ομως ειναι αναληθες!!
    Ο Παπαρρηγοπουλος ισχυριζεται οτι το ονομα Ιουστινιανος ετυμολογειται απο το ρημα "Ιστημι".

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]