Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγώνας ταχύτητας προς το άγνωστο από τον Ερντογάν

Επιθυμούν την είσοδο στην Ευρώπη,

και εκτοξεύουν απειλές εναντίον της...


Σελίδες της πολιτικής της ιστορίας των απαρχών του 21ου αιώνα γράφονται αυτήν την περίοδο στην Τουρκία.
Οι αθρόες συλλήψεις των (φερόμενων ως) μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν και οι συνοδευτικές εντυπωσιακές αποκαλύψεις για το εύρος των δραστηριοτήτων τους, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γιλμάζ, ο ρόλος του στρατού και ο διορισμός του Εγεμέν Μπαγίς ως του διαπραγματευτή για την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας, που «συνοδεύτηκε» από την αναχώρηση Ερντογάν για τις Βρυξέλλες, είναι παραπάνω από απλές «πολιτικές εξελίξεις».
Ξεκινώντας από την Εργκενεκόν:

- Στα πλοκάμια της ήταν τυλιγμένοι άνθρωποι όπως ο απόστρατος στρατηγός Τουνσέρ Κιλίντς, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρωτεργάτης του πραξικοπήματος του 1997 που ανέτρεψε την κυβέρνηση Ερμπακάν-Τσιλέρ.
- Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και οι συλλήψεις «γερακιών», υπερεθνικιστών απόστρατων στρατηγών αποκάλυψαν σχέδια της Εργκενεκόν για επιθέσεις κατά ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων στην Τουρκία και για πραξικοπήματα έως δολοφονικές απόπειρες κατά του Ερντογάν.
- Βρέθηκαν ολόκληρα οπλοστάσια κρυμμένα σε οικίες, πάρκα, στο πανεπιστήμιο Γεντιτεπέ).
- Δόθηκε στη δημοσιότητα η απολογία του 2001 στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης του πράκτορα της ΜΙΤ Τ. Γκιουνέι, που μιλούσε μεταξύ άλλων για το ΡΚΚ και την τουρκική εκδοχή της «Χεζμπολάχ».
- Βρέθηκαν έγγραφα (εκτός από χάρτες της Εργκενεκόν) στην οικία του πρώην αρχηγού της αστυνομίας Ιμπραήμ Σαχίν, εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ το 1996 (πρόκειται για το «περιεργο» αυτοκινητικό δυστύχημα. Η υπόθεση αυτή σχετίζεται με φορτίο όπλων που η Τουρκία είχε προμηθευθεί από το Ισραήλ, η τύχη των οποίων αγνοούνταν επί θητείας Σαχίν).
Σε αυτό το σημείο όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και νυν ανεξάρτητου βουλευτή Μεσούντ Γιλμάζ: Κατ’ αρχάς υποστήριξε ότι το φαινόμενο Σουσουρλούκ είναι η εξέλιξη του μηχανισμού που δημιουργήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 εναντίον της αρμενικής οργάνωσης ΑΣΑΛΑ και μετεξελίχθηκε το 1990 για να λειτουργήσει εναντίον του κουρδικού ΡΚΚ. Κατόπιν, προέβαλε ως πεποίθησή του ότι το «Σουσουρλούκ είναι γεγονός, ενώ η Εργκενεκόν έννοια». Δεν σταμάτησε όμως εκεί: Ηθελημένα ή αθέλητα, προέβη και σε μια επισήμανση που ενισχύει την επιχειρηματολογία των αναλυτών που υποστηρίζουν ότι η σαρωτική προσπάθεια Ερντογάν για ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει στην οριστική απαλλαγή της χώρας από παρακρατικούς, αλλά θα σηματοδοτήσει επιχειρήσεις αντεκδίκησης του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.
Συγκεκριμένα, ο Γιλμάζ επισήμανε τις «ομαδοποιήσεις της Γενικής Ασφάλειας» «δείχνοντας» τον ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που ψηφίστηκε (στο περιοδικό Foreign Policy) ως ο πρώτος από τους εκατό σημαντικότερους στοχαστές στον κόσμο. Είναι ο ιδρυτής ενός τεράστιου κοινωνικού-θρησκευτικού κινήματος εντός κι εκτός Τουρκίας, που υποστηρίζει τον καπιταλισμό, το μετριοπαθή ισλαμισμό, τις αξίες των σούφι, τη φιλανθρωπία. Εύλογα αντιμετωπίζεται ως εχθρός του κεμαλικού κατεστημένου, εξ ου και καταδικάστηκε το 1999 για υπονόμευση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και διαμένει στις ΗΠΑ. Είναι αληθές ότι έχει επηρεάσει την ιδεολογία του Ερντογάν και συνεπώς η επισήμανση Γιλμάζ (αλλά και της φιλοϊσραηλινής Μiddle East Quarterly) πως στην αστυνομία υπάρχουν χιλιάδες οπαδοί του δεν είναι είδηση ακριβώς, όσο μια έμμεση, διακριτική επισήμανση μιας «εξισορροπητικής» λογικής σύμφωνα με την οποία «αν υπάρχει σκοτεινό δίκτυο γερακιών στην πολιτική και στο στρατό, υπάρχει ανάλογο και στους κόλπους της ισλαμικής κυβέρνησης».
Ως προς την αντίδραση του στρατού σε όλο αυτό το σαρωτικό κύμα συλλήψεων και αποκαλύψεων που βλέπει το ηθικό του ξεγύμνωμα και την απώλεια του γοήτρου του, η στάση σιωπής και της επιλογής «αξιοπρεπούς» συνάντησης του με τον Ερντογάν, που επέλεξε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μπασμπούγ, ήταν εκ των πραγμάτων η πιο ευφυής που θα μπορούσε να επιλέξει ο στρατηγός, Βεβαίως, την ίδια στιγμή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν ξεχνούν τις παρενοχλήσεις τους προς Δυσμάς (αιγαιακό χώρο) και τους βομβαρδισμούς προς Ανατολάς (κουρδικούς στόχους).
Ως προς το νέο διαπραγματευτή, φίλα προσκείμενο στις ΗΠΑ και τον εξ απορρήτων του Ερντογάν, Εγεμέν Μπαγίς: Η επιλογή του στη θέση του Μπαμπατζάν και ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του διαπραγματευτή από αυτές του υπουργού Εξωτερικών δείχνει την απόφαση Ερντογάν όχι μόνο να προωθήσει το ζήτημα της ευρωπαϊκής ένταξης της χώρας του που από το 2006 θεωρείται εντός και εκτός Τουρκίας πρακτικά παγωμένο, αλλά και να προωθήσει στους ευρωπαϊκούς κύκλους τουρκικές αντιλήψεις και αιτήματα: «Η διεθνής οικονομική κρίση, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου, η απόφαση Ερντογάν να μην προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά στο ζήτημα της Κύπρου δείχνουν ότι η Τουρκία δεν έχει χρόνο στη διάθεσή της για να προωθήσει τα θέματά της… «Ούτως εχόντων, θα είμαστε ευτυχείς αν ο Μπαγίς τραβήξει έστω με δεύτερη ταχύτητα το ζήτημα της ευρωπαϊκής μας ένταξης», γράφει η Γινάντζ στη «Χουριέτ».
Μπροστά στο τσουνάμι των αποκαλύψεων των τρομοκρατικών σχεδίων της Εργκενεκόν, την περασμένη Τετάρτη, το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της δράσης όλων των παρακρατικών μηχανισμών της Τουρκίας
Η Τουρκία επιθυμεί καλές σχέσεις με Ευρώπη και Ελλάδα, αλλά απειλεί...
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ καλές, αλλά θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες, αν έλειπαν οι προκλήσεις» ανέφερε μιλώντας σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, ερμηνεύοντας κατά το δικό του τρόπο τα περιστατικά έντασης στο Αιγαίο των τελευταίων ημερών. Πέραν των φραστικών προκλήσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξαπέλυσε απειλές κατά της Ε.Ε., λέγοντας ότι θα αναθεωρήσει την υποστήριξή του στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού NABUCCO, εξαιτίας του βέτο που προβάλλει η Κύπρος στο άνοιγμα των ενεργειακών κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το 2009 είναι δύσκολη χρονιά για την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., απαντά η Αθήνα, διά του εκπροσώπου του ΥΠ.ΕΞ. Γ. Κουμουτσάκου.
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Ερντογάν είπε πως «εμείς ως κυβέρνηση και επί εποχής δικής μου πρωθυπουργίας, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε τις συνομιλίες, πάντα με καλές προθέσεις, τόσο με τον κύριο Καραμανλή όσο και με τους κυρίους Παπανδρέου και Σημίτη» και υπογράμμισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτός από τις επαφές υψηλού επιπέδου, συνεχίστηκαν και οι επιμέρους επαφές σε τομείς όπως η οικονομία και η άμυνα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε «βεβαίως παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Θα πρέπει να μην ‘’κολλάμε’’ σε απλά πράγματα», ισχυρίστηκε.
Σε ομιλία του στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2006, θα γίνει αξιολόγηση για την ανταπόκριση της Τουρκίας όσον αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας, ενώ αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε την εκτίμηση της Ντ. Μπακογιάννη, ότι το 2008 χαρακτηρίστηκε έτος στασιμότητας.
"Θερμό επεισόδιο" του Ερντογάν με Κύπριο ευροβουλευτή
"Θερμό επεισόδιο" είχαν στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, στο χθεσινό δείπνο-ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού.
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής υπέβαλε ερώτηση για την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό και, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του, αφού αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή του ’74 και την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ε.Ε.., ρώτησε τον Τούρκο πρωθυπουργό «αν έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. αναφορικά με την ασφάλεια και ευημερία όλων των Κύπριων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκύπριων, οπότε θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα αποσύροντας άμεσα τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί». Ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Ματσάκη» ιδιαίτερα γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «εισβολή» και «κατοχή» και δαπάνησε μεγάλο χρονικό διάστημα μιλώντας για τις γνωστές τουρκικές θέσεις αναφορικά με το 60, 63, 74 το Σχέδιο Ανάν. Κατηγόρησε επίσης την Ε.Ε. γιατί ενέταξε την Κύπρο στους κόλπους της και ότι οι Ελληνοκύπριοι «ξεγέλασαν» την Ε.Ε.
Σύμφωνα, ωστόσο, με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίμπρις», ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, ο οποίος παρέστη στο δείπνο, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός «δεν είναι κατοχικός, αλλά αποβιβάστηκε στην Κύπρο, για να σώσει τους Τουρκοκύπριους».



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]