Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολόκληρο το σχέδιο της Άσκησης των Τούρκων στο Αιγαίο

Που θα επιχειρήσουν και πως

θα προκαλέσουν την Ελλάδα


Με ένα εντελώς εξωφρενικό σχέδιο, φέτος οι Τούρκοι ξεπερνούν κάθε όριο αφού τα μαχητικά τους θα απογειώνονται από τουλάχιστον ΠΕΝΤΕ αεροπορικές βάσεις. Πρόκειται για τα πολεμικά αεροδρόμια του Μπαλίκεσιρ, Νταλαμάν, Μπαντίρμα, Εσκί Σεχίρ, και Τσίλι ...
Με το γνωστό «κόλπο» της μεταστάθμευσης πολεμικών αεροσκαφών από την ενδοχώρα όπως η 151 και 152 μοίρα AJU , σε βάσεις της Μικράς Ασίας ξεκινούν σήμερα οι τούρκοι την άσκηση «Ατσάλινη Πένσα» («Cevik Pence»).
Οι Aegean Times είχαν αποκαλύψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2002, ότι οι Τούρκοι μετασταθμεύουν μεγάλες δυνάμεις αεροσκαφών από την ενδοχώρα, στο αεροδρόμιο (τότε) του Μπαλικεσίρ, με σκοπό να μειώσουν το κόστος των παραβιάσεων στο Αιγαίο και ουδείς από την (τότε) πολιτική ηγεσία είχε σχολιάσει το αποκαλυπτικό αυτό άρθρο.

Σήμερα οι Τούρκοι παρά το γεγονός ότι στο Μπαλικεσίρ σταθμεύει Νατοϊκή δύναμη, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, χρησιμοποιούν αυτή τη βάση ως προπύργιο της παραβατικότητας και της παρανομίας τους στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα ίδια συμβαίνουν και στην αεροπορική βάση της Μπαντίρμα απ όπου αναμένεται να εκτελέσουν πτήσεις «κοκορέτσι» στο Αιγαίο κατά τις ώρες διεξαγωγής της άσκησης. Το Ελληνικό επιτελείο αναμένει ότι κατά τις ώρες 5:30 έως τις 3:00 το μεσημέρι σωρεία τουρκικών μαχητικών θα παραβιάσουν διεθνείς συνθήκες και κανόνες ασφαλείας πτήσεων.
Αυτά στον αέρα ! Στην θάλασσα τα πράγματα είναι τα ίδια αν όχι χειρότερα! Οι Τούρκοι θα αποπλεύσουν από τρεις τουλάχιστον ναυτικές βάσεις και θα κατευθυνθούν σε περιοχές που έχουν δεσμεύσει στο Αιγαίο. Πρόκειται για ναυτικές βάσεις στον Ελλήσποντο, στη Σμύρνη και στο Ακσάζ καθώς και η βάση της Μερσίνας.
Ετσι, τρία υποβρύχια καθώς και πλοία επιφανείας θα κινούνται κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας στις δεσμευμένες περιοχές από τη Χίο τη Λέσβο και μέχρι τη Σαμοθράκη, αλλά παράλληλα θα κινούνται και νοτίως της Ρόδου κοντά στην περιοχή όπου εκτελούσε ασκήσεις το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ»
Το πρόβλημα με αυτή την άσκηση των Τούρκων είναι στην ουσία διπλό:
Oι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει αρκετές περιοχές πίσω ακριβώς από το FIR Αθηνών, αλλά μέσα στο δικό τους εναέριο χώρο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Αυτό και μόνο αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση μιας και οι Τούρκοι πιλότοι, οπλισμένοι, θα αντιμετωπίσουν τα επίσης οπλισμένα Ελληνικά μαχητικά, αφού οπωσδήποτε θα παραβιάσουν τον Εθνικό μας εναέριο χώρο!
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στις περιοχές νοτίως της Ρόδου! Διότι πέραν της περιοχής που νόμιμα έχουν δεσμεύει οι Τούρκοι εντός του FIR Αθηνών, έχουν σχεδιάσει γυμνάσια σε ακόμη πέντε περιοχές που είναι στα όρια ή επικαλύπτουν τμήμα του FIR Αθηνών και δεν δόθηκε έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας μας! Τα πολεμικά πλοία των τούρκων, κυρίως οι φρεγάτες, φέρουν ελικόπτερα, τα οποία πολλές φορές έχει παρατηρηθεί να απονηώνονται εκτελώντας πτήση γύρω από το πλοίο (αυτό σημαίνει αυτομάτως παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας).
Η αυξημένη δραστηριότητα των γειτόνων στην περιοχή προκαλεί σκέψεις μήπως οι Τούρκοι επιχειρήσουν να μετατοπίσουν το επίκεντρο της έντασης από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Εκεί ακριβώς όπου πριν μερικούς μήνες είχαν προσπαθήσει να εκτελέσουν πετρελαϊκές έρευνες εντός του FIR Αθηνών!!!
Τα «γεράκια» της Αγκυρας ζήτησαν πολλές περιοχές άδεια για την συγκεκριμένη Ασκηση, αλλά αρνήθηκε η Ελλάδα κι έτσι οι περιοχές που δέσμευσαν τελικά εντείνονται δεξιά του 25ου Μεσημβρινού, από την βόρεια (θαλάσσια περιοχή) της Λήμνου έως και τη … Ρόδο !!! Παράλληλα, διατήρησαν ως ενεργές πέντε περιοχές ακόμη και μετά το πέρας της ασκήσεώς τους γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην Ελληνική πλευρά!
Πρόκειται για μια από τις θερμότερες εβδομάδες στην ιστορία των δύο κρατών μετά το 1996, αφού εκφράζονται φόβοι για θερμό επεισόδιο, μιας και η προκλητικότητα των Τούρκων είχε αυξηθεί κατακόρυφα ακόμη και στην περίοδο των εορτών, γεγονός που αντιβαίνει κάθετα στο μνημόνιο συνεργασίας Παπούλια-Γιλμάζ! Οι προκλήσεις των Τούρκων κορυφώθηκαν με τις υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι κατά την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια (τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την υπογραφή του Μεσούτ Γιλμάζ απ ότι φαίνεται) ενώ δεν έλειψαν οι ναυτικές προκλήσεις στην Λέσβο πριν από μερικές μέρες από τουρκική ακταιωρό που παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού μας!
Η Ελληνική πλευρά έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού με αυξημένα μέτρα ετοιμότητας, σε ολόκληρη την αεράμυνα ενώ τα παρατηρητήρια των νησιών μας έχουν ενισχυθεί με προσωπικό. Οι στρατιωτικές μονάδες έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστου βαθμού ετοιμότητας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Τούρκοι προτίθενται να δημιουργήσουν ένα θερμό επεισόδιο, έτσι ώστε να προβούν στην δημιουργία ενός «τετελεσμένου γεγονότος» στο Αιγαίο από την μια, αλλά κυρίως θα προσπαθήσουν να κάνουν μια κατά το κοινώς λεγόμενο «εξαγωγή» της εσωτερικής τους κρίσης με την υπόθεση «Εργκενκόν». Ετσι, θα προσπαθήσουν να καταγράψουν άλλη μια «ποιοτική» πρόκληση στο ζήτημα που εγείρουν για συνδιαχείριση στο Αιγαίο αλλά επιπλέον, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να «χρυσώσει το χάπι» στα γεράκια της Άγκυρας, αποφεύγοντας την ευθεία σύγκρουση μαζί τους, τώρα που κορυφώνεται η υπόθεση «Εργκενεκόν».




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]